Taal selecteren

Referentie
Hoogste veiligheid voor datacentra dankzij op de cloud gebaseerde stroomdata-analyse

Als hackers of een technische storing de servers van een bedrijf lam leggen, kan dit miljoenen euro's aan schade veroorzaken. Correct Power Institute is een bedrijf dat een monitoringmethode voor datacentra heeft ontwikkeld die storingen in de stroomtoevoer snel detecteert en een hoge beschikbaarheid van de IT-systemen garandeert. Het uitgangspunt: controllers van WAGO registreren alle stroom- en omgevingsgegevens en slaan deze voor analyse op in de cloud. De geharde Linux®-besturingssysteemcontroller en de uitgekiende beveiligingsarchitectuur van Correct Power zorgen voor maximale gegevensbeveiliging.

Cybercriminaliteit is een veiligheidsrisico

Een autofabrikant in Stuttgart: midden in de ochtendshift valt de productie plotseling stil. Banden stoppen, robots die net nog onderdelen heen en weer hebben verplaatst, blijven onbeweeglijk staan, productie-ingenieurs zien enkel nog zwarte aanraakschermen. Later blijkt dat cybercriminelen het computercentrum van de autofabrikant hebben aangevallen en de stroomtoevoer naar de servers hebben afgesloten. In tijden van Industrie 4.0, waarin de belangrijkste processen via IT worden aangestuurd, is dit een duur incident. Het bedrijf kijkt aan tegen een schade van naar schatting 20 miljoen euro door productieverlies.

Dit voorbeeld is slechts fictief, maar niet onrealistisch. Bijna alle grotere bedrijven, banken en verzekeringsmaatschappijen besteden hun IT uit aan datacentra. Zij verwerken, analyseren en slaan voortdurend gegevens op, vooral in de cloud, wat grote extra IT-capaciteit oplevert. Maar er schuilt een addertje onder het gras: de datacentra kunnen in het geval van een lage IT-beveiliging gemakkelijk worden aangevallen via het internet. Hackers maken steeds vaker gebruik van deze kwetsbaarheid om virussen binnen te loodsen, gegevens te stelen of de stroomvoorziening af te sluiten.

digitalisierung_referenz_antsorg_interviewportait_bernd-steinkuehler_x4_2000x2000.jpg

De stroomvoorziening naar de servers vormt de achilleshiel.

Bernd Steinkühler

Correct Power Institute

Mank lopende IT vermindert het concurrentievermogen

"De stroomvoorziening naar de servers vormt de achilleshiel", zegt Bernd Steinkühler, directeur van Correct Power Institute GmbH, een bedrijf uit Bochum dat gespecialiseerd is in de bouw en de bewaking van datacentra. Het probleem: Hoewel de stroomvoorziening wordt geregeld door normen en voorschriften, worden deze vaak niet geïmplementeerd. "Exploitanten verliezen snel het overzicht door de vele regels. Daarom ontbreekt vaak een monitoring en worden problemen niet tijdig gedetecteerd", zegt Steinkühler. Dit kan fatale gevolgen hebben voor een bedrijf. Als de IT niet goed functioneert, dan ondermijnt dit de prestaties en het concurrentievermogen van het bedrijf aanzienlijk.

Analyse in de Azure-cloud

Correct Power kan hulp bieden: het bedrijf heeft een monitoringconcept voor datacentra ontwikkeld dat gericht is op een maximale beschikbaarheid van stroom. "Om te voldoen aan de eisen inzake beschikbaarheid en veiligheid van moderne datacentra, moeten we dieper ingaan op de factor stroom en de foutstromen gedetailleerd registreren en evalueren. We doen onderzoek naar elektriciteit", zegt Marcel Steinkühler, verantwoordelijke voor de verkoop en marketing bij het bedrijf. De controllers van WAGO spelen daarbij een belangrijke rol. Zij verzamelen de stroom- en omgevingsdata van maximaal 15.000 datapunten per datacentrum, en ze sturen deze voor analyse en archivering door naar de Microsoft Azure Cloud die wordt beheerd door T-Systems, een dochteronderneming van Telekom. "Hier beschikken we over krachtige Big Data-intelligentie. Bovendien biedt Azure ook een hoge mate van datacontrole, want met T-Systems controleert een Duitse databeheerder de toegang," aldus CEO Bernd Steinkühler.

digitalisierung_referenz_ueberwachung_rechenzentrum_cybersecurity_istock_599903534_2000x1500.jpg

Op de cloud gebaseerde controle van de omgevingswaarden

Verschilstroomwaarden die in de serverkasten van de datacentra worden geregistreerd, vormen de basis van de analyse door Correct Power. De verschilstroom is per definitie de vectoriële som van de stromen in alle actieve geleiders op een bepaald punt in een elektrische installatie. Omdat de in- en uitgaande stromen elkaar zouden moeten opheffen, is dit idealiter gelijk aan nul. "Bij afwijkingen is er waarschijnlijk een storing en slaat ons systeem alarm", licht Steinkühler toe. Tegelijkertijd bewaakt het bedrijf omgevingswaarden zoals vochtigheid, temperatuur en druk. Als het in de serverruimte te warm is, presteren de gevoelige computers niet op hun volle capaciteit en neemt het energieverbruik toe. In dergelijke gevallen wordt de temperatuur automatisch door het airconditioningsysteem geregeld en stuurt de cloud een waarschuwing uit.

