Taal selecteren
Op deze pagina:

Time Sensitive Networking

TSN ALS NIEUWE STANDAARD VOOR DE INDUSTRIE

Industriële communicatie moet snel, realtime en gestandaardiseerd zijn, zodat bedrijven de uitdagingen van de digitalisering het hoofd kunnen bieden. WAGO bereidt daarom zijn twee nieuwe automatiseringsoplossingen, de I/O systemen Advanced en Field, voor „Time-Sensitive Networking" (TSN) voor. Hoge performantie en consistentie van de netwerkinfrastructuur zijn de doorslaggevende voordelen die de nieuwe communicatiestandaard met zich meebrengt.

Wereldwijd wordt intens gewerkt aan de ontwikkeling van communicatieoplossingen voor realtime- en sensor-to-cloud-toepassingen in industriële omgevingen. Een van de meest veelbelovende benaderingen is „Time-Sensitive Networking" (TSN). Het doel is om het conventionele ETHERNET uit te breiden met de mogelijkheden die nodig zijn voor real time-gegevensoverdracht. In combinatie met het fabrikantonafhankelijke communicatieprotocol OPC UA maakt TSN een snel, eenvoudig en veilig gebruik van informatie over de systemen van verschillende fabrikanten mogelijk. Het WAGO I/O System Advanced en het I/O System Field zijn klaar voor OPC UA en TSN.

De voordelen van TSN OPC UA:

  • Garandeert een hoogwaardige isochrone communicatie
  • Maakt plug-and-produce-scenario's mogelijk door deterministische communicatie en informatiemodellering te combineren
  • Maakt alle toepassingen met één technologie mogelijk door leveranciersonafhankelijkheid en een breed toepassingsbereik
  • Is volledig compatibel met de bestaande ETHERNET-standaard

Verschillende standaarden vertragen de netwerkvorming

Nog steeds bemoeilijken verschillende communicatiestandaarden de Connected Factory. Veldbusstandaarden, zoals PROFIBUS, EtherCAT® of CAN, zijn niet automatisch compatibel met elkaar - een uitwisseling met het meestal breedband-IT-netwerk is slechts in zeer beperkte mate mogelijk. Gateways zijn daarom nodig voor de communicatie tussen machines en componenten van verschillende fabrikanten. Dit verandert met OPC UA over TSN. Als open standaard maakt hij een barrièrevrije gegevensstroom mogelijk in alle gebieden en functies van een bedrijf. Bovendien verbetert hij de latentie en robuustheid van industriële netwerken en voldoet hij dankzij zijn realtimemogelijkheden en breedbandcapaciteit aan een belangrijke eis aan de toekomstige communicatie in de automatisering, waar het steeds vaker om milli- en microseconden draait.

WAGO demonstrator toont het potentieel

Terwijl TSN ervoor zorgt dat alle deelnemers in een TSN-netwerk tijdgesynchroniseerd zijn en dat gegevens op tijd aankomen waar ze nodig zijn, bevat OPC UA de informatie over wat deze gegevens betekenen. Veel bedrijven werken er momenteel aan om beide zinvol onderling en met andere technologieën, onder meer de configuratie van OPC UA, te combineren. De hoofdrolspelers maken goede vorderingen: WAGO heeft al een technisch hoogwaardige technologiedemonstrator ontwikkeld op basis van het WAGO I/O System Advanced. De demonstrator moet dienen om meer TSN-knowhow op te bouwen en de aanvaarding van de nieuwe communicatietechnologie te waarborgen.

Nieuwe eisen aan de automatisering

De automatiseringsspecialist van Minden is een actieve drijvende kracht achter de fusie van TSN en OPC UA. Het doel is om deze communicatiestandaard in de industriële wereld te implementeren, omdat de toenemende netwerkvorming van machines en installaties nieuwe communicatietechnologieën vereist. Netwerken die softwaretechnisch en fysiek van elkaar gescheiden zijn, zullen samensmelten in moderne productiefaciliteiten. Er ontstaan flexibele hiërarchieën, waarin machines en installaties met elkaar, met de IT van bedrijven en met de cloud communiceren.

» DE ONTBREKENDE SCHAKEL VOOR VELE TOEKOMSTIGE AUTOMATISERINGSVRAGEN LIGT IN HET SAMENSPEL VAN DETERMINISTISCHE COMMUNICATIE EN UNIFORME SEMANTIEK. «

Dr. Thomas Holm, hoofd van de afdeling Innovatie en Technologie

Passend bij dit thema

WAGO I/O System Field

speedway_2000x2000px.jpg
Uw contactpersoon bij WAGO

Andere serviceaanbiedingen: