Taal selecteren
Op deze pagina:

Praktische tips 14 mei 2020
Aluminium geleiders en koperen geleiders met elkaar verbinden

Koper (Cu) of aluminium (Al) – als het om elektrische kabels gaat, is dat geen geloofs-, maar een prijskwestie. Beide hebben hun voor- en nadelen. Als deze met elkaar verbonden moeten worden, gaat dat echter niet altijd van een leien dakje. Een speciale Al/Cu-verbinder hebben installateurs in de gebouwinstallatie echter niet altijd nodig. Met de contactpasta "Alu-Plus" van WAGO kunnen aluminium geleiders en koperen geleiders namelijk ook met klemmen van WAGO met elkaar worden verbonden - snel, eenvoudig en veilig.

Het probleem: brandgevaar

Aluminium geleiders en koperen geleiders met elkaar verbinden - het heeft veel weg van een boxwedstrijd. In de ene hoek het belastbare en voordelige lichtgewicht aluminium (Al), in de andere hoek het supergeleidende, maar duurdere zwaargewicht koper (Cu). Als de tegenstanders bij dit gevecht ook nog te maken krijgen met geleidende vloeistoffen zoals condenswater, vindt er een elektrochemische reactie plaats: het koper lost het aluminium op, overgangsweerstand en temperatuur stijgen - met een brand als mogelijk gevolg.

In de gebouwinstallatie nog zelden het geval

Aluminium geleiders en koperen geleiders met elkaar verbinden: installateurs in de gebouwinstallatie hebben tegenwoordig maar zelden met deze uitdaging te maken. Dat bevestigt ook Volker Kuhlmann, technisch adviseur ELECTRICAL INTERCONNECTIONS bij WAGO. Echter: "Met name in oudere gebouwen in de nieuwe Duitse deelstaten zijn installatieleidingen met aluminium geleiders geen zeldenheid." Bij de modernisering of uitbreiding van deze elektrische installaties moet de elektromonteur de oude aluminium leiding met koperen leidingen verbinden of verdelen. "Deze verbindingen en verdelingen kunnen zowel in aftakdozen als in bestaande gebouwverdelers voorkomen", merkt Kuhlmann op.

Aansluiting in aftakdoos en gebouwverdeler

Met de contactpasta "Alu-Plus" van WAGO, verkrijgbaar als vulspuit (20 ml), kunnen massieve aluminium geleiders tot 4 mm² ook met een groot aantal klemmen van WAGO volgens de normen worden aangesloten: met de snelklemmen van de serie 2273 en de universele snelklemmen van de serie 222 tot 4 mm² – de serie 221 mag echter niet worden gebruikt. Ook de lichtaansluitklemmen van de serie 224 kunnen met de pasta worden gebruikt. "In de gebouwverdeelkast kunnen alle rijgklemmen met de CAGE CLAMP®-technologie tot 4 mm² in combinatie met de Alu-pasta aluminium en koperen geleiders veilig met elkaar verbinden. Hierbij gaat het onder andere om de series 279 tot 281 en 780 tot 781.“

Overigens kunnen ook de compacte snelklemmen van de serie 2273 en de universele snelklemmen van de serie 222 in een verdeelkast worden gebruikt – met behulp van een bevestigingsadapter voor de montage op een draagrail 35 (2273-500 c.q. 222-500).

Gebruik van de contactpasta "Alu-Plus"

  • Met de contactpasta "Alu-Plus" kunnen massieve aluminium geleiders tot 4 mm² met veerklemverbindingen van WAGO veilig aangesloten worden.
  • Bij de versie met CAGE CLAMP® (bijv. van de serie 222) moet de aluminium geleider met een lemmet gereinigd en onmiddellijk op de met de pasta gevulde klempositie aangesloten worden.
  • Bij de versie met PUSH WIRE® (bijv. van de serie 2273) verdient het aanbeveling om de aluminium geleider van tevoren te reinigen en vervolgens direct op de met pasta gevulde klempositie aan te sluiten.

Profiteren van de voordelen

Wie aluminium geleiders en koperen geleiders met elkaar wil verbinden - en dat in combinatie met klemmen van WAGO - profiteert van de volgende voordelen van de contactpasta "Alu-Plus":

  • Verwijdert de oxidelaag bij het aansluiten.
  • Voorkomt oxidatievorming bij het contactpunt.
  • Voorkomt elektrolytische corrosie tussen aluminium geleiders en koperen geleiders (in een klem).
  • Deze biedt langdurige bescherming tegen corrosie.

Aluminium geleiders en koperen geleiders met elkaar verbinden - nominale stromen aanpassen

Wie aluminium geleiders en koperen geleiders met elkaar wil verbinden, moet in het achterhoofd houden dat koper (Cu) beter geleidt dan aluminium (Al)! Daarom moeten de nominale stromen aan het lagere geleidingsvermogen van de aluminium geleiders worden aangepast: 2,5 mm² = 16 A, 4 mm² = 22 A

Productaanbevelingen

Actueel