Taal selecteren

Thema's
Lichtscenes met Digital Multiplex (DMX)

De DMX-functies maken veelzijdige toepassingen in de verlichtingsregeling mogelijk.

Hiervoor beschikbaar: de seriële interfacemodule van WAGO, inzetbaar als DMX-master en DMX-slave. Zo realiseert u veelzijdige oplossingen met licht als een ontwerpelement.

De WAGO-DMX-oplossing:

  • Applicatieoplossing voor DMX op basis van de RS485/232-module 75x-652

  • Gebruik van de DMX-telegramgegevens als procesgegevens voor het WAGO-I/O-SYSTEM 750

  • Overdrachtsnelheid 250 kBaud, 1 start- en 2 stopbits

  • DMX-bibliotheek voor het aansluiten van DMX-apparaten op het WAGO-I/O-SYSTEM 750

DMX is een protocol voor de verlichtingsregeling.

Het Digital Multiplex (DMX) -protocol vindt zijn oorsprong in de theater- en evenemententechnologie, waar het wordt gebruikt voor het aansturen van intelligente verlichtingsapparatuur en effectenapparaten. Maar DMX wordt ook steeds vaker gebruikt in functionele en utiliteitsbouw. De belangrijkste toepassingen hier zijn RGB-kleur- en lichttemperatuurregelaars.

Licht is in deze gevallen vaak een ontwerpelement en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor effect- en architecturale verlichting, gevelverlichting en voor het benadrukken van architecturale kenmerken. De focus op LED-technologie is te danken aan de efficiëntie en verscheidenheid aan kleuren die speciaal gebruikt worden bij effectverlichting.

Systeemeigenschappen van DMX

DMX is gebaseerd op de seriële interfacestandaard RS-485. Voor de bedrading worden meestal driepolige XLR-stekkers gebruikt.

DMX-master

  • Het uitsturen van DMX-telegrammen door het WAGO-I/O-SYSTEM naar DMX-deelnemers (bv. schakelen, dimmen, kleurbeheer van LED-lampen)
  • DMX-zender (master) voor 1 ... 512 kanalen

DMX-slave

  • Uitlezen van DMX-telegrammen voor verdere verwerking in het WAGO-I/O-SYSTEM (bv. schakelen van halverlichting met DMX lichtmengpaneel)
  • 21 DMX-kanalen (procesafbeeldingsgrootte = 24)
  • Selectie van een willekeurig adresbereik uit het gehele DMX-adresbereik door instelbaar startkanaal (WAGO-I/O-CHECK vanaf versie 3.10.8)

Systeemgrafiek DMX

DMX-producten van WAGO

dmx_p_ur_0750_0652_000_xx_2000x2000.jpg

Seriële interface RS-232/485 (750-652 / 753-652)

Via de seriële interfaceklem kunnen apparaten met RS-485, RS-422 of RS-232-interface (optioneel) worden aangesloten op het WAGO-I/O-SYSTEM 750. Hierdoor kunnen ook gateways naar de door het WAGO I/O-SYSTEM 750 ondersteunde veldbussen met een seriële interface worden gerealiseerd.

Uw contactpersoon bij WAGO