Taal selecteren
Op deze pagina:

Thema's 17 oktober 2018
Virtualisatie van containers met Docker

Docker vereenvoudigt het beschikbaar stellen van software of applicaties met behulp van de virtualisatie van containers.

Applicaties sneller gebruiken - met Docker

De containertechnologie Docker zorgt voor een hogere snelheid bij het ontwikkelen, testen én gebruiken van software. De handling kan worden vergeleken met het beheer van apps. Met WAGO-controllers van de PFC200-serie kunt u nu ook gewoon op een embedded platform van deze voordelen profiteren.

Om efficiënt op de alsmaar korter wordende productcycli te kunnen reageren, moet de productie in een netwerk gekoppeld en flexibel aangepast kunnen worden. Om de fabrieken hierbij te ondersteunen, is software nodig die tegemoet komt aan de veranderende eisen die aan de productie worden gesteld. De voorbereidingen voor het ontwikkelen, testen, leveren en distribueren zijn bij embedded platforms echter geen simpele klus: de programma's moeten vaak omslachtig geïnstalleerd en geconfigureerd worden. Dit kost tijd en belemmert de digitale transformatie binnen een bedrijf.

Docker-ready

De op Linux® gebaseerde virtualisatietechnologie van Docker kan de implementatie van software aanzienlijk vereenvoudigen door applicaties in een draagbare vorm te verpakken. Daarom zal WAGO zijn controllers van de PFC200-serie in de toekomst docker-ready aanbieden. Moderne software en talrijke applicaties die door ontwikkelaars wereldwijd worden aangeboden, kunt u dan snel en eenvoudig op de PFC200 gebruiken. Een voorbeeld hiervan is de grafische programmeertool Node-RED die u kunt gebruiken om toepassingen op het vlak van IoT op basis van een eenvoudig modulair principe te implementeren. Tot nu toe waren er voor Node-RED uitgebreide wijzigingen in het embedded besturingssysteem noodzakelijk - met Docker kunt u de tool binnen enkele minuten op de PFC200 gebruiken.

Sneller dan virtuele machines

Docker is aanzienlijk lichter dan de gebruikelijke virtualisatie, bijvoorbeeld in Windows®-omgevingen, omdat applicaties in containers kunnen worden uitgevoerd. Containers starten sneller en hebben minder overhead nodig, en daardoor ook minder hardwareressources dan virtuele machines, aangezien deze geen eigen besturingssysteem hoeven op te starten en in plaats hiervan in de context van het hostbesturingssysteem kunnen worden gebruikt. Toch kunnen de containers afzonderlijk van elkaar en van de host worden uitgevoerd. U kunt dus meerdere applicaties op één apparaat gebruiken zonder dat deze elkaar beïnvloeden. Het porteren van volledige applicaties verloopt ook veel makkelijker. Dit wordt mogelijk gemaakt door speciale Linux®-functies zoals namespaces en cgroups.

Eenvoudig laden en verwijderen

Ze worden gestart vanuit een container-image dat als eenvoudig bestand makkelijk van het ene systeem naar het andere kan worden overgebracht. Zo kunt u applicaties, databases en webapplicaties makkelijk gebruiken en na gebruik zonder restanten opnieuw verwijderen - zoals apps voor mobiele telefoons die in een mum van tijd geladen en verwijderd kunnen worden. Een willekeurig aantal containers kan worden gestart vanuit een docker-image. De configuratie is reeds in de 'image' ingesteld, en variabele onderdelen zoals de netwerkconfiguratie worden bij het opstarten automatisch aangemaakt.
Docker kan software en applicaties snel klaarzetten en zo helpen om de ontwikkelings- en inbedrijfstellingstijden te verkorten. De PFC200 zal naar verwachting in februari 2019 na uitbreiding van de firmware docker-ready beschikbaar zijn.

Voordelen van de PFC200 met Docker:

  • Moderne software en applicaties kunnen zonder veel moeite worden gebruikt.
  • Software is na gebruik eenvoudig te verwijderen zonder restanten achter te laten.
  • Meerdere applicaties draaien tegelijk zonder afhankelijkheden.
  • Software draait op pc en op de PFC.
  • Er zijn talrijke ontwikkelingen uit de Docker-community beschikbaar.
  • Veiligheidsfuncties van een vertrouwde Linux®-controller

Passend bij het thema

Controller PFC200

Plan, beheer en visualiseer uw projecten nog gemakkelijker en comfortabeler met de PFC200-controller dankzij e!COCKPIT (CODESYS V3) en Linux®.

controller_neu_pfc200_p_ur_0750_8206_000_xx_2000x1500.jpg