Taal selecteren

Thema's 15 augustus 2022
Materiaalgegevens en
aansluiting van
aluminium geleiders

Voor onze producten gebruiken we materialen, waarvan sommige al tientallen jaren zijn bewezen. Desalniettemin blijven we continu nieuwe materialen onderzoeken en testen. Dit geldt ook voor de contactpasta waarmee aluminium geleiders op WAGO veerklemmen moeten worden aangesloten.

WAGO informeert:

 • Isolatiemateriaal
 • Tabel standaard isolatiemateriaal
 • Polyamide (PA 66)
 • Glasvezelversterkte polyamide (PA 66 GF)
 • Polyftalamide (PPA-GF)
 • Polyamide (PA 46)
 • Polycarbonaat (PC)
 • Kunststoffen polybutyleentereftalaat (PBT)
 • Glasvezelversterkte polybutyleentereftalaat (PBT GF)
 • Contactmateriaal
 • Aansluiting van aluminium geleiders

Materiaalinformatie en aansluiting van aluminium geleiders bij WAGO

Overzicht materiaalgegevens

Isolatiemateriaal

WAGO gebruikt als drager van stroomvoerende delen bij voorkeur polyamide (PA 66 en PA 46), polyftalamide (PPA) en polycarbonaat (PC) als isolatie (zie tabel). Deze materialen hebben zich bij producten van WAGO al meer dan 40 jaar in de praktijk bewezen en zijn door de keuringsinstanties goedgekeurd. Volgens IEC 61249-2-21 zijn de vermelde polymeermaterialen technich halogeenvrij brandvertragend en bevatten ze geen zware metalen, siliconen, asbest en formaldehyde in hun receptuurcomponenten.
Tabel: Standaardisolatiematerialen
*geen informatie van de fabrikant beschikbaar
MateriaalPA 66PA 66
GF
PPA
GF
PA46PCPCPBTPBT
GF
Brandklasse ontvlambaarheidstest volgens UL 94, indelingV0V0V0V2V2V0V0V0
ZI (zuurstofindex) conform EN ISO 4589-2³32%³33%³37%³27%³26%³35%³32%³32%
Gloeidraad-
test volgens
IEC 60695-2-12 GWFI
IEC 60695-2-13 GWIT
850°C
775°C
850°C
775°C
960°C
775°C
750°C
725°C
850°C
775°C
850°C
775°C
850°C
775°C
850°C
775°C
Temperatuur van de kogeldruktest volgens IEC 60695-10-2³125°C³175°C³225°Cniet gespecificeerd*³125°C³125°C³200°C³200°C
CTI-kruipstroomvastheid volgens IEC 60112600 V600 V600 V375 V250 V250 V600 V600 V
RTI impact volgens UL 746B105°C100°C130°C115°C125°C120°C120°C115°C
Temperatuurbestendigheid HDT/B(A) volgens ISO 75
(bij een buigspanning van 0,45 MPa als standaard of 1,8MPa )
215°C235°C285°C280°C130°C
(1,8 MPa)
130°C
(1,8 MPa)
160°C203°C
(1,8 MPa)
Oppervlakteweerstand volgens IEC 600931012 Ω1012 Ω1015 Ω1013 Ω/td>1015 Ω1015 Ω1015 Ω1015 Ω
Specifieke doorgangsweerstand volgens IEC 600931015 Ω1015 Ω1013 Ω1013 Ω/td>1013 Ω1013 Ω1013 Ω1013 Ω
Doorslagvastheid volgens IEC 60243-130 kV/mm40 kV/mm25 kV/mm25 kV/mm25 kV/mm29 kV/mm17 kV/mm27 kV/mm

Polyamide (PA66)

WAGO maakt gebruik van gemodificeerde, technisch halogeenvrije, brandvertragende polyamide.

Het materiaal is corrosieneutraal, met moeilijk ontvlambare, zelfdovende eigenschappen (indeling conform UL 94, V0). De polyamide die bij WAGO wordt gebruikt, heeft een continue gebruikstemperatuur volgens UL 746C van 105 °C, op basis van de relatieve temperatuurindex RTIimp met plotselinge belasting. Dit zorgt ervoor dat de vereiste elektrische en mechanische isolerende eigenschappen met voldoende betrouwbaarheid gedurende lange tijdsperioden worden gehandhaafd. De kortstondige maximale grenstemperatuur bedraagt 200 °C. Voor temperaturen tot -35 °C is aangetoond dat in praktijksituaties geen beschadiging van het isolatiemateriaal optreedt. In gemonteerde en bedrade toestand kunnen alle producten van WAGO tot een temperatuur van -60 °C worden gebruikt. Het uit de omgeving opgenomen vocht, gemiddeld maximaal 2,5 %, wordt in de structuur gebonden, waardoor een optimale elasticiteit en breukveiligheid wordt bereikt. De basisstabilisatie van de WAGO-polyamide heeft de afgelopen jaren aangetoond uitermate geschikt te zijn om beschadigingen door ozon of UV-straling tegen te gaan. De weervastheid is goed en het PA heeft ook bij inzet in de tropen aan de verwachtingen voldaan. Vormstukken gemaakt van polyamide zijn bestand tegen insecten. Voor microben is geen bron van zuurstof of andere biogene elementen beschikbaar. Anaërobe culturen van in de grond levende bacteriën alsmede schimmels en enzymen veroorzaken geen nadelige veranderingen. Polyamide is bestand tegen de meeste brandstoffen, oliën en vetten alsmede tegen gebruikelijke reinigingsmiddelen zoals alcohol, Freon, Frigen en tetrachloorkoolstoffen. De bestendigheid tegen zuren is afhankelijk van het soort en de concentratie van het zuur en van de inwerkduur.

Het gebruik van isolatiematerialen in productie bij WAGO vindt plaats na acceptatie van fabriekstestcertificaten en gespecificeerde materiaaltesten.

Glasvezelversterkte polyamide (PA66 GF)

WAGO maakt voor componenten met verhoogde mechanische vereisten, zoals hendels, drukknoppen of zwaar belaste behuizingen gebruik van glasvezelversterkte polyamide, omdat deze een veel hoger mechanisch eigenschapsprofiel vertegenwoordigen in vergelijking met niet-versterkte polyamide. Er worden in de regel materialen met een zeer goede kruipweerstand, ontvlambaarheidsklasse en hoge temperatuurbestendigheid gebruikt.

Aanvullende gegevens kunt u in de tabel raadplegen.

Polyftalamide (PPA-GF)

De glasvezelversterkte hoogwaardige polyamidetypes PPA GF zijn voorbestemd voor toepassingen bij hoge temperaturen vanwege hun hoge hittebestendigheid, hun lage afhankelijkheid van omgevingsomstandigheden en hun goede sterkte-eigenschappen. Dankzij de uitstekende kruipweerstand kunnen geminiaturiseerde componenten worden gerealiseerd. De brandbeveiligingsapparatuur maakt de classificatie in ontvlambaarheidsklasse V0 volgens UL 94 mogelijk bij extreem dunne wanddiktes. PPA GF absorbeert slechts kleine hoeveelheden vocht uit de omgevingslucht en is daarom bijzonder geschikt voor THR-toepassingen en dunwandige, vormstabiele componenten.

Aanvullende gegevens kunt u in de tabel raadplegen.

Polyamide (PA46)

PA46 vertoont in vergelijking met PA66 een hogere vormvastheid bij warmte. De relatieve temperatuurindex RTIimp met plotselinge belasting

RTIimp bedraagt bij PA46 115 °C. De toegelaten kortdurende temperatuur van het door WAGO gebruikte type bedraagt 280 ° C.

Aanvullende gegevens kunt u in de tabel raadplegen.

Polycarbonaat (PC)

Polycarbonaat wordt gekenmerkt door een hoge vormvastheid bij warmte. De elektrische en mechanische eigenschappen blijven volgens de UL Yellow Card tot ongeveer 120 ° C op een hoog niveau gehandhaafd. De goede isolerende eigenschappen en de vormstabiliteit zijn bijna onafhankelijk van de omgevingsomstandigheden zoals luchtvochtigheid en temperatuur. Door de geringe krimp van het materiaal in het spuitgietproces kunnen zeer nauwkeurige vormdelen worden gerealiseerd. Polycarbonaat vertoont een zeer goede weersbestendigheid en weerstand tegen energierijke straling. Niet-gekleurde PC-gegoten onderdelen hebben een kristalheldere transparantie. Op grond van alle eigenschappen, zoals vormstabiliteit, hittebestendigheid, vlambestendigheid, taaiheid en transparantie is PC een hoogwaardig materiaal dat in de elektrotechniek veelvuldig toegepast wordt. Afhankelijk van de productvereiste gebruikt WAGO polycarbonaatsoorten in ontvlambaarheidsklassen V2 en V0 volgens UL 94. De gebruikte PC-typen zijn van gemiddelde viscositeit met een goede chemische weerstand.

Kunststoffen polybutyleentereftalaat (PBT)

Polybutyleentereftalaat wordt gebruikt omwille van zijn evenwichtige combinatie van stijfheid en sterkte bij goede viscositeit en thermovormende sterkte enerzijds en zijn uitstekende dimensionale stabiliteit anderzijds. De elektrische en mechanische eigenschappen liggen op hoog niveau en worden niet beïnvloed door de luchtvochtigheid. De brandbeveiligingsapparatuur is zoals gewoonlijk technisch vrij van verontreinigende stoffen en het materiaal is geclassificeerd als V0.

Glasvezelversterkte polybutyleentereftalaat (PBT GF)

Glasvezelversterkt polybutyleentereftalaat wordt ook gekenmerkt door zeer goede mechanische en elektrische eigenschappen, vooral bij lage wanddiktes.

Het PBT-GF-type is ook geclassificeerd als V0 en is, net als de andere WAGO-kunststoffen, technisch vrij van schadelijke stoffen.

Contactmateriaal

Als contactmaterialen gebruikt WAGO hoofdzakelijk koper met hoge zuiverheidsgraad en zwak gelegeerde koperlegeringen. Daarbij wordt afhankelijk van het product het materiaal gebruikt dat de ideale combinatie van elektrische geleidbaarheid, sterkte en relaxatiebestendigheid biedt voor de specifieke toepassing. De op deze wijze geselecteerde materialen vertonen een goede chemische bestendigheid ten opzichte van industriële atmosfeer en zeelucht. Ze zijn in vergelijking met legeringen van messing ongevoelig ten opzichte van spanningscorrosie.

Contactoppervlak
Standaard brengen wij een laagje tin aan op geleidermaterialen om ze tegen oxidatie en andere corrosieve invloeden te beschermen. Een voldoende dikke laag zachte tin zorgt in combinatie met een specifieke contactdruk voor een gasdichte verbinding in de gedefinieerde contactzones. Zo wordt de duurzame stabiliteit van de elektrische verbinding gegarandeerd. Door een geschikte uitvoering vormen meervoudige aansluitingen geen probleem. Bij overeenkomstige producten zorgt het laagje tin voor een goede soldeerbaarheid, ook na langere opslagtijden. Voor contacten waarbij een hoog aantal aansluitcycli of frequente bediening nodig is, brengen wij naargelang de behoefte gelaagde systemen aan op basis van zilver of goud. De zilverlagen zijn voorzien van een gepaste passiveringsfilm tegen verkleuring door reactie met zwavelhoudende media. Mocht er toch een contact verkleuren bij langdurig gebruik of door inwerking van een hoge concentratie zwavel, dan vormt dit in de meeste gevallen geen probleem voor de kwaliteit van de elektrische verbinding.

