Taal selecteren
energy_bidirektionale_stromtankstelle_fehringer_nacht_violett_2000x2000.jpg

Dag en nacht stroom

Batterijen, Power-to-Gas- en Power-to-Heat-installaties vergroten de onafhankelijkheid van de energievoorziening, ontlasten het elektriciteitsnet en betrekken de mobiliteitssector en warmtevoorziening in de klimaatbescherming – controllers van WAGO liggen aan de basis.


Opslagsystemen slaan overtollige energie op en geven ze indien nodig opnieuw af. Hierdoor kunnen de systemen het eigen gebruik van zonne-energie in huizen en bedrijven verhogen, netbelastende stroompieken in de kiem smoren en energie voor de compensatie van kortstondige fluctuaties in het net ter beschikking stellen. WAGO-technologie maakt controle en besturing van de opslagsystemen mogelijk.

WAGO op de markt voor energieopslag

Dit zijn onze oplossingen

Thuisopslagsystemen: accu's snel en ruimtebesparend aansluiten

De markt voor thuisopslag wordt niet alleen gestimuleerd door woningeigenaars, die hun afhankelijkheid van netstroom willen verkleinen door een combinatie van fotovoltaïsche zonnepanelen en opslagbatterijen. Ook nutsbedrijven bevorderen de verkoop van apparatuur, omdat zij op basis daarvan nieuwe bedrijfsmodellen kunnen ontwikkelen. Wanneer de batterijen bijvoorbeeld samen met zonnepanelen worden verkocht en de batterijen onderling met elkaar worden verbonden, kan de belasting van de netten worden verlaagd. WAGO biedt de oplossing voor de installatie van thuisopslagsystemen. Met WAGO-TOPJOB®S-rijgklemmen kunnen de systemen snel, veilig en ruimtebesparend worden aangesloten op de stroomverdeler in de woning.

energy_energiespeicher_batterien_forschung_gettyimages-599833889_2000x1125.jpg

Batterijen zijn gewild, onderzoekers optimaliseren ze.

Lokale, massa en industriële opslagsystemen: lastpieken doelgericht verlagen

Lokale opslagsystemen regelen de spanning in het laagspanningsnet op een vooraf ingestelde waarde. Vooral 's middags, wanneer het fotovoltaïsche systeem op volle toeren draait, dreigt een aanzienlijke spanningsverhoging. Een alternatief voor de terugvoeding naar het middenspanningsniveau en voor de uitbreiding van het lokale net is het gebruik van een lokaal-netopslagsysteem, dat de overtollige stroom opneemt. 's Avonds of bij een bewolkte hemel kan de opgeslagen energie dan weer worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. Daardoor kunnen de belastingspieken in het net worden afgetopt. Bovendien kan de netbeheerder dankzij het opslagsysteem systeemdiensten verlenen zoals regelenergie beschikbaar stellen en op die manier extra inkomsten genereren.

Massa-opslagsystemen worden daarentegen in eerste instantie frequentiegeregeld gebruikt. Zo kunnen de transmissienetbeheerders regelenergie leveren. Als de netfrequentie in het Europese elektriciteitsnet stijgt door te veel energie, slaan deze opslagsystemen de overtollige energie op. Als de frequentie vervolgend weer daalt omdat er te weinig energie wordt opgewekt, geven de opslagsystemen de energie af.

Industriële opslagsystemen dekken capaciteiten van enkele kilowattuur tot meerdere megawattuur. Industriële opslagsystemen dienen vooral voor de netstabiliteit en worden hoofdzakelijk gebruikt voor de aftopping van lastpieken, het zogenaamde Peak Shaving, voor belastingsmanagement en voor de combinatie met wisselvallige opwekkers als windturbines en bestuurbare verbruikers in virtuele krachtcentrales. Ze dienen ook als bron van stroomtankstations waar de klok rond zonne-energie kan worden getankt.

WAGO-techniek dient voor een veilige en ruimtebesparende aansluiting van de opslagsystemen. Onze remote controllers worden ingezet als gateway voor de toegang tot het energienet. Verschillende sensoren op veldniveau kunnen via deze gateway met het internet worden verbonden en hun gegevens kunnen in de cloud beschikbaar worden gemaakt. Dit zijn de voordelen van de WAGO-controllers als centraal element van de meet- en regeltechniek:

 • Het WAGO-I/O-SYSTEM 750 is dankzij talrijke I/O-modules, zoals voor seriële communicatie met stroomomvormers of voor driefase vermogensmeting, ideaal voor gebruik in het verdeelnet.
 • Comfortabele bepaling en bewaking van generator- en verbruikswaarden zoals spanning, blindvermogen, werkzaam vermogen, stroom, cos φ, frequentie en energiestroomrichting
 • Opwekkings- en belastingsmanagement
 • Integratie van het batterijmanagementsysteem (BMS) via CAN of MODBUS in de besturingstechniek
 • Programmeerbare besturingstechniek conform IEC 61131 of Linux®-platform
 • Bundeling van het opslagvermogen door aanpassing aan centrale regeltechniek
 • Verbinding met externe marktdeelnemers, vb. met nutsbedrijven/gemeentebedrijven, direct marketeers, virtuele krachtcentrales via telecontroleprotocollen volgens IEC 60870-5-101/-103/-104, 61400-25, 61850-7-420, DNP3, VHPready
 • Cyber-security: PFC100 / PFC200-controllers voldoen aan de huidige IT-veiligheidsvoorschriften van exploitanten van transmissienetten en kunnen worden beveiligd in overeenstemming met de huidige vereisten van het BDEW-whitepaper.
 • Cloud-connectiviteit: connectiviteit met de cloud dankzij MQTT-software-uitbreiding
energy_referenz_fehringer_stromtankstelle_2000x1125.jpg

Industrieel opslagsysteem voedt laadpalen.

Power-to-X: stroom veilig omzetten in warmte en gas

Power-to-Heat of Power-to-Gas systemen zijn ideaal om elektriciteit niet alleen voor een korte periode op te slaan, maar ook over een langere periode. Ze zetten stroomoverschotten om in warmte alsook in de gassen waterstof en methaan, die kunnen worden opgeslagen. Deze kunnen worden opgeslagen in het bestaande aardgasnet, dat verwarmingssystemen, elektriciteitscentrales en tankstations van gas voorziet. Power-to-Heat kan bijzonder goed worden gebruikt in toepassingen waarbij voortdurend grote hoeveelheden warmte worden omgezet, bijvoorbeeld in stadsverwarmingsnetten. Power-To-Gas-installaties en elektrolytische cellen komen dan weer van pas wanneer in een regio een dicht netwerk van tankstations voor waterstof gepland is of wanneer er een goede toegang tot het aardgasnet beschikbaar is. Dit zijn de voordelen van de WAGO telecontrole-oplossing in één oogopslag:

 • Aansluiting van generatoren en warmteopslagsystemen via een controller; netgekoppelde integratie van elektrolytische cellen voor de opslag van grote hoeveelheden stroom
 • Grote verscheidenheid van interfaces: PROFIBUS, CAN, Ethernet IP, IEC 60870/61400/61850, MODBUS etc.
 • Eenvoudige bepaling en monitoring van de generator- en opslagwaarden zoals actief vermogen, temperatuur en opslagvolume; regeling van de proceswaarden van vb. drukregelaars en gasafscheiders met explosieveilige modules
 • Integreren van verbruiksprognoses en weerinformatie
 • Programmeerbaar conform IEC 60870-5-101/-103/-104, 61400-25, 61850-7-420, DNP3
 • Eenvoudige programmering d.m.v. een configurator
 • Schaalbaar dankzij meer dan 500 verschillende I/O-modules voor vele toepassingen zoals 3-fasen vermogensmeting voor netanalyse
 • Cyber-security: PFC100 / PFC200-controllers voldoen aan de huidige IT-veiligheidsvoorschriften van exploitanten van transmissienetten en kunnen worden beveiligd in overeenstemming met de huidige vereisten van het BDEW-whitepaper.
 • Cloud-connectiviteit: connectiviteit met de cloud dankzij MQTT-software-uitbreiding
 • Standaard-I/O-modules en intrinsiek veilige Ex-modules in één controller (afhankelijk van de locatie in een geschikte Ex-behuizing)
energy_referenz_zae_zentrum-fuer-angewandte-energieforschung-bayern_elektrolyse_2000x1250.jpg

Onderzoekers van ZAE Bayern testen elektrolyse.

