Taal selecteren

Thema's
Materiaalgegevens en
aansluiting van
aluminium geleiders

Voor onze producten gebruiken we materialen, waarvan sommige al tientallen jaren zijn bewezen. Desalniettemin blijven we continu nieuwe materialen onderzoeken en testen. Dit geldt ook voor de contactpasta waarmee aluminium geleiders op WAGO veerklemmen moeten worden aangesloten.

WAGO informeert:

 • Isolatiemateriaal
 • Tabel standaard isolatiemateriaal
 • Polyamide (PA 66)
 • Glasvezelversterkte polyamide (PA 66 GF)
 • Polyftalamide (PPA-GF)
 • Polyamide (PA 46)
 • Polycarbonaat (PC)
 • Aansluiting van aluminium geleiders

Materiaalinformatie en aansluiting van aluminium geleiders bij WAGO

Overzicht materiaalgegevens

Isolatiemateriaal

WAGO gebruikt als drager van stroomvoerende delen bij voorkeur polyamide (PA 66 en PA 46), polyftalamide (PPA) en polycarbonaat (PC) als isolatie (zie tabel). Deze materialen hebben zich bij producten van WAGO al meer dan 40 jaar in de praktijk bewezen en zijn door de keuringsinstanties goedgekeurd. Volgens IEC 61249-2-21 zijn de vermelde polymeermaterialen technich halogeenvrij brandvertragend en bevatten ze geen zware metalen, siliconen, asbest en formaldehyde in hun receptuurcomponenten.

Polyamide (PA66)

WAGO maakt gebruik van gemodificeerde, technisch halogeenvrije, brandvertragende polyamide.

Het materiaal is corrosieneutraal, met moeilijk ontvlambare, zelfdovende eigenschappen (indeling conform UL 94, V0). De polyamide die bij WAGO wordt gebruikt, heeft een continue temperatuur volgens UL 746C van

105 ° C, op basis van de relatieve temperatuurindex RTIimp met plotselinge belasting. Dit zorgt ervoor dat de vereiste elektrische en mechanische isolerende eigenschappen met voldoende betrouwbaarheid gedurende lange tijdsperioden worden gehandhaafd. De kortstondige maximale grenstemperatuur bedraagt

200 °C. Voor temperaturen tot -35 °C is aangetoond dat in praktijksituaties geen beschadiging van het isolatiemateriaal optreedt. In gemonteerde en bedrade toestand kunnen alle producten van WAGO tot een temperatuur van -60 °C worden gebruikt. Het uit de omgeving opgenomen vocht, gemiddeld maximaal 2,5 %, wordt in de structuur gebonden, waardoor een optimale elasticiteit en breukveiligheid wordt bereikt. De basisstabilisatie van de WAGO-polyamide heeft de afgelopen jaren aangetoond uitermate geschikt te zijn om beschadigingen door ozon of UV-straling tegen te gaan. De weervastheid is goed en het PA heeft ook bij inzet in de tropen aan de verwachtingen voldaan. Vormstukken gemaakt van polyamide zijn bestand tegen insecten. Voor microben is geen bron van zuurstof of andere biogene elementen beschikbaar. Anaërobe culturen van in de grond levende bacteriën alsmede schimmels en enzymen veroorzaken geen nadelige veranderingen. Polyamide is bestand tegen de meeste brandstoffen, oliën en vetten alsmede tegen gebruikelijke reinigingsmiddelen zoals alcohol, Freon, Frigen en tetrachloorkoolstoffen. De bestendigheid tegen zuren is afhankelijk van het soort en de concentratie van het zuur en van de inwerkduur.

Het gebruik van isolatiematerialen in productie bij WAGO vindt plaats na acceptatie van fabriekstestcertificaten en gespecificeerde materiaaltesten.

Glasvezelversterkte polyamide (PA66 GF)

WAGO maakt voor componenten met verhoogde mechanische vereisten, zoals hefboom, drukkers of zwaar belaste behuizingen gebruik van glasvezelversterkte polyamide, omdat deze een veel hoger mechanisch eigenschapsprofiel vertegenwoordigen in vergelijking met niet-versterkte polyamide. Er worden in de regel materialen met een zeer goede kruipweerstand, ontvlambaarheidsklasse en hoge temperatuurbestendigheid gebruikt.

Aanvullende gegevens kunt u in de tabel raadplegen.

Polyftalamide (PPA-GF)

De glasvezelversterkte hoogwaardige polyamidetypes PPA GF zijn voorbestemd voor toepassingen bij hoge temperaturen vanwege hun hoge hittebestendigheid, hun lage afhankelijkheid van omgevingsomstandigheden en hun goede sterkte-eigenschappen. Dankzij de uitstekende kruipweerstand kunnen geminiaturiseerde componenten worden gerealiseerd. De brandbeveiligingsapparatuur maakt de classificatie in ontvlambaarheidsklasse V0 volgens UL 94 mogelijk bij extreem dunne wanddiktes. PPA GF absorbeert slechts kleine hoeveelheden vocht uit de omgevingslucht en is daarom bijzonder geschikt voor THR-toepassingen en dunwandige, vormstabiele componenten.

Aanvullende gegevens kunt u in de tabel raadplegen.

Polyamide (PA46)

PA46 vertoont in vergelijking met PA66 een hogere vormvastheid bij warmte. De relatieve temperatuurindex RTIimp met plotselinge belasting

RTIimp bedraagt bij PA46 115 °C. De toegelaten kortdurende temperatuur van het door WAGO gebruikte type bedraagt 280 ° C.

Aanvullende gegevens kunt u in de tabel raadplegen.

Polycarbonaat (PC)

Polycarbonaat wordt gekenmerkt door een hoge vormvastheid bij warmte. De elektrische en mechanische eigenschappen blijven volgens de UL Yellow Card tot ongeveer 120 ° C op een hoog niveau gehandhaafd. De goede isolerende eigenschappen en de vormstabiliteit zijn bijna onafhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals luchtvochtigheid en temperatuur. Door de geringe krimp van het materiaal in het spuitgietproces kunnen zeer nauwkeurige vormdelen worden gerealiseerd. Polycarbonaat vertoont een zeer goede weersbestendigheid en weerstand tegen energierijke straling. Niet-gekleurde PC-gegoten onderdelen hebben een kristalheldere transparantie. Op grond van alle eigenschappen, zoals vormstabiliteit, hittebestendigheid, vlambestendigheid, taaiheid en transparantie is PC een hoogwaardig materiaal dat in de elektrotechniek veelvuldig toegepast wordt. Afhankelijk van de productvereiste gebruikt WAGO polycarbonaatsoorten in ontvlambaarheidsklassen V2 en V0 volgens UL 94. De gebruikte PC-typen zijn van gemiddelde viscositeit met een goede chemische weerstand.

Polybutyleentereftalaat (PBT)

Polybutyleentereftalaat wordt op grond van zijn evenwichtige

combinatie van stijfheid en sterkte met goede taaiheid en

thermovormende sterkte alsook uitstekende dimensionale stabiliteit gebruikt. De elektrische en mechanische eigenschappen liggen op hoog niveau en worden niet beïnvloed door de luchtvochtigheid. De brandbeveiligingsapparatuur is zoals gewoonlijk technisch vrij van verontreinigende stoffen en het materiaal is geclassificeerd als V0.

Glasvezelversterkte polybutyleentereftalaat (PBT GF)

Glasvezelversterkt polybutyleentereftalaat wordt ook gekenmerkt door zeer goede mechanische en elektrische eigenschappen, vooral bij lage wanddiktes.

Het PBT-GF-type is ook geclassificeerd als V0 en is, net als de andere WAGO-kunststoffen, technisch vrij van schadelijke stoffen.

Aansluiting van aluminium geleiders („Alu-Plus“-contactpasta)

Alle WAGO-producten zijn ontworpen voor het aansluiten van koperen geleiders, de volgende uitzonderingen zijn mogelijk:

Bij gebruik van massieve geleiders van aluminium in onze veerklemmen dient de contactpasta "Alu-Plus" gebruikt te worden.

Vanwege het lagere geleidingsvermogen van de aluminium geleiders verdient het bovendien aanbeveling om de nominale stromen dienovereenkomstig aan te passen: 2,5 mm2 = 16 A en 4 mm2 = 22 A.

Vulspuit

Inhoud: 20 ml contactpasta "Alu-Plus"
Bestelnummer: 249-130
Stuks per verpakkingseenheid: 20 (4 x 5)

Toepassingsgebieden

"Alu-Plus" contactpasta voor het betrouwbaar aanbrengen van massieve aluminium geleiders(1) tot 4 mm2 in WAGO–veerklemverbindingen.

Voor veerklemverbindingen met PUSH WIRE®- en Push-in CAGE CLAMP®-aansluittechniek geldt:
Reinigen en invetten van de aluminium geleider is niet meer nodig, want de WAGO "Alu-Plus" contactpasta wordt in plaats daarvan met de praktische injectiespuit direct in de geleideropening van de WAGO klemmen gespoten. Bij zichtbaar verkleurde en gecorrodeerde geleiders is echter wel een voorafgaande mechanische reiniging noodzakelijk! Vervolgens kunnen onbehandelde massieve aluminium geleiders eenvoudig aangesloten worden.


Voor veerklemverbindingen met CAGE CLAMP ®-verbindingstechnologie moet de aluminium geleider worden gereinigd met een mes en onmiddellijk worden aangesloten op het aansluitpunt dat is gevuld met de Alu-Plus contactpasta.

(1)Aluminium geleider volgens IEC-standaard 61545, klasse B, „Legering 1370“, met een treksterkte van 90 tot 180 N/mm2; en een rek van 1 tot 4 %.
Richtwaarden: treksterkte 90 tot 180 MPa, rek 1 tot 4% (volgens EN 615.4.1)

WAGO-„Alu-Plus-contactpasta“

 • verwijdert de oxidelaag automatisch bij het insteekproces in PUSH WIRE®- en
  Push-in CAGE CLAMP®-aansluitingen,
 • voorkomt roestvorming bij het contactpunt,
 • voorkomt elektrolytische corrosie tussen aluminium en koperen geleiders (in een klem),
 • biedt langdurige bescherming tegen corrosie.

Vanzelfsprekend kan WAGO-"Alu-Plus" vóór het aansluiten ook op het volledige oppervlak van de aluminium geleider worden aangebracht.

WAGO-verlichtingsklemmen

Voorbeelden van toepassingen

Alu-Plus contactpasta in de vulspuit biedt meer veiligheid en netheid bij het verbinden van massieve aluminium geleiders. Het vullen gebeurt - bijvoorbeeld, met de twee volgende geselecteerde WAGO-klemmen - volledig vast, zoals bij wijze van voorbeeld wordt beschreven.

h_0249_0130_002_xx_2000x1125.jpg

Stap 1:

Druk de doorvoertule van de Alu-Plus-vulspuit achtereenvolgens in de ronde en de open vierkante geleiderinvoeropening van de WAGO-verlichtingsklem.

h_0249_0130_003_xx_2000x1125.jpg

Stap 2:

Druk de injectiezuiger in totdat Alu-Plus deze twee openingen heeft gesloten.
Opmerking: niet van toepassing op het hogere temperatuurbereik!

WAGO-rijgklemmen (max. tot 4 mm2 nominale doorsnede)

h_0249_0130_005_xx_2000x1125.jpg

Stap 2:

Druk de injectiezuiger in totdat Alu-Plus de openingen heeft opgevuld.

h_0249_0130_004_xx_2000x1125.jpg

Stap 1:

Per geleiderinvoer:
Druk de pakkingring van de Alu-Plus-vulspuit één voor één in het geopende klempunt.