Taal selecteren
Op deze pagina:

Referentie 26 januari 2021
Cloudgebaseerd assetmanagement van gedecentraliseerde systemen

Om een energiecentrale en een boorputsysteem beter te kunnen monitoren, worden de gegevens in Saarlouis voor storingsmelding en monitoring naar de cloud gestuurd. Het succes van de maatregel heeft de stad er al toe aangezet om over volgende cloud-projecten na te denken.
Toen de Pruisen in Saarlouis tussen 1824 en 1829 delen van de oude vestingwerken uit de Dertigjarige Oorlog uitbreidden tot commandoposten, maar ook tot onderkomen voor soldaten, paarden en proviand, creëerden ze een bomveilig project. Tot op de dag van vandaag kenmerken de historische stadswallen, de zogenaamde Kazematten, het stadsbeeld van Saarlouis. Het gebruik ervan is echter fundamenteel veranderd. De horecazaken hebben zich in de gewelven gevestigd en trekken als langste toog van het Saarland gasten van heinde en verre aan. De Kazematten zijn echter net zo makkelijk vanuit het centrum te bereiken als ze veraf liggen van het telecommunicatienetwerk. Een gegevensverbinding is daarom moeilijk tot stand te brengen, maar belangrijk om een moderne plaatselijke warmtevoorziening voor de tien cafés en restaurants te garanderen. De energiecentrale met twee pompen, die het warme water in de horecagelegenheden verdelen, is aan de kop van de Kazematten geïnstalleerd. Als ze uitvallen, moeten de gasten zich op koude voeten voorbereiden - er kan immers heel wat tijd verstrijken voordat de schade wordt gemeld, een stadsmedewerker ter plaatse is en het probleem wordt verholpen.

In een oogopslag:

  • Eenvoudig gebruik van de cloud zonder kennis van programmeren
  • Veel andere bewakingsfuncties
  • Gegevens als basis voor trendanalyses

Eenvoudig gebruik van de cloud zonder kennis van programmeren

Daarom achtten de verantwoordelijken van de stad Saarlouis de tijd rijp om nu te handelen. "Voor mij telt de beschikbaarheid", zegt Bodo Jenal, projectleider Gebouwautomatisering bij de dienst openbare werken van de gemeente Saarlouis. Omdat het opbreken van de straat vanuit kosten-batenoogpunt niet aan de orde was, werd geopteerd voor een mobiele oplossing: Samen met specialisten van het bouwkundig ingenieursbureau BVT Bellmann uit het naburige Dillingen werd een cloudgebaseerde oplossing voor storingsmeldingen en het registreren van meetgegevens ontwikkeld. Hoofdbestanddeel is een WAGO controller van de PFC200-serie met mobiele radiomodule.

"We staan aan het begin en beginnen alvast met foutmeldingen," zegt Jenal. Vanuit het oogpunt van Fabian Klauck, projectleider Elektrotechniek bij BVT Bellmann, maakt de combinatie van PFC200 en WAGO Cloud de instap in het digitale asset management erg makkelijk. "Op een dashboard kunt u alle vensters handig en overzichtelijk bedienen. Maar het grootste voordeel is dat de gegevens zonder kennis van programmeren in de Cloud kunnen worden geplaatst", zegt Klauck.

Veel andere bewakingsfuncties

Jenal ziet in de op de vraag afgestemde schaalbaarheid van het cloudsysteem een bijkomend voordeel. "We zullen in de toekomst ongetwijfeld nog andere taken ontdekken, die we met deze technologie in de cloud kunnen oplossen." Zo zouden aanvullende bewakingsfuncties in aanmerking komen, die met name voor de drinkwaterhygiëne goed geschikt zouden zijn. Vroegtijdige waarschuwingssignalen zijn hier cruciaal om legionellabesmetting te voorkomen, aldus Jenal.

Om te profiteren van de voordelen van de WAGO Cloud hoeven de verantwoordelijken in Saarlouis niet veel te doen. "We hoeven ons daar administratief en veiligheidstechnisch geen zorgen meer over te maken", zegt Jenal. "Wij roepen de waarden uit de cloud op, visualiseren de gewenste selectie, en op de achtergrond neemt WAGO het over".

In de kazematten en in het stadspark wordt met de PFC200 een krachtige PLC gebruikt, die ook nog eens vrij programmeerbaar is - dit opent vele mogelijkheden.

Fabian Klauck, projectleider Elektrotechniek bij BVT Bellmann

Gegevens als basis voor trendanalyses

Een andere locatie: Weg uit de Kazematten, naar de groene long van Saarlouis - het stadspark buiten de oude vestingsmuren. Hier wordt de WAGO Controller PFC200 met geïntegreerde mobiele radiomodule gebruikt om niveaugegevens van een zoetwaterbron uit de jaren '50 van de vorige eeuw te verzamelen. Het stadsbestuur gebruikt de bron om een vijver bij te vullen en voor algemene irrigatie - lees: bloemen gieten. "We moeten erop toezien dat we bij de wateronttrekking de capaciteit van de bron niet overschrijden en de watervoerende laag niet in gevaar brengen", legt Jenal uit.

Dankzij de cloudoplossing hebben de verantwoordelijken alles goed onder controle. De waarden van het vulniveau kunnen vanaf elke locatie veilig worden opgeroepen. Bovendien kunnen op basis van de gegevens ook trendanalyses worden gemaakt. Hiermee kunnen droge periodes beter worden voorspeld en kan de irrigatie beter worden gepland.

Fabian Klauck van BVT Bellmann ziet nog meer toepassingen voor de PFC200 en de WAGO Cloud: Zo zouden met de controller bijvoorbeeld volledige ventilatiesystemen kunnen worden aangestuurd en de voor de gebouwtechniek relevante gegevens voor verdere verwerking naar de cloud kunnen worden gestuurd. "Met de PFC200 wordt in de Kazematten en in het stadspark een krachtige PLC gebruikt, die ook nog eens vrij programmeerbaar is - dit opent vele mogelijkheden", aldus Klauck.


Tekst: Jens Königsamen
Foto: Thorsten Sienk

MM-14374  Reference Story Saarlouis 2020_2_2000x1125.jpg

Over WAGO Cloud

De WAGO Cloud is een op Microsoft Azure gebaseerde IoT-oplossing die optimaal is afgestemd op de WAGO hardware. De WAGO Cloud werd ontwikkeld door M&M Software (WAGO Group) – de partner voor totaaloplossingen op het gebied van industriële en technische softwaretoepassingen.

Relevante producten

Controller PFC200

Plan, beheer en visualiseer uw projecten nog gemakkelijker en comfortabeler met de controller PFC200 dankzij de WAGO engineeringsoftware e!COCKPIT (CODESYS V3) en Linux®.

controller_neu_pfc200_p_ur_0750_8206_000_xx_2000x1125.jpg