Klemveermateriaal
De veerklemtechniek van WAGO is gebaseerd op het gebruik van contactveren van sterke hooggelegeerde chroomnikkelstaalsoorten. In samenwerking met onze leveranciers zijn de gebruikte staalkwaliteiten afgestemd op de overeenkomstige toepassingen wat betreft hun chemische samenstelling en de in het productieproces ingestelde mechanische eigenschappen. De decennialange ervaring als uitvinder van de veerklemtechniek stelt ons in staat om de unieke combinatie van sterkte en vervormbaarheid van de materialen te benutten en zo de noodzakelijke contactkrachten in een minimale bouwruimte ter beschikking te stellen. Daarbij maken we voor enkele van onze producen ook gebruik van de mogelijkheid van thermische nabehandeling, wat herkenbaar is aan de overeenkomstige verkleuring van de veren. Een spanningsrelaxatie is niet van belang in het voorziene temperatuurbereik van de contactsystemen. Bovendien onderscheiden de gebruikte staalsoorten zich door een hoge corrosieve bestendigheid. Bij voorbeeld bij zwavelhoudende atmosferen en zeelucht. Voor contacterosie met kopermaterialen is er bij deskundige toepassing geen gevaar. Het contact met chloorhoudende media moet door gepaste beschermende maatregelen worden vermeden. Bij chroomnikkelstaalsoorten kunnen ze immers tot spanningscorrosie leiden.

Aansluiting van aluminium geleiders („Alu-Plus“-contactpasta)

Alle WAGO-producten zijn ontworpen voor het aansluiten van koperen geleiders, de volgende uitzonderingen zijn mogelijk:

Bij gebruik van massieve geleiders van aluminium in onze veerklemmen dient de contactpasta "Alu-Plus" gebruikt te worden.

Vanwege het lagere geleidingsvermogen van de aluminium geleiders verdient het bovendien aanbeveling om de nominale stromen dienovereenkomstig aan te passen: 2,5 mm2 = 16 A en 4 mm2 = 22 A.

Vulspuit

Inhoud: 20 ml contactpasta "Alu-Plus"
Bestelnummer: 249-130
Stuks per verpakkingseenheid: 20 (4 x 5)

Toepassingsgebieden

"Alu-Plus" contactpasta voor het betrouwbaar aanbrengen van massieve aluminium geleiders(1) tot 4 mm2 in WAGO–veerklemverbindingen.

Voor veerklemverbindingen met PUSH WIRE®- en Push-in CAGE CLAMP®-aansluittechniek geldt:
Reinigen en invetten van de aluminium geleider is niet meer nodig, want de WAGO "Alu-Plus" contactpasta wordt in plaats daarvan met de praktische injectiespuit direct in de geleideropening van de WAGO klemmen gespoten. Bij zichtbaar verkleurde en gecorrodeerde geleiders is echter wel een voorafgaande mechanische reiniging noodzakelijk! Vervolgens kunnen onbehandelde massieve aluminium geleiders eenvoudig aangesloten worden.


Voor veerklemverbindingen met CAGE CLAMP ®-verbindingstechnologie moet de aluminium geleider worden gereinigd met een mes en onmiddellijk worden aangesloten op het aansluitpunt dat is gevuld met de Alu-Plus contactpasta.

(1)Aluminium geleider volgens IEC-standaard 61545, klasse B, „Legering 1370“, met een treksterkte van 90 tot 180 N/mm2; en een rek van 1 tot 4 %.
Richtwaarden: treksterkte 90 tot 180 MPa, rek 1 tot 4% (volgens EN 615.4.1)

WAGO-„Alu-Plus-contactpasta“

 • verwijdert de oxidelaag automatisch bij het insteekproces in PUSH WIRE®- en
  Push-in CAGE CLAMP®-aansluitingen,
 • voorkomt roestvorming bij het contactpunt,
 • voorkomt elektrolytische corrosie tussen aluminium en koperen geleiders (in een klem),
 • biedt langdurige bescherming tegen corrosie.

Vanzelfsprekend kan WAGO-"Alu-Plus" vóór het aansluiten ook op het volledige oppervlak van de aluminium geleider worden aangebracht.

Downloads

Certificaten en vergunningen

Gebouwd, getest en goedgekeurd: WAGO-producten zijn goedgekeurd voor gebruik in een breed scala van industrieën en sectoren over de hele wereld. De documenten staan klaar om te downloaden.

kundenservice_zertifikate_zulassungen_gettyimages-533837347_2000x2000.jpg
Downloads

Catalogi

Ook zonder internetverbinding alles bij de hand: download onze catalogi om te allen tijde echt alle belangrijke informatie bij de hand te hebben.

WAGO6369_23-elektronische-kataloge_2000x1500.jpg