Select language

Op deze pagina:

Thema's 18 oktober 2018
TSN plus OPC UA als nieuwe standaard voor de industriële sector

Industriële communicatie moet snel, realtime en gestandaardiseerd zijn, zodat bedrijven de uitdagingen van de digitalisering het hoofd kunnen bieden. WAGO maakt daarom gebruik van OPC UA over TSN als communicatiestandaard welke de oplossingen van morgen op alle niveaus en onafhankelijk van de fabrikant mogelijk maakt.

Wereldwijd wordt intens gewerkt aan de ontwikkeling van communicatieoplossingen voor realtime- en sensor-to-cloud-toepassingen in industriële omgevingen. Een van de meest veelbelovende benaderingen is de toekomstige industriestandaard OPC UA over TSN. Het doel van TSN (Time-Sensitive Networking) is om het conventionele ETHERNET uit te breiden met de mogelijkheden die nodig zijn voor real time-gegevensoverdracht, waarbij een bandbreedte van meerdere gigabits wordt beoogd. In combinatie met het fabrikantonafhankelijke communicatieprotocol OPC UA maakt dit een snel, eenvoudig en veilig gebruik van informatie over de verschillende systemen van de fabrikant mogelijk. WAGO zal daarom in de toekomst OPC UA over TSN op zijn controllers aanbieden.

De voordelen van TSN OPC UA:

  • Garandeert een hoogwaardige isochrone communicatie
  • Maakt plug-and-produce-scenario's mogelijk door deterministische communicatie en informatiemodellering te combineren
  • Maakt alle toepassingen met één technologie mogelijk door leveranciersonafhankelijkheid en een breed toepassingsbereik
  • Volledig compatibel met de bestaande ETHERNET-standaard

Nieuwe eisen aan de automatisering

De automatiseringsspecialist van Minden is een actieve drijvende kracht achter de fusie van TSN en OPC UA. Het doel is om deze communicatiestandaard in de industriële wereld te implementeren, omdat de toenemende netwerkvorming van machines en installaties nieuwe communicatietechnologieën vereist. Netwerken die softwaretechnisch en fysiek van elkaar gescheiden zijn, zullen samensmelten in moderne productiefaciliteiten. Er ontstaan flexibele hiërarchieën, waarin machines en installaties met elkaar, met de IT van bedrijven en met de cloud communiceren.

Verschillende standaarden vertragen de netwerkvorming

Nog steeds bemoeilijken verschillende communicatiestandaarden de Connected Factory. Veldbusstandaarden, zoals PROFIBUS, EtherCAT® of CAN, zijn niet automatisch compatibel met elkaar - een uitwisseling met het meestal breedband-IT-netwerk is slechts in zeer beperkte mate mogelijk. Gateways zijn daarom nodig voor de communicatie tussen machines en componenten van verschillende fabrikanten. Dit verandert met OPC UA over TSN. Als open standaard maakt hij een barrièrevrije gegevensstroom mogelijk in alle gebieden en functies van een bedrijf. Bovendien verbetert hij de latentie en robuustheid van industriële netwerken en voldoet hij dankzij zijn realtimemogelijkheden en breedbandcapaciteit aan een belangrijke eis aan de toekomstige communicatie in de automatisering, waar het steeds vaker om milli- en microseconden draait.

WAGO demonstrator toont het potentieel

Terwijl TSN ervoor zorgt dat alle deelnemers in een TSN-netwerk tijdgesynchroniseerd zijn en dat gegevens op tijd aankomen waar ze nodig zijn, bevat OPC UA de informatie over wat deze gegevens betekenen. Veel bedrijven werken er momenteel aan om beide zinvol onderling en met andere technologieën, onder meer de configuratie van OPC UA, te combineren. De hoofdrolspelers maken goede vorderingen: WAGO heeft al een technisch hoogwaardige technologiedemonstrator ontwikkeld op basis van de WAGO PFC200 controller. De demonstrator moet dienen om meer TSN-knowhow op te bouwen en de aanvaarding van de nieuwe communicatietechnologie te waarborgen.

Uw contactpersoon bij WAGO

Andere serviceaanbiedingen: