Taal selecteren

Energiemanagement conform ISO 50001

In de toekomst zullen bedrijven het moeilijker hebben om de certificering van hun energiemanagementsystemen in overeenstemming met de ISO 50001-norm te verkrijgen. Vanaf oktober 2017 moeten ze voor het eerst een meetbare verhoging van de energie-efficiëntie laten zien, anders wordt het certificaat niet verleend.

De eisen voor energiemanagementsystemen van de ISO 50000-normenreeks worden steeds groter. Om hieraan te voldoen, moeten bedrijven een geschikt meetconcept ontwikkelen dat kan worden gebruikt om kerncijfers op een slimme en toekomstgerichte manier te definiëren. Samen houden we uw energiemanagementsysteem up-to-date en nemen we samen met u de volgende stap richting efficiëntie.

Dit zijn onze onderwerpen:

 • Relevante normen voor uw energiemanagement
 • Langere audittijden, diepere inzichten
 • Technologie, precies zoals u deze nodig hebt
 • WAGO ondersteunt u bij het implementeren van de normen.

Energiemanagement met WAGO volgens de normen:

De vereisten nemen toe - wij ondersteunen u

De top 7 voordelen:

Duidelijk geregeld, duidelijk in het voordeel: Waarom ISO 50001:2018 voor uw onderneming de moeite waard kan zijn – en dat in verschillend opzicht.

De zekere weg naar (her-)certificering

Nieuw, anders, meer: behoud het overzicht over de belangrijkste vernieuwingen van de norm en wat ze voor uw onderneming betekenen.

Samen efficiënter

Vaarwel energieverantwoordelijke, welkom energieteam! Ondersteund door leidinggevend personeel wordt efficiënter gedacht en gedaan.

Relevante normen voor uw energiemanagement

Veel grote bedrijven zijn in Duitsland gecertificeerd volgens de ISO 50001-norm. Deze schrijft de constructie van een systematisch energiemanagement voor. In dit verband vereist ISO 50003 de continue en systematische verhoging van de energie-efficiëntie aan te tonen. De auditor wordt daarom tijdens de certificatie-audit gevraagd om deze geleidelijke verbetering te controleren en te bevestigen.

De ISO-50000-familie:

 • ISO 50001: ontwikkeling van systematisch energiemanagement
 • ISO 50003: certificeringsinstructies voor auditors
 • ISO 50006: genereren van energieprestatie-kerncijfers
 • ISO 50015: systematische meting

Langere audittijden brengen efficiëntiepotentieel aan het licht

De tijd die aan een audit in overeenstemming met ISO 50001 wordt besteed, is toegenomen – tot ten minste drie dagen voor alle ondernemingen. Met ISO 50003 gaat de aandacht hierbij nu meer naar factoren die energetische prestaties bijzonder beïnvloeden, bijvoorbeeld machines, klimaatinstallaties of medewerkers. Deze diepere kijk op de technische details geeft ondernemingen de kans om verdere mogelijkheden tot besparing en efficiëntie te ontdekken. Dit wordt anders:

 • Nieuwe methode voor het berekenen van de auditduur
 • Verhoging van de basisaudit naar drie dagen
 • Extra kosten, maar ook nieuwe mogelijkheden voor uw bedrijf

Energiemeettechniek en datamanagement uit één hand

Verhoging van wettelijke vereisten vereist ook complexe meettechnologie en software? Helemaal niet! Met onze oplossing voor het energiedatamanagement registreert en bewaakt u al uw proces- en energieverbruikwaarden met slechts een systeem – modulair, eenvoudig en betrouwbaar. Zo kunt u snel en gemakkelijk potentiële besparingen ontdekken en transparantie krijgen in uw verbruik.

Ons systeem:

 • Eenvoudig
 • Uitbreidbaar
 • Ook met Cloud-verbinding

WAGO ondersteunt u bij de omzetting van de normen.

De wettelijke wijzigingen kunnen ondernemingen snel in gevaar brengen, want de implementatie van de nieuwe normen kost tijd en houdt het risico in dat certificering wordt geweigerd vanwege onjuiste kerncijfers. WAGO ondersteunt u met kwalitatief hoogwaardige producten en diensten bij het bouwen van een meet- en bewakingsconcept op maat.

De voordelen van onze oplossing:

 • Eenvoudige aansluiting van willekeurig nieuwe en bestaande sensoren op het WAGO-I/O-SYSTEM
 • Geïntegreerde visualisatie
 • Eenvoudige bepaling van efficiëntiemaatregelen

Registratie van energiedata: Voor elke stap de juiste oplossing

Bent u nog maar net begonnen met uw energiemanagement of wilt u grondiger te werk gaan om verdere besparingsmogelijkheden te vinden? WAGO heeft altijd de juiste oplossing voor u.

Onze aanbeveling, uw certificeringspartner

Uw certificering in de beste handen: GUTcert is een van de meest ervaren certificeringsbedrijven in Duitsland. Het biedt trainingen en audits aan die ook certificering volgens ISO 50001:2018 gemakkelijk maken.

Onderwerpen en oplossingen voor vandaag en morgen

WAGO in de praktijk

Verdere onderwerpen uit het bereik normen en wetten

WAGO heeft in het energiemanagement al veel interessante projecten geïmplementeerd. Ontdek hier de meest actuele.

Interview

Energiemanagement – eenvoudiger dan verwacht

"Efficiëntie kan niet eenvoudiger worden geïmplementeerd", zegt expert Lukas Dökel over energiemanagement met behulp van WAGO-technologie - ook met cloud-verbinding.

energiemanagement_lukas-doekel_2_2000x1500.jpg
Thema's

Meetsysteem met meerwaarde

Het nieuwe WAGO-energiemanagement is een comfortabele oplossing voor de registratie, visualisatie en het beheer van energiegegevens.

screen_laptop_xx_2000x1500.jpg

Aanbevelingen om verder te lezen

Andere oplossingen op het gebied van energiemanagement

WAGO helpt u om uw potentieel optimaal te benutten - van monitoring tot identificatie van geschikte maatregelen.

Modulaire gegevensregistratie

Efficiëntie efficiënt verhogen

De beste energiemanagementoplossing moet te allen tijde aan nieuwe eisen en wensen aangepast kunnen worden. WAGO biedt u hiervoor alle mogelijkheden.

energiemanagement_titel-produktauswahl_modulare-datenerfassung_2000x1500.jpg
Cloud-procesoptimalisatie

Digitalisering op maat

Voor de digitale transformatie is er is niet één oplossing - ook niet bij het thema energiemanagement. WAGO ondersteunt u met advies en hulp bij het vinden van uw weg.

energiemanagement_digitalisierung_gettyimages-664623476_2000x1500.jpg

Dit zou u ook kunnen interesseren

Vooruitgang met WAGO

Automatisering- en aansluittechnologie van WAGO wordt niet alleen in energiemanagement toegepast. Ontdek welke andere thema's ons nog bezighouden.

Digitalisering

Voor de industrie van morgen

Communicatie tussen meerdere locaties via de cloud of intelligente automatisering: de digitalisering in de industrie heeft vele facetten, nog meer potentieel en dankzij cyber-security ook tal van uitdagingen.

digitalisierung_prozessanlage_vernetzung_industrie-4-0_2000x1500.jpg
Lichtmanagement

Intelligente verlichtingsregeling

Door de combinatie van voorgedefinieerde hardware en gebruiksvriendelijke software biedt WAGO een lichtmanagementsysteem dat de planning en de inbedrijfstelling van nieuwe verlichtingssystemen vereenvoudigt.

building_licht_lichtmanagement_tablet_2000x1500.jpg