Taal selecteren
icon_ex_zuendquelle_2000x2000.jpg

Veilige ontstekingsbronnen

Wanneer in een bepaalde werkomgeving een explosieve atmosfeer niet kan worden verhinderd, komt de secundaire explosiebeveiliging tot haar recht. Daaronder verstaat men het verhinderen van om het even welke ontstekingsbron in explosieve omgevingen.


Deze zijn echter niet zo eenvoudig te herkennen. Pas wanneer men weet waardoor er een vonk of hitte kan ontstaan, kunnen er maatregelen worden genomen om explosies te verhinderen. De ontstekingsbronnen staan vermeld in de basisnorm EN 1127-1 „Explosieve atmosferen – explosiebeveiliging“ – deel 1 alsook in de „Technische regels voor bedrijfszekerheid“ TRBS 2152, deel 3. Hier worden ook de betreffende maatregelen om ontstekingsbronnen te verhinderen opgesomd.

WAGO in de explosiebeveiliging

Basisprincipes van explosiebeveiliging

Alles wat u moet weten over explosiebeveiliging in één oogopslag

Ontstekingsbronnen en hun oorzaken

OntstekingsbronOorzaak (voorbeeld)
Hete oppervlakkenVerwarmingselementen, mechanische processen door wrijving en spaanafname, verlieswarmte (wrijvingskoppeling en remmen)
LichtboogMechanisch veroorzaakte vonken (bv. door schuur-, slag- en materiaalafnameprocessen), elektrische vonken, schakellichtbogen
Vlammen en hete gassenVlammen evenals hun hete reactieproducten zoals hete gassen of gloeiende vaste-stofdeeltjes kunnen een explosieve omgeving ontsteken.
Mechanisch veroorzaakte vonkenSchuur-, slag-, materiaalafnameprocessen, zoals bv. bij het slijpen; werktuigen zoals moersleutels, tangen of hulpmiddelen zoals ladders; werkzaamheden aan roestige onderdelen met aluminium gereedschap (thermietreactie)
Elektrische installatiesOpenen en sluiten van elektrische stroomcircuits, compensatiestromen, elektromagnetische velden, geleidende stoffen
Opmerking: een lage veiligheidsspanning is geen explosiebeveiligingsmaatregel aangezien ook bij minder dan 50 V een ontsteking mogelijk is!
Kathodische bescherming tegen corrosieRetourstromen naar de stroombron, inductie, behuizings- of aardlek
Statische elektriciteitOntlading van statische elektriciteit
Blikseminslag-
Elektromagnetische veldenFrequentiebereiken van 9 x 103 Hz tot 3 x 1011 Hz. Hiertoe behoren onder andere hoogfrequentie-installaties zoals zendinstallaties of hoogfrequentiegeneratoren.
Elektromagnetische stralingFrequentiebereiken van 3 x 1011 Hz tot 3 x 1015 Hz en golflengtes van 1000 μm tot 0,1 μm. Daartoe behoren optische straling zoals zonlicht, laser, flitslichtbronnen, lichtbogen, enz.
Ioniserende stralingOntsteking door energieabsorptie, bijvoorbeeld veroorzaakt door kortegolf UV straling, röntgenbuizen of radioactieve stoffen
UltrasoonOntsteking door energieabsorptie, bijvoorbeeld veroorzaakt door kortegolf UV straling, röntgenbuizen of radioactieve stoffen.
Adiabatische compressie en stromende gassenDoor de hoge temperaturen die zich door schokgolven en bij adiabatische compressies kunnen voordoen, kan een explosieve omgeving worden ontstoken.
Chemische reactieDoor chemische reacties die een warmteontwikkeling veroorzaken (exotherme reacties), worden stoffen verhit wat tot explosies kan leiden.

Lees verder

Wat gebeurt er tijdens een explosie, welke factoren zijn doorslaggevend en welke beschermende maatregelen zijn er? Alles wat u moet weten over ATEX, Ex-zones, soorten bescherming en co.

Indeling van Ex-zones

Afhankelijk van de aard van de voorkomende stoffen worden explosieve omgevingen niet in dezelfde mate bedreigd. Uit de frequentie en duur van het voorkomen van één van deze stoffen kunnen verschillende beveiligingseisen voor de bedrijfsmiddelen worden afgeleid.
icon_ex_kennzeichnung_ex_produkte_2000x1125.jpg

Maatregelen Ex-bescherming

Voor wie is explosiebeveiliging een vereiste? Voor wie geldt de explosiebeveiliging? Wat moet in acht worden genomen? En wat is een constructieve explosiebeveiliging? WAGO heeft de antwoorden op de belangrijkste vragen voor u verzameld.
icon_ex_explosionsschutz_2000x1125.jpg

Apparaatgroepen

Gassen, dampen en stof worden net als de apparaten op basis van hun eigenschappen ingedeeld in verschillende groepen. Deze classificatie vereenvoudigt de juiste keuze van apparaten voor de verschillende gassen, dampen of stoffen.
icon_ex_geraetegruppen_geraetekategorien_2000x1125.jpg

Wat is een explosie?

Ex|plo|si|e, de; -, -s <lat.> (explosio) en betekent zoveel als "ontsnappen onder druk". Wat gebeurt er tijdens een explosie, welke factoren zijn doorslaggevend en welke beschermende maatregelen zijn er? Hier ontdekt u alles wat u hierover moet weten!
icon_ex_explosion_2000x1125.jpg

Soorten ontstekingsbescherming

In Ex-omgevingen zijn uitsluitend explosieveilige bedrijfsmiddelen toegestaan. Ontstekingsbeveiligingstypes zijn constructieve en elektrische maatregelen aan bedrijfsmiddelen en behoren tot de secundaire explosiebeveiliging.
icon_ex_zuendschutzarten_2000x1125.jpg

Richtlijnen, normen, bepalingen

De eisen die worden gesteld aan elektrische bedrijfsmiddelen voor explosiegevaarlijke omgevingen zijn bijzonder complex: er moeten zowel nationale als internationale bepalingen, richtlijnen en normen worden nageleefd om maximale veiligheid te kunnen bereiken. Wij geven u een overzicht van de belangrijkste juridische voorschriften en aanbevelingen, zoals de ATEX-richtlijn.
icon_ex_normen_rechtliches_2000x1125.jpg

WAGO-producten voor explosiebeveiliging

Automatisering

Gereed voor explosieve omgevingen

Automatisering onder de meest ongunstige milieuomstandigheden? WAGO-producten en -oplossingen zijn ervoor gemaakt.

titel_0750_XTR_Knoten_017_2000x1500px.jpg
Verbindingstechniek

Inclusief explosiebeveiliging

Goedgekeurd voor explosieve omgevingen: WAGO-producten die betrouwbaar verbinden in de meest extreme omstandigheden

durchgangsklemmen_2000x1500px.jpg

WAGO in de praktijk

Referenties uit de explosiebeveiliging

Als partner en innovatieleider implementeert WAGO vele interessante projecten. Ontdek welke creatieve en efficiënte oplossingen wij op het vlak van procestechniek mogelijk maken.

Het tanken van vliegtuigen en automatisering

Eindelijk storingsvrij: de tankwagens op de Braziliaanse luchthavens zijn dankzij de omschakeling op veerklemtechniek van WAGO betrouwbaarder dan ooit.

process_referenz_rucker_flughafen_flugzeug_tankewagen_2000x1500.jpg

Automatisering voor pijpleidingen

Tracing systemen voorkomen dat de pijpleidingen bevriezen bij Siberische temperaturen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van explosieveilige componenten van WAGO.

process_landschaft_brunnen_schnee_2000x1500.jpg

Betrouwbare kwaliteit

De eisen die aan de technische uitrusting van schepen worden gesteld zijn extreem hoog. Het I/O-systeem van WAGO voldoet aan alle vereisten.

marine_siem-pride_tatt_oktober_2000x1500.jpg

Dit zou u ook kunnen interesseren

Meer uit het domein van de procestechniek

Of het nu gaat om modulaire procesautomatisering, explosiebeveiliging, cyber-security of proces 4.0 - WAGO biedt oplossingen voor elke uitdaging in de branche.

Proces 4.0

Intelligente waardeketens

Processen digitaal transformeren en opnieuw ontwerpen: WAGO is uw betrouwbare partner voor individuele ontwikkeling en implementatie.

process_prozessindustrie_virtuell-real-welt_istock_101279527_2000x1500.jpg
Modulaire procesautomatisering

DIMA is de toekomst

Modulaire installatieconcepten zijn het antwoord op de voortdurend veranderende marktvereisten. WAGO ondersteunt u bij de ontwikkeling.

process_modulare-prozessautomation_gettyimages-457978501_2000x1500.jpg

Aanbevelingen om verder te lezen

WAGO in andere branches

Automatisering- en contacttechnologie van WAGO is niet alleen vertegenwoordigd in de proces- en productietechniek. Ontdek welke oplossingen WAGO biedt in andere industrieën.

Scheepvaart

Onderweg op het schip van de toekomst

Moderne aandrijftechnologie, koppeling van subsystemen - automatisering en digitalisering zijn standaard op het schip.

Marine_FINAL_V4_2000x1500.jpg
Energie

Een industrie in transitie

Moderne automatisering- en digitaliseringstechnologieën creëren communicatieve smart grids.

Energy_FINAL_V6_2000x1500.jpg