Select language
icon_ex_zuendschutzarten_2000x2000.jpg

Betrouwbare explosieveiligheidsklassen

In Ex-omgevingen zijn uitsluitend explosieveilige bedrijfsmiddelen toegestaan. Ontstekingsbeveiligingstypes zijn constructieve en elektrische maatregelen aan bedrijfsmiddelen en behoren tot de secundaire explosiebeveiliging.


Een ontploffing doet zich voor wanneer zuurstof (lucht), een brandbare stof en een ontstekingsbron in een bepaalde verhouding met elkaar worden gecombineerd. Ontstekingsbeveiliging gaat het ontstaan van ontploffingen tegen en bestaat uit maatregelen die erop gericht zijn ontstekingsbronnen – bijvoorbeeld in productie-installaties– te vermijden.

WAGO in de explosiebeveiliging

Basisprincipes van explosiebeveiliging

Alles wat u moet weten over explosiebeveiliging in één oogopslag

process_grafik_explosionsschutz_zuendschutzarten_2000x1500_6.jpg

Overzicht van de explosieveiligheidsklassen

Het doel van ontstekingsbeveiliging is om in omgevingen waar explosieve atmosferen kunnen ontstaan ontstekingen te verhinderen, door ervoor te zorgen dat er geen ontoelaatbaar hoge temperaturen zijn. De ontstekingsbeveiligingstypes verschillen naargelang van de aard en de functie van het bedrijfsmiddel en afhankelijk van de waarschijnlijkheid van het ontstaan van een explosieve atmosfeer.

De elektrische bedrijfsmiddelen moeten voldoen aan de bepalingen van de normen IEC 60079-0 (gassen en dampen), IEC 61241-0 (stoffen) en EN 13463-1 (niet-elektrische apparaten). De apparaten moeten dan nog door een erkende keuringsinstantie gekeurd worden, in Duitsland bijvoorbeeld door de Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB).

Lees verder

Wat gebeurt er tijdens een explosie, welke factoren zijn doorslaggevend en welke beschermende maatregelen zijn er? Alles wat u moet weten over ATEX, Ex-zones, soorten bescherming en co.

WAGO-producten voor explosiebeveiliging

Uw contactpersoon bij WAGO

Market Management Industry Process

Andere serviceaanbiedingen: