Taal selecteren
energy_referenz_stadtwerke-osnabrueck_christian-dreckstraeter_digitalisierung_leitwarte12_2000x2000_2.jpg

Smart grids voor de energiemarkt

In plaats van alleen energie te verdelen, moet het samenspel van decentrale generatoren en verbruikers
op intelligente wijze aangestuurd worden. Dat vergt uitgekiende digitaliseringsstrategieën en bedrijfsmodellen.


Hightechbesturingen en IT vormen de basis voor de digitalisering van het energiesysteem: controllers coördineren de decentrale installaties, garanderen een eenvoudige en veilige communicatie in het smart grid en sturen meetgegevens, beveiligd tegen cyberaanvallen, voor analyse naar de cloud.
WAGO biedt voor al deze stappen vandaag al de gepaste oplossingen en concepten.

WAGO in de digitale energiemarkt

Dit zijn onze oplossingen

Smart grids: meer communicatie in energienetwerken

Voor de energietransitie is er een goede communicatie nodig tussen de individuele actoren en de belangengroepen, maar ook vanuit technisch oogpunt: om vat te krijgen op de toenemende decentralisatie en fluctuatie van energieopwekking, moeten de afzonderlijke componenten van het energiesysteem in het smart grid over verschillende sectoren worden gekoppeld. Op het vlak van stroomverdeling is het startschot al gegeven: moderne automatiseringstechniek, geïntegreerd in gedecentraliseerde feeders, intelligente lokale onderstations en virtuele krachtcentrales zorgen ervoor dat het verdeelnet beter kan worden bestuurd. De modernisering van het gas- en verwarmingsnet is de volgende stap. WAGO levert daarvoor de vereiste controllers. Dit zijn de voordelen van de WAGO-oplossing in een oogopslag:

 • Betrouwbaar meten, besturen en regelen van netwerken
 • Procesautomatisering, lastmanagement
 • Veilige en rendabele toegang tot verafgelegen installaties
 • Ruim productportfolio
 • In de praktrijk beproefde en robuuste producten
 • Alle relevante wereldwijde goedkeuringen
 • Hoge mate van flexibiliteit op signaalniveau en bij de busprotocollen
 • Eenvoudige configuratie
 • Cyber security: PFC100 / PFC200-controllers voldoen aan de huidige IT-veiligheidsvoorschriften van de exploitanten van transmissienetten en kunnen worden beveiligd in overeenstemming met de huidige vereisten van het BDEW-whitepaper.
 • Cloud-connectiviteit: verbinding met de cloud dankzij MQTT-software-upgrade
energy_referenz_stadtwerke-osnabrueck_christian-dreckstraeter_digitalisierung_verteiler3_2000x1125.jpg

Elektriciteitsnet moderniseren tot bij de verdeling

Blockchain

Digitale energiehandel

De blockchain, het digitale bankboekje, maakt directe transacties tussen producenten en consumenten mogelijk. Hoe dat precies werkt en welke gevolgen dit voor de toekomst kan hebben, laat WAGO u graag zien.

energy_blockchain_frau_telefon_gettyimages-522543583_2000x2000.jpg

Sectorkoppeling: stroom, warmte en verkeer groeien samen

Met de decentralisering en digitalisering van de stroomsector, richten energiebedrijven hun aandacht meer en meer op warmte en mobiliteit. De energietransitie is slechts mogelijk als energie kan worden opgeslagen. Het warmte- en gasnet bieden in tegenstelling tot het stroomnet grotere capaciteiten. Daarom neemt het belang van power-to-heat- en power-to-gas-installaties alleen maar toe. Deze installaties maken gebruik van de overtollige groene stroom om warmte te produceren, evenals de gassen waterstof en methaan, die kunnen worden opgeslagen. WAGO levert al aan fabrikanten van dergelijke installaties. Tegelijkertijd ondersteunen wij energiebedrijven bij de modernisering van hun warmte- en gasnetten, die door de toenemende koppeling van energiesectoren en de steeds ingewikkeldere energiestromen een absolute noodzaak is. Het WAGO-I/O-SYSTEM vormt de beproefde basis voor die automatisering. Dit zijn de voordelen van de WAGO-oplossing in een oogopslag:

 • Automatiseringsoplossingen
 • Hoge flexibiliteit
 • Direct inzetbaar in Ex-zone 2
 • Rechtstreeks bedraden van intrinsiek veilige signalen uit Ex-omgevingen op intrinsiek veilige Ex i-modules
 • Geïntegreerde telecontrole protocollen IEC 60870, IEC 61850 en DNP 3.0
 • PLC-functionaliteit
 • Webserver

energy_digitalisierung_sektorenkopplung_gettyimages-184605755_2000x1125.jpg

Overtollige groene stroom voor de elektromobiliteit

Cloud-connectivity: data-analyse in de Cloud

De cloud biedt de energiesector aanzienlijke voordelen dankzij het grote rekenvermogen. Exploitanten van windmolenparken kunnen door de analyse van de turbinegegevens met behulp van de cloud de energieproductie van hun installaties verhogen of hun onderhoud optimaliseren. Bovendien kunnen netbeheerders aan de hand van installatiegegevens en weersvoorspellingen de toestand van het net beter voorspellen. De verbinding met de cloud wordt tot stand gebracht via de WAGO-controllers PFC100 en PFC200 dankzij een firmware-uitbreiding en de bijbehorende bibliotheek in het IEC-programma. Vervolgens kunnen de controllers geselecteerde waarden uit het veldniveau automatisch met instelbare intervallen overdragen naar de cloud. De communicatie via het protocol MQTT wordt daarbij d.m.v. een gecodeerde TLS-verbinding beveiligd. Voordelen van de WAGO Cloud Data Control voor uw eigen cloud-applicatie:

 • Decentrale gegevensregistratie en mobiele visualisering
 • Verbinding met WAGO Cloud Data Control, Microsoft Azure, Amazon Web Services of IBM Bluemix via het gestandaardiseerde MQTT-protocol
 • Hoog veiligheidsniveau dankzij TLS-versleuteling
 • Rechtstreekse link tussen veldniveau en Cloud
 • Uitbreiding van bestaande PFC’s als IoT-gateway
 • Mogelijk met alle PFC100- en PFC200-controllers
energy_referenz_stadtwerke-osnabrueck_christian-dreckstraeter_digitalisierung_cloud7_2000x1125.jpg

SWO Netz GmbH: datamanagement met de WAGO-Cloud

IoT-controller

Uw verbinding met de cloud

Energiegegevens registreren, digitaliseren en met elkaar verbinden, dat is de kerngedachte achter de gedecentraliseerde energiemarkt. Met een eenvoudige upgrade worden de controllers PFC100 en PFC200 van WAGO IoT-controllers die gegevens van het veld naar de Cloud sturen. Daar kan de informatie worden verzameld en voor analyse worden gebruikt.

energy_s_3d_controller_000_xx_2000x2000.jpg

Cyber security: hackers de toegang ontzeggen

Wanneer energieproducenten achteloos met het internet worden verbonden, kan dat ernstige gevolgen hebben. Want wanneer cybercriminelen erin slagen de besturing van een centrale te hacken en ze uit te schakelen, staat de energievoorziening op het spel en kunnen er in het ergste geval totale blackouts ontstaan. Het goede nieuws is echter dat de exploitanten de gevaren ondertussen wel kennen en cyber security steeds efficiënter wordt. WAGO-controllers spelen in het veiligheidsconcept van het bedrijf een beslissende rol. Terwijl besturingssystemen voor de PC wekelijks veiligheidsupdates ontvangen, aangezien ze anders onvoldoende cyber security bieden, voldoet de beveiligde firmware van een WAGO-controller eveneens aan de relevante veiligheidseisen. Dit zijn de voordelen van de WAGO-oplossing in een oogopslag:

 • De controllers PFC100 en PFC200 onderscheiden zich door een platformoverkoepelend realtime-Linux®-besturingssysteem.
 • De PFC-controllers gebruiken een open source-besturingssysteem dat langdurig beschikbaar en schaalbaar is, geüpdatet kan worden en tools als Rsync ondersteunt.
 • Linux®-basis ondersteunt belangrijke veiligheidsprotocollen en wordt constant verder ontwikkeld.
 • Ondersteuning van CODESYS-PLC-runtime
 • Grote verscheidenheid interfaces en veldbussen: CANopen, PROFIBUS DP, DeviceNet, IEC 60870, IEC 61850 en DNP 3 evenals MODBUS/TCP
 • Voldoet aan de hoogste veiligheidseisen volgens ISO-27000-reeks
 • On-board-VPN-functionaliteit: VPN-tunnel rechtstreeks via IPsec of OpenVPN mogelijk
 • Datacodering reeds in de controller d.m.v. SSL/TLS-1.2-codering
 • Parallelle aftakking van gegevens; gegevensoverdracht naar de Cloud via MQTT of OPC UA, ook draadloos
 • WAGO voldoet aan alle relevante richtlijnen op het gebied van ICT-veiligheid, en zelfs aan diverse eisen zoals vastgelegd in het BDEW White Paper voor toepassingen op het gebied van de energie- en watervoorziening, die deel uitmaken van de zogenoemde "kritische infrastructuur" (KRITIS).
 • PFC200 als schaalbaar knooppunt inzetbaar
digitalisierung_correct-power_rz1_2000x1125.jpg

Toegangspoort voor cybercriminelen: computercentra

Onze oplossingen in de praktijk

WAGO in de praktijk

Referenties en meningen van experts uit het vakgebied energietechniek

Als partner en innovatieleider implementeert WAGO vele interessante projecten. Ervaar hier welke creatieve en efficiënte oplossingen wij op het gebied van energietechniek mogelijk maken.

Referentie

Distributienetwerk in realtime

Voor de stroomverdeling van de toekomst heeft SWO Netz GmbH een cloudproject opgezet. Ook de WAGO-technologie wordt ingeschakeld, waardoor het netwerk slimmer is.

energy_referenz_stadtwerke-osnabrueck_christian-dreckstraeter_digitalisierung_leitwarte12_2000x1500.jpg
Interview

„De energiemarkt bevindt zich nog in het stenen tijdperk“

WAGO-expert Heiko Tautor in gesprek met Tobias Kurth van het adviesbureau Energy Brainpool (links) over de veranderingen binnen de energiesector.

energy_referenz_interview_tobias-kurth_heiko-tautor_2000x1500.jpg

Meer over energietechniek

Meer uit het domein van de energietechniek

Of het nu gaat om digitalisering, opwekking van hernieuwbare energie of de integratie van decentrale energie-opwekkers - WAGO biedt oplossingen voor elke uitdaging van de moderne energie-industrie.

Opwekking van hernieuwbare energie

Altijd goed verbonden

Een betrouwbare en veilige energievoorziening is het beoogde doel Met producten en oplossingen van WAGO kunt u de overgang naar hernieuwbare energie duurzaam gestalte geven.

energy_wechselrichter_solar_windkraft_gettyimages-522921291_2000x1500.jpg
Energienetten

Intelligente energienetten

De automatisering van energienetten biedt tal van voordelen. Een daarvan is de mogelijkheid om op afstand te schakelen. WAGO biedt u voor het omzetten de passende oplossingen.

energy_energienetze_strom_ausbau_gettyimages-595759396_2000x1500.jpg
Energieopslag

Dag en nacht stroom

Energieopslagsystemen ontlasten de elektriciteitsnetten en vergroten de flexibiliteit van de energievoorziening. WAGO-technologie maakt controle en besturing van de opslagsystemen mogelijk.

energy_bidirektionale_stromtankstelle_fehringer_nacht_violett_2000x1500.jpg
Voedingsmanagement

Zon en wind gebruiken

Hernieuwbare energie intelligent koppelen en regelen is een grote uitdaging voor netwerkexploitanten. WAGO ondersteunt u hierbij met knowhow, producten en oplossingen.

energy_integration-dezentraler-einspeiser_einspeisemanagement_windenergie_gettyimages-700834979_2000x1500.jpg