Taal selecteren
Op deze pagina:

Thema's 27 maart 2019
5G als sleuteltechnologie voor industrie 4.0

Het globale initiatief 5G-ACIA moet de nieuwe mobiele communicatiestandaard voor de gehele industriële productie vastleggen en zo de digitalisering bevorderen. WAGO helpt als lid actief mee bij de ontwikkeling hiervan.
5G-technologie belooft een essentieel voordeel ten opzichte van vorige generaties van mobiele communicatie: ze maakt datatransmissie in real time mogelijk. De snelheid zou tot 100 keer hoger liggen. Bovendien kunnen er in een 5G-radiocel veel meer apparaten worden bediend dan met de oudere standaarden het geval was, en ook onderbrekingen tijdens de transmissie zouden met 5G tot het verleden moeten behoren. Dit zijn stuk voor stuk voorwaarden die absoluut noodzakelijk zijn voor toekomstige sleuteltechnologieën zoals autonoom rijden, telegeneeskunde of netwerken van productiefaciliteiten.

De voordelen van de 5G-technologie:

  • Ze maakt een snelle, betrouwbare en zeer beschikbare gegevensoverdracht mogelijk.
  • Door de lage latentie is communicatie in real time mogelijk.
  • Ze maakt intensieve IoT-toepassingen mogelijk.
  • Ze brengt nieuwe services en bedrijfsmodellen met zich mee.
  • Ze versnelt consistente netwerken en de digitale transformatie in de productie.

WAGO met een sterke rol in de 5G ACIA

"De kansen zijn enorm. Naast de keuze voor Industrie 4.0 en de digitalisering is 5G nu ook de juiste technologie", zegt Rainer Schmutte, hoofd Business Development INDUSTRY Germany bij WAGO. Het in Minden gevestigde bedrijf is daarom sinds dit voorjaar actief lid van de "Alliance for Connected Industries and Automation" (5G-ACIA). De groep werd opgericht door de Duitse vereniging van fabrikanten uit de elektrotechnische sector (ZVEI) en heeft tot doel de 5G-standaard te introduceren in de industriële productie. Intussen zijn hier talrijke internationale bedrijven uit de automatiserings-, productie- en procesindustrie en uit de informatie- en communicatietechnologie vertegenwoordigd. Zo is het in Duitsland opgerichte initiatief een belangrijk forum voor het onderwerp 5G in de Industrie 4.0 geworden.

Digitalisering van machines biedt veel nieuwe opties

Voor WAGO is de nieuwe mobiele radionorm van groot belang. "5G is voor ons uitermate belangrijk, omdat we behalve het snelle, mobiele internet ook de mogelijkheid hebben om dezelfde technologie in industriële omgevingen te gebruiken", zegt Schmutte. De digitalisering van machines biedt bedrijven veel nieuwe mogelijkheden. Ze is de basis voor nieuwe services en bedrijfsmodellen, verhoogde efficiëntie in productie, conditiebewaking, predictief onderhoud en volledige documentatie van alle productiestappen. Daarnaast bieden 5G en digitalisering de mogelijkheid om de digitale klanteninterface te behouden en services niet aan andere bedrijven te verliezen, aldus Schmutte.

Nieuwe eisencatalogus voor de industriële communicatie

De leden van 5G-ACIA zijn ervan overtuigd dat 5G de flexibiliteit, aanpasbaarheid en productiviteit van de industriële productie aanzienlijk verhoogt. Omwille van het hoge potentieel van de nieuwe radiostandaard zet WAGO zich in voor de 5G-ACIA. "Wij kennen de toekomstige communicatie-eisen voor industriële toepassingen en zetten ons in voor de belangen van de OT-industrie in de 5G-ACIA", zegt Schmutte. Momenteel werkt de groep aan een eisencatalogus voor industriële communicatie, die zal worden opgenomen in de werkzaamheden van de normalisatiecommissie "3rd Generation Partnership Project" (3GPP). Deze plant de volgende 5G-specificatie, "release 16", voor december 2019.

Betrouwbare lokale netwerken voor de industrie

In Duitsland en ook in andere landen zullen er zogenaamde "niet-openbare" frequentiebereiken met 5G zijn, die alleen door de industrie gebruikt kunnen worden. Het feit dat deze optie in Duitsland bestaat, is het gevolg van een verordening van het Duits agentschap voor netwerken. De autoriteit die verantwoordelijk is voor de toewijzing van de 5G-frequenties heeft expliciet een deel van het frequentiespectrum gereserveerd voor industriële toepassingen en andere lokale toepassingen. De band tussen 3,7 en 3,8 gigahertz zal geen deel uitmaken van de aanbesteding in Duitsland, maar zal rechtstreeks worden toegekend aan instellingen die in de tweede helft van 2019 een aanvraag indienen.

De industrie stelt hoge eisen aan de kwaliteit van het netwerk: ze moet zeer goed zijn voor de fabriek van de toekomst en ontkoppeld zijn van de traditionele openbare mobiele radionetwerken om veilig, autonoom en efficiënt te zijn. Hoe de lokale netwerken in de toekomst zullen functioneren, wordt momenteel door alle betrokken partijen uitgewerkt.

Passend bij het thema

Cloud Connectivity

U wenst reële gegevens efficiënt en veilig met de digitale wereld uit te wisselen? Ontdek dan de Cloud Connectivity in de WAGO-producten. Deze maakt gebruikt van het gestandaardiseerde MQTT-protocol, geeft rechtstreeks toegang tot de WAGO Cloud en maakt ook een heleboel cloudoplossingen en -services van verschillende aanbieders bereikbaar.

Uw contactpersoon bij WAGO

Andere serviceaanbiedingen: