Taal selecteren
building_themen_bim_neuland-bim_gettyimages-174964278_2000x1125.jpg

BIM – Building Information Modeling

BIM verschaft nieuwe oplossingen voor het plannen en realiseren van bouwplannen alsook voor het exploiteren van gebouwen. De kern van BIM wordt gevormd door een digitaal datamodel, waarmee bouwplannen reeds voor het eigenlijke bouwwerk virtueel gerealiseerd worden.

WAGO ondersteunt gebruikers met bouwstenen voor hun planning. Deze worden permanent verder ontwikkeld en regelmatig aan de stand van de techniek aangepast.

Building Information Modeling (BIM)

BIM kort en eenvoudig uitgelegd

U wilde altijd al weten, wat "Building Information Modeling" (BIM) is? BIM is geen software! BIM is een planningsmethode die mensen en technologieën met processen en richtlijnen verbindt. In dit interview geeft Dörthe Knefelkamp, Market Management gebouwinstallatie, klaar en duidelijk antwoord op de belangrijkste vragen rond het thema BIM.

Wat BIM doet

Bedrijven die de BIM-methode toepassen, getuigen over optimaliseringen bij de procesplanning, kostenberekening en risicoanalyse evenals over teamgerichte arbeidsprocessen en een beter gebouwmanagement. Het digitale gebouwmodel is steeds up-to-date met de actuele planningstatus en stelt de deelnemende partijen aan het project in staat om beslissingen te nemen op basis van solide gegevens. Dubbele werkzaamheden worden vermeden, omdat vakplanners de vakmodellen van de objectplanners direct voor hun takenpakket kunnen gebruiken. Dure fouten, zoals conflicten tussen afzonderlijke vakgebieden, worden niet pas op de werf vastgesteld. De werkelijke materiaalbehoefte wordt op basis van het BIM-model berekend. Bovendien kunnen verschillende planningsalternatieven worden overlopen en nodige wijzigingen eenvoudig en efficiënt worden uitgevoerd.

Voordelen voor bouwheren en exploitanten

  • Dankzij de 3D-modellen kunnen planningswijzigingen beter worden opgevolgd.
  • Transparante kosten- en termijnplanning en controle beperken de projectrisico's tot een minimum.
  • Eenvoudige opvolging van de vorderingen en bewaking van het einddoel ondersteunen het succesvolle projectmanagement.
  • Uitvoeringsvarianten kunnen door visualisatie en processimulatie voor de betrokkenen duidelijk worden weergegeven.
  • Alle modelgegevens kunnen aan het Facility Management worden doorgegeven.

Zielgruppe_Bauherr_2000_1500.jpg

Voordelen voor architecten en ingenieurs

  • Verbeteringspotentieel door vakgebiedoverschrijdende samenwerking
  • 3D-gebaseerde, transparante variantencontrole en simulaties
  • Optimalisatie van de communicatie en de coördinatie in planningsprocessen
  • Dubbele werkzaamheden voor namodellering worden vermeden door gegevens digitaal ter beschikking te stellen van de verschillende vakgebieden.
Zielgruppe Planer_2000_1500.jpg

Voordelen voor uitvoerende ondernemingen

  • Getest gegevensmodel als werkbasis
  • Massa- en kostenberekeningen zijn gebaseerd op het digitale model en zorgen zo voor een grotere kostenzekerheid.
  • Precieze gegevens over gevraagde kwaliteiten, massa's, termijnen uit het digitale model doen het risico afnemen.
Zielgruppe_Elektroinstallateur (ausführende U.)_2000_1500.jpg

Voordelen voor Facility Managers

  • Overname van het digitale model met alle grafische en technische gegevens volgens de uitvoering
  • Documentatie met alle bouwkundige en technische gegevens
  • Goede basis voor kosteninschattingen in geval van hergebruik of sanering
Zielgruppe_Facility Manager_Projektleiter_2000_1500.jpg

BIM internationaal in opmars

De digitalisering van het bouwbedrijf niets nieuws. In de architectuur en de planning van de draagconstructie worden al jaren 3D-gegevens voor de planning gebruikt. In de verschillende vakgebieden van de huisautomatisering bestaan er toch nog enkele implementeringsverschillen.

Ook regionaal is de invoering van de BIM-methode niet overal even ver gevorderd. Sommige landen hebben al richtlijnen met betrekking tot het gebruik van BIM omgezet in nationale richtlijnen.

Zoals de grafiek toont, werken de Scandinavische landen al enkele jaren met de digitale aanpak. Op EU-niveau adviseert een EU-richtlijn uit 2014 het gebruik van BIM als criterium bij het uitbesteden van openbare opdrachten.

Het Duitse Ministerie van Verkeer en Digitale infrastructuur heeft op 15 december 2015 het stappenplan "Digitale planning en bouw" gepubliceerd. Het stappenplan schrijft voor om vanaf 2020 BIM verplicht te gebruiken bij openbare infrastructuurwerken in Duitsland. In principe is het opstellen van normen en standaarden voor BIM nog niet afgesloten. Zowel op internationaal niveau met ISO en CEN als op nationale niveaus buigen commissies zich over de standaardisering van de processen, gegevens en structuren voor de BIM-methode.

bim_grafik_tr_weltkarte_wago_2000x1500_2.jpg

BIM is een vast onderdeel van onze digitaliseringsstrategie.

WAGO heeft zich op de markt weten te vestigen als fabrikant en aanbieder van oplossingen voor de gebouwautomatisering en van de steekbare elektrische installatie. Wij bieden individuele oplossingen aan afgestemd op uw behoeften. De nabijheid bij de klant dankzij onze experten ter plaatse, de ondersteuning in het planningsproces en de beschikbaarheid van geprefabriceerde oplossingen zien wij als doorslaggevende factoren voor ons succes. Hieraan gekoppeld is een omvangrijke documentatie vanaf de ontwerp- tot en met uitvoeringsfase die wij voor uw plannings- en uitvoeringsproces ter beschikking stellen. Het is immers onze bedoeling om u als planner zo goed mogelijk te adviseren en te ondersteunen. Dit hoge doel streven wij ook na bij het implementeren van de BIM-methode voor de vakgebieden, van de gebouwautomatisering en van de elektrische installatie in de standaardisering, het aanbieden van gegevens en de planning van slimme gebouwen.

Het onbekende terrein van BIM

De beide experts Andreas Kohlhaas van het consultancybedrijf GSP Network en Dörthe Knefelkamp van WAGO bespreken de opportuniteiten en uitdagingen van het digitaal bouwen.

building_themen_bim_neuland-bim_portraet-kohlhaas_2000x1125.jpg

WAGO.PARTcommunity-portaal

De gegevens over onze producten zijn voor u beschikbaar in .rfa-formaat (Revit) en .ifc-formaat.

Digitale planning van gebouwen

In deze korte film over toepassingen wordt bijvoorbeeld getoond hoe een verdeelkast in de Revit-software wordt geïntegreerd.

Meer over dit onderwerp

De detailleringsgraden in BIM

Voor de BIM-methode zijn verschillende Levels of Deployment (LoD) voorzien. De LoD beschrijft de informatiediepte en de detailleringsgraad van het model en dus de "voltooiingsgraad" in het coördinatiemodel. De categorisering gebeurt in LoD 100 tot LoD 500, waarbij LoD 100 voor een zeer geringe informatiediepte en LoD 500 voor de hoogste informatiediepte staat. De LoD en dus ook de LoG en Lol worden bepaald door de voortgang van de planning en de gebruiker van de gegevens. Een architect heeft andere gegevens over een deel van het gebouw nodig dan een ventilatiefabrikant, en in de voorafgaande planning zullen in de respectieve vakgebieden minder gegevens nodig zijn dan in de planning van de montage. Belangrijk hierbij is dat de gegevens voor de vakplanningen en voor het coördinatiemodel transparant en overzichtelijk moeten blijven. In principe moet de LoD voor de afzonderlijke vakgebieden contractueel worden vastgelegd in de zogeheten Informatieleveringsspecificatie (ILS).

Aanbevelingen om verder te lezen

Overige toepassingen voor gebouwautomatisering en -installatie

Of u nu de verlichtingsinstallatie en automatisering in uw kantoorgebouw plant, een verwarmings-, airconditioning- en ventilatiesysteem wilt ombouwen of zich principieel voor het onderwerp ruimteautomatisering interesseert: WAGO helpt u om uw vereisten in het gebouw te implementeren.

Gecertificeerde gebouwen

Duurzaam bouwen is de moeite waard. Verschillende certificaten helpen bij de planning - één van hen houdt ook rekening met het energiebesparingspotentieel van gebouwautomatisering.

building_raum_gebaeude_fassade_himmel_blau_istock_000048706942_2000x1500.jpg

Voordelige ruimteautomatisering

De planning, realisatie en exploitatie van een gebouw moeten met een maximaal rendement en een groot aanpassingsvermogen overtuigen.

building_raum_innen_grossraumbuero_leer_1_Fotolia_74441791_X_2000x1500.jpg

HVAC-technologie voor de installaties van de toekomst

Meer dan 55% van het totale energieverbruik is afkomstig van verwarmings- en koeltoepassingen. De overgang naar duurzame energiebronnen begint direct in de stookkelder. Vertrouw op toekomstbestendige oplossingen van WAGO voor de ventilatie- en airconditioningsystemen.

building_hlk_heizungsanlage_100317_2000x1500.jpg