Taal selecteren
icon_ex_zuendschutzarten_2000x2000.jpg

Betrouwbare explosieveiligheidsklassen

In Ex-omgevingen zijn uitsluitend explosieveilige bedrijfsmiddelen toegestaan. Ontstekingsbeveiligingstypes zijn constructieve en elektrische maatregelen aan bedrijfsmiddelen en behoren tot de secundaire explosiebeveiliging.


Een ontploffing doet zich voor wanneer zuurstof (lucht), een brandbare stof en een ontstekingsbron in een bepaalde verhouding met elkaar worden gecombineerd. Ontstekingsbeveiliging gaat het ontstaan van ontploffingen tegen en bestaat uit maatregelen die erop gericht zijn ontstekingsbronnen – bijvoorbeeld in productie-installaties– te vermijden.

WAGO in de explosiebeveiliging

Basisprincipes van explosiebeveiliging

Alles wat u moet weten over explosiebeveiliging in één oogopslag

Overzicht van de explosieveiligheidsklassen

Het doel van ontstekingsbeveiliging is om in omgevingen waar explosieve atmosferen kunnen ontstaan ontstekingen te verhinderen, door ervoor te zorgen dat er geen ontoelaatbaar hoge temperaturen zijn. De ontstekingsbeveiligingstypes verschillen naargelang van de aard en de functie van het bedrijfsmiddel en afhankelijk van de waarschijnlijkheid van het ontstaan van een explosieve atmosfeer.

De elektrische bedrijfsmiddelen moeten voldoen aan de bepalingen van de normen IEC 60079-0 (gassen en dampen), IEC 61241-0 (stoffen) en EN 13463-1 (niet-elektrische apparaten). De apparaten moeten dan nog door een erkende keuringsinstantie gekeurd worden, in Duitsland bijvoorbeeld door de Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB).

process_grafik_explosionsschutz_zuendschutzarten_2000x1500_6.jpg

Lees verder

Wat gebeurt er tijdens een explosie, welke factoren zijn doorslaggevend en welke beschermende maatregelen zijn er? Alles wat u moet weten over ATEX, Ex-zones, soorten bescherming en co.

Indeling van Ex-zones

Afhankelijk van de aard van de voorkomende stoffen worden explosieve omgevingen niet in dezelfde mate bedreigd. Uit de frequentie en duur van het voorkomen van één van deze stoffen kunnen verschillende beveiligingseisen voor de bedrijfsmiddelen worden afgeleid.
icon_ex_kennzeichnung_ex_produkte_2000x1125.jpg

Maatregelen Ex-bescherming

Voor wie is explosiebeveiliging een vereiste? Voor wie geldt de explosiebeveiliging? Wat moet in acht worden genomen? En wat is een constructieve explosiebeveiliging? WAGO heeft de antwoorden op de belangrijkste vragen voor u verzameld.
icon_ex_explosionsschutz_2000x1125.jpg

Apparaatgroepen

Gassen, dampen en stof worden net als de apparaten op basis van hun eigenschappen ingedeeld in verschillende groepen. Deze classificatie vereenvoudigt de juiste keuze van apparaten voor de verschillende gassen, dampen of stoffen.
icon_ex_geraetegruppen_geraetekategorien_2000x1125.jpg

Wat is een explosie?

Ex|plo|si|e, de; -, -s <lat.> (explosio) en betekent zoveel als "ontsnappen onder druk". Wat gebeurt er tijdens een explosie, welke factoren zijn doorslaggevend en welke beschermende maatregelen zijn er? Hier ontdekt u alles wat u hierover moet weten!
icon_ex_explosion_2000x1125.jpg

Ontstekingsbeveiligingsbronnen

Wanneer in een bepaalde werkomgeving een explosieve atmosfeer niet kan worden verhinderd, komt de secundaire explosiebeveiliging tot haar recht. Daaronder verstaat men het verhinderen van om het even welke ontstekingsbron in explosieve omgevingen.
icon_ex_zuendschutzarten_2000x1125.jpg

Richtlijnen, normen, bepalingen

De eisen die worden gesteld aan elektrische bedrijfsmiddelen voor explosiegevaarlijke omgevingen zijn bijzonder complex: er moeten zowel nationale als internationale bepalingen, richtlijnen en normen worden nageleefd om maximale veiligheid te kunnen bereiken. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste juridische voorschriften en aanbevelingen, zoals de ATEX-richtlijn.
icon_ex_normen_rechtliches_2000x1125.jpg

WAGO-producten voor explosiebeveiliging

Automatisering

Gereed voor explosieve omgevingen

Automatisering onder de meest ongunstige milieuomstandigheden? WAGO-producten en -oplossingen zijn ervoor gemaakt.

titel_0750_XTR_Knoten_017_2000x1500px.jpg
Verbindingstechniek

Inclusief explosiebeveiliging

Goedgekeurd voor explosieve omgevingen: WAGO-producten die betrouwbaar verbinden in de meest extreme omstandigheden

durchgangsklemmen_2000x1500px.jpg

WAGO in de praktijk

Referenties uit de explosiebeveiliging

Als partner en innovatieleider implementeert WAGO vele interessante projecten. Ontdek welke creatieve en efficiënte oplossingen wij op het vlak van procestechniek mogelijk maken.

Explosieveilig vullen

Op het vlak van het vullen van vloeibare media behoort firma FILLING GmbH tot de markleiders. Voor de ATEX-categorie 1 concipiëren zij ex-oplossingen met WAGO-techniek.

process_referenz_explosionsschutz_feige-filling_naeherungssensor_i-o-system-750_2000x1500.jpg

Moderne tunnelbouw

Vuil, trillingen, hitte: voor het besturen van hun menglaadsysteem heeft de firma Demostene + Partner AG geopteerd voor een WAGO-oplossing die alles aankan.

process_referenz_explosionsschutz_tunnelbau_demostene_land_personen_lkw_berge_2000x1500.jpg

Veilig ondergronds

In steenkoolmijnbouw mogen enkel inrichtingen worden gebruikt die geen ontstekingsrisico inhouden. Daarom vertrouwt HAZEMAG & EPR op WAGO-controllers.

process_referenz_hazemog_steinkohlebergbau_explosionsschutz_tunnelvortriesmaschine_tunnel_2000x1500.jpg

Dit zou u ook kunnen interesseren

Meer uit het domein van de procestechniek

Of het nu gaat om modulaire procesautomatisering, explosiebeveiliging, cyber-security of proces 4.0 - WAGO biedt oplossingen voor elke uitdaging in de branche.

Proces 4.0

Intelligente waardeketens

Processen digitaal transformeren en opnieuw ontwerpen: WAGO is uw betrouwbare partner voor individuele ontwikkeling en implementatie.

process_prozessindustrie_virtuell-real-welt_istock_101279527_2000x1500.jpg
Modulaire procesautomatisering

DIMA is de toekomst

Modulaire installatieconcepten zijn het antwoord op de voortdurend veranderende marktvereisten. WAGO ondersteunt u bij de ontwikkeling.

process_modulare-prozessautomation_gettyimages-457978501_2000x1500.jpg

Aanbevelingen om verder te lezen

WAGO in andere branches

Automatisering- en contacttechnologie van WAGO is niet alleen vertegenwoordigd in de proces- en productietechniek. Ontdek welke oplossingen WAGO biedt in andere industrieën.

Scheepvaart

Onderweg op het schip van de toekomst

Moderne aandrijftechnologie, koppeling van subsystemen - automatisering en digitalisering zijn standaard op het schip.

Marine_FINAL_V4_2000x1500.jpg
Energie

Een industrie in transitie

Moderne automatisering- en digitaliseringstechnologieën creëren communicatieve smart grids.

Energy_FINAL_V6_2000x1500.jpg