Taal selecteren

Thema's
Eenvoudig automatiseren met LonWorks®

LonWorks® is een open en interoperabel systeem voor de gebouwautomatisering, en onderscheidt zich door zijn flexibele topologie en multidisciplinaire functies.

LonWorks® in een notendop:

 • Open systeem voor de gebouwautomatisering
 • Flexibele topologieën en multidisciplinaire functies.
 • Gestandaardiseerde communicatie
 • Vereenvoudigde inbedrijfstelling dankzij op LNS gebaseerde netwerkmanagementtools
 • Vele verschillende transmissiemedia, bv. twisted pair kabels, stroomnet, glasvezel of IP

LON® eenvoudig uitgelegd

De afkorting LON® staat voor Local Operating Network en verwijst naar een veldbusstandaard die overwegend wordt gebruikt in de gebouwautomatisering. Als open en volgens ISO/IEC 14908 gestandaardiseerde technologie is LonWorks® voor alle marktspelers toegankelijk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen sensoren, actuatoren en controllers. De gegevensuitwisseling vindt gebeurtenisgestuurd plaats. LonWorks® is wegens zijn hoge complexiteit geschikt voor uiteenlopende toepassingen in de gebouwautomatisering zoals bijvoorbeeld toegangscontrole, HVAC-installaties, brandmelders, verlichtings- of liftbesturingen.

LonWorks®in de gebouwautomatisering

LonWorks® is een niet-centraal automatiseringssysteem waarin de apparaten (knooppunten) door middel van het LonTalk®-protocol via een bus met elkaar communiceren. Het communicatieprotocol kan in willekeurige hardwarestructuren worden geïmplementeerd en maakt als open standaard de samenwerking van verschillende LonWorks®-producten van verschillende fabrikanten mogelijk.

De afzonderlijke knooppunten hebben allemaal hun eigen intelligentie en kunnen praktisch onafhankelijk van elkaar verschillende programma's afwerken, waarbij ze de betreffende informatie echter ook beschikbaar stellen aan apparaten in andere domeinen. Het resultaat is een flexibel totaalsysteem met tal van functies voor praktisch om het even welke networkingsmogelijkheden van uiteenlopende complexiteit. Dat komt vooral in de gebouwtechniek tot zijn recht: in het algemene systeem worden alle taken zonder technologische hiaten door interoperabele apparaten vervuld.

Voordelen van de LON®-module:

 • Flexibel gebruik dankzij vrij configureerbare LonMark®-conforme netwerkinterface (249 netwerkvariabelen)

 • Ruimtebesparende installatie dankzij een modulebreedte van slechts 12 mm

 • Variabele toepassing dankzij vrije programmering en de meest uiteenlopende interfaces van het WAGO-I/O-SYSTEM 750
 • Tijdbesparend dankzij eenvoudige configuratie en geoptimaliseerde engineering-workflow

WAGO en LonWorks®

De LON®-module van WAGO maakt een snelle en eenvoudige LonWorks®-koppeling aan controllers en I/O-modules van de serie 750 mogelijk. De vrij te definiëren netwerkinterface beheert maximaal 249 variabelen. Met de LON®-module (753-648) van WAGO brengt u een onafhankelijke koppeling van LonWorks®-veldapparaten aan het WAGO-I/O-SYSTEM 750 tot stand. Een maximale flexibiliteit wordt daarbij gewaarborgd door de vele interfaces naar ondersteunde protocollen, zoals bv. BACnet IP, KNX IP, DALI of SMI. Bovendien is de I/O-module met een behuizingsbreedte van slechts 12 mm bijzonder plaatsbesparend.

Systeemgrafiek LonWorks®

LonWorks-producten van WAGO

lonworks_p_ur_0753_0648_000_xx_2000x2000.jpg

LON®-busklem (753-648)

De LON®-busklem maakt een snelle en eenvoudige LonWorks®-koppeling aan controllers en busklemmen van de serie 750 mogelijk. De vrij te definiëren netwerkinterface beheert maximaal 249 variabelen.

Met de LON®-busklem 753-648 van WAGO brengt u een onafhankelijke koppeling van LonWorks®-veldapparaten aan het WAGO-I/O-SYSTEM 750 tot stand. Een maximale flexibiliteit wordt daarbij gewaarborgd door de vele interfaces naar ondersteunde protocollen, zoals bv. BACnet IP, KNX IP, DALI of SMI. Ook de variabele opbouw van verschillende LonWorks®-apparaten is in combinatie met een 32-bits controller en overige componenten van de serie 750 mogelijk. Bovendien is de busklem met een behuizingsbreedte van slechts 12 mm bijzonder plaatsbesparend. De vrij configureerbare netwerkinterface beheert maximaal 249 variabelen – voor meer flexibiliteit en rendabliteit!

Voordelen:

 • Flexibel gebruik dankzij vrij configureerbare LonMark®-conforme netwerkinterface (249 netwerkvariabelen)
 • Ruimtebesparende installatie dankzij een klemmenbreedte van slechts 12 mm
 • Variabele toepassing dankzij vrije programmering en de meest uiteenlopende interfaces van het WAGO-I/O-SYSTEM 750
 • Tijdbesparend dankzij eenvoudige configuratie en geoptimaliseerde engineering-workflow
lonworks_screen_steuerungskonfigurator_2000x2000.jpg

WAGO-LON®-configurator

De LON®-configurator maakt deel uit van de programmeer- en visualiseringssoftware WAGO-I/O-PRO en staat garant voor een snelle en eenvoudige programmering en inbedrijfstelling van de busklem. Hij kan rechtstreeks vanuit de besturingsconfiguratie worden opgeroepen. Zo kan de interface tussen de WAGO-LON®-FTT-klem 753-648 en het LonWorks®-netwerk worden gedefinieerd. De IEC-61131-3-programmabouwstenen voor de bediening en weergave van het LonWorks®-netwerk worden automatisch aangemaakt in het WAGO-I/O-PRO-project. Bovendien genereert de LON®-configurator het „External Interface File“ (XIF), dat een naadloze integratie van de netwerkinterface in om het even welke LonWorks®-netwerkmanagementtool waarborgt.

Voordelen:

 • Eenvoudige en naadloze workflow bij het engineeringproces en de inbedrijfstelling
 • Hoge variabiliteit bij de LonWorks®-interfacedefinitie voor vrij programmeerbare toepassingen
 • Interoperabiliteit met LonWorks®-producten van andere fabrikanten dankzij LonMark®-conforme objecten en profielen
 • Download WAGO-LON®-configurator: configurator maakt deel uit van WAGO-I/O-PRO
Uw contactpersoon bij WAGO