Veiligheidsupdates vragen immense inspanningen

Maar wat gemakkelijk klinkt, steunt op een geavanceerd systeem. Vooral over de beveiliging van de gegevens moesten de specialisten van Correct Power goed nadenken. "Veel in de handel verkrijgbare controllers bieden in dit opzicht niet wat we nodig hebben", zegt Steinkühler. Want ze waren op Windows gebaseerd en hadden dus regelmatige veiligheidsupdates nodig. "Dit vergt enorme inspanningen en komt niet overeen met onze hoge veiligheidseisen". Correct Powers koos daarom voor de Linux®-besturing PFC200 van WAGO. Security by Design – standaard geïntegreerde IT-beveiliging in de vorm van een layer-gebaseerde veiligheidsarchitectuur – zorgt ervoor dat cybercriminelen geen toegang kunnen krijgen tot onze Linux®-besturing. "Het geharde Linux®-besturingssysteem inspireert ons", zegt Steinkühler.

De PFC200 controller:

  • Programmering conform IEC 61131-3

  • Combineerbaar met hogere programmeertalen

  • PLC- en IT-functies in één apparaat

  • Hoge cyber-security-standaarden (SSL, SSH, OpenVPN en Firewall)

Het hart van de veiligheidsketen

De PFC200 is daarom niet meer weg te denken uit het concept van het Bochumse bedrijf. De controller stuurt geselecteerde waarden automatisch en met vast te leggen intervallen naar de firewall van het beveiligingsbedrijf Palo Alto Networks. De communicatie via het beproefde protocol MQTT wordt daarbij via een gecodeerde VPN-verbinding beveiligd.

Palo Alto evalueert de informatie, detecteert indringers en beschermt tegen aanvallen op de IT. Vervolgens stuurt het de "opgeschoonde" waarden via het internet voor evaluatie door naar de Azure-cloud. "Door deze tussenstap wordt onze bewakingsoplossing een Fort Knox van gegevens", aldus Steinkühler.

digitalisierung_referenz_antsorg_interviewportait_marcel-steinkuehler_x1_2000x1500.jpg

Toegang tot actuele en oude gegevens, ongeacht de locatie.

De zogeheten Asset Management-cloud, ontwikkeld door de WAGO-dochter M&M Software, ontvangt de gegevens in de Azure-cloud. Een webportaal dient als gebruikersinterface waarmee u bijvoorbeeld kunt instellen welke informatie daadwerkelijk in de cloud wordt afgespeeld of welke meetwaarden een alarm afgeven. Op een dashboard en in de Correct Power Data Warehousing-database kan de informatie in de vorm van tabellen en grafieken overzichtelijk worden weergegeven. "Het goede aan de oplossing is, dat wij toegang hebben tot actuele en oude gegevens, ongeacht de locatie", zegt Steinkühler.

Grote interesse in de industrie, bij banken en verzekeringen

De industrie, de banken en de verzekeringsmaatschappijen tonen grote belangstelling voor de bewakingsoplossing van Correct Power. De implementatie hiervan werd reeds in twintig datacentra in Europa, Azië en Australië door IT-specialisten doorgevoerd, en ze wordt in nog eens tien datacentra gepland. Vervolgens is Correct Power van plan om Azure te gebruiken voor het voorspellen van fouten en het ontwikkelen van nieuwe managementstrategieën, om zo de beschikbaarheid van computers nog te vergroten. "Problemen vloeien vaak voort uit ongunstige wisselwerkingen. Deze willen we met behulp van artificiële intelligentie, het zogeheten machine learning, identificeren en voorkomen", zegt Steinkühler.

Experts zien machine learning en neurale netwerken als belangrijke onderwerpen voor de toekomst. Met hun hulp is het immers bijvoorbeeld mogelijk om energie- en procesgegevens te gebruiken voor predictive maintenance, het vooruitziende onderhoud. Productie-installaties worden dan niet langer gerepareerd, wanneer, maar vóór ze stukgaan. Zo worden lange storingstijden en hoge kosten vermeden. WAGO kan ook deze stap in de richting van Industrie 4.0 mogelijk maken. Onze controllers kunnen immers perfect gebruikt worden als centrale datamanager van analoge en digitale informatie met een veilige verbinding met de cloud.

WAGO in het interview

Experts over cyber-security

Interview

Cyber-security in de scheepsbouwindustrie

Scheepsbouwers, systeemintegrators en reders zijn enthousiast over de mogelijkheden die Maritim 4.0 biedt. Prof. Dr. Karl-Heinz Niemann praat met WAGO over de kansen en uitdagingen.

digitalisierung_referenz_karl-heinz-niemann_x6_2000x1500.jpg
Interview

Hackers het leven moeilijk maken

Bernd en Marcel Steinkühler van de IT-specialist Correct Power Institute over aanvallen via het internet en de mogelijke verdediging hiertegen - bijvoorbeeld met WAGO-controllers.

digitalisierung_referenz_antsorg_interviewportait_bernd-steinkuehler_marcel-steinkuehler_x2_2000x1500.jpg
Interview

Smart Factory en cyber-security

Prof. Dr. Jörg Wollert legt uit welke stap op weg naar een Smart Factory we als eerste moeten zetten en welke centrale thema's bedrijven nog moeten overwegen.

digitalisierung_interview-wollert_portait_prof-wollert_2000x1500.jpg

Aanbevelingen om verder te lezen

Ideeën voor de eisen van morgen

Energiemanagement

Potentieel herkennen en gebruiken

Energiebesparing is goed voor het milieu en voor uw bedrijf. Wie hierbij goed analyseert en handelt, kan duurzaam profiteren. WAGO is uw partner voor effectief energiemanagement.

energiemanagement_titel-energiedatenmanagement_2000x2000.jpg
Energiemanagement
Lichtmanagement

De intelligente oplossing voor lichtregeling

Verlichtingssystemen sneller in gebruik nemen, bedrijfskosten drukken en de bediening vereenvoudigen: met WAGO kan het!

building_licht_lichtmanagement_tablet_2000x1500.jpg
Lichtmanagement