WAGO-producten voor energieopslag

Meer power met TOPJOB®S

Insteken en klaar: met de TOPJOB®S-rijgklemmen is een snelle, directe en veilige aansluiting in alle toepassingen mogelijk - wereldwijd.

reihenklemmen_00354_2000x1500.jpg

Printklemmen voor vermogenselektronica

Compactere afmetingen voor eenzelfde betrouwbaarheid: de eisen in de vermogenselektronica zijn hoog. Met WAGO-printklemmen vervult u ze moeiteloos.

Leistungselektronik_2000x1500px.jpg

Doorvoerklemmen, serie 828

De doorvoerklemmen met CAGE CLAMP®-aansluiting aan beide kanten en bediening met schroevendraaier maken een eenvoudige montage zonder gereedschap mogelijk.

energy_durchführungsklemme_828_2000x1500.jpg

Connectoren, serie 831

Op de printplaat, in de schakelkast of voor de aansluiting van verlichtingsarmaturen: met WAGO-connectoren realiseert u uw oplossingen snel, veilig en duurzaam.

energy_Steckverbinder_831_2000x1500.jpg

WAGO in de praktijk

Referenties en meningen van experts uit het vakgebied energietechniek

Als partner en innovatieleider implementeert WAGO vele interessante projecten. Ervaar hier welke creatieve en efficiënte oplossingen wij op het gebied van energietechniek mogelijk maken.

Power-to-Gas: toeverlaat voor de smart grid

Met heel wat projecten wordt de productie van methaan met elektriciteit getest, omdat het in het aardgasnet kan worden opgeslagen en indien nodig in warmtekrachtcentrales weer in elektriciteit kan worden omgezet.

energy_energienetze_gasnetz_gettyimages-524720752_2000x1500.jpg

Meer over energietechniek

Meer uit het domein van de energietechniek

Of het nu gaat om digitalisering, opwekking van hernieuwbare energie of de integratie van decentrale energie-opwekkers - WAGO biedt oplossingen voor elke uitdaging van de moderne energie-industrie.

Digitalisering

Energietechniek voor smart grids voor de energiemarkt

Digitalisering van het energiesysteem vereist strategieën en producten die onbeperkte mogelijkheden bieden. WAGO heeft de ervaring en oplossingen voor de digitale energietransitie.

energy_referenz_stadtwerke-osnabrueck_christian-dreckstraeter_digitalisierung_leitwarte12_2000x1500.jpg
Voedingsmanagement

Stabiele stroomvoorziening met zon en wind

Hernieuwbare energie intelligent koppelen en regelen is een grote uitdaging voor netwerkexploitanten. WAGO ondersteunt u hierbij met knowhow, producten en oplossingen.

energy_integration-dezentraler-einspeiser_einspeisemanagement_windenergie_gettyimages-700834979_2000x1500.jpg
Regeneratieve energieproductie

Altijd goed verbonden

Digitalisering van het energiesysteem vereist strategieën en producten die onbeperkte mogelijkheden bieden. WAGO heeft de ervaring en oplossingen voor de digitale energietransitie.

energy_wechselrichter_solar_windkraft_gettyimages-522921291_2000x1500.jpg
Energienetten

Intelligente energienetten

De automatisering van energienetten biedt tal van voordelen. Een daarvan is de mogelijkheid om op afstand te schakelen. WAGO biedt hiervoor de passende oplossingen.

energy_energienetze_strom_ausbau_gettyimages-595759396_2000x1500.jpg