Taal selecteren

Thema's
Service en onderhoud met doorzicht

Wie denkt reeds na over service en onderhoud bij het gebruik ervan in procestechnische systemen? Analoge signaalomvormers en scheidingsversterkers zijn al lang ingeburgerd in de procestechniek. Naast de galvanische scheiding maken ze de eenvoudige en kosteneffectieve aanpassing van de meettechnologiesignalen mogelijk voor verdere verwerking op het besturingsniveau. Na een aanzienlijke reductie tot een breedte van maximaal 6 mm en het gebruik van DIP-schakelaars is het echter tijd voor verdere innovaties op het gebied van configuratie. Dus waarom zou u niet denken aan een clip-on display, pc-software of smartphone-app - en hiermee dus een aanzienlijke meerwaarde bieden voor inbedrijfstelling, service en reparatie in de installatietechniek?

WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG, gevestigd in Minden, heeft deze uitdaging aangenomen en een breed scala aan configuratieopties voor de JUMPFLEX®- 857- en 2857-serie ontwikkeld, die onder andere een hoge mate van flexibiliteit in de procestechnologie bieden. Hierbij werden naast de vereisten van de markt ook de ideeën voor een toekomstgerichte oplossing overwogen.

Signaalomvormers en scheidingsversterkers van WAGO:
 

De productfamilie JUMPFLEX®:

  • overkoepelend bruggen dankzij de gelijke contouren van beide series (857 en 2857)
  • gebruikersvriendelijke configuratiemogelijkheden
  • verwijderbare, capacitieve bedieningseenheid (alleen serie 2857)
  • veilige scheiding conform DIN EN 61140
  • galvanische scheiding conform DIN EN 61010-1
  • groot omgevingstemperatuurbereik (−25 °C … +70 °C)

De klassieker: de pc-software

Voor parametrering en visualisatie van beide JUMPFLEX®-series is een interface-configurator beschikbaar die is gebaseerd op een eenvoudige Office-toepassing en stelt derhalve geen hoge eisen aan de hardware. Na aansluiting via de WAGO USB-servicekabel vindt een automatische moduleherkenning plaats, waardoor het zoeken naar de aangesloten component in onoverzichtelijke productlijsten overbodig is. De configuratie en inbedrijfstelling wordt dus aanzienlijk ondersteund en vermindert ook de montagetijd tijdens de eerste installatie. Voor de servicetechnieker biedt de software door visualisatie een aanzienlijk voordeel bij het vergelijken van de meetwaarden. Door het invullen en opslaan van de ingangs- en uitgangsparameters van de signaalomvormer alsook de registratie van de inbouwlocatie en de naam van de instalaltie, wordt tegelijkertijd een belangrijke bijdrage aan de installatiedocumentatie en -rapportage geleverd.

Eenvoudig draadloos parametreren

In de praktijk is er vaak een gebrek aan ruimte in de buurt van de schakelkast om een notebook veilig te plaatsen, waardoor het werk van de technicus nog moeilijker wordt. Uit deze situatie kwam het idee voor een draadloos alternatief. Het gebruik van de plug-in WAGO Bluetooth®-adapter is door de PLC-technicus al bekend van het WAGO-I/O-SYSTEM. Nu is dit uitgebreid en voor de JUMPFLEX®-families bruikbaar gemaakt Door het insteken in de serviceinterface van de signaalomvormers van de serie 857 of 2857, gebeurt de communicatie met de notebook direct via Bluetooth®. De interface-configurator kan zonder beperking worden gebruikt. Als de signaalomvormers nu op moeilijke plaatsen worden ingebouwd en de USB-servicekabel te kort is, kan de technicus eenvoudig de WAGO Bluetoothh®-adapter in de service-interface plaatsen en zo comfortabel van een afstand ter plaatse werken.

Producten

Signaalomvormers en scheidingsversterkers

Veilige en foutloze signaaloverdracht over de hele wereld: dit is waar WAGO-signaalomvormers en scheidingsversterkers met absolute betrouwbaarheid voor staan.

buehne_messumformer_2_ad_2000x2000.jpg

Eenmaal service to go, alstublieft!

Eveneens draadloos via Bluetooth® werkt „JUMPFLEX®-ToGo“. Met deze gratis app gebeurt de configuratie van de signaalomvormers van de series 857 en 2857 zeer eenvoudig via de smartphone of de tablet-pc met het Android-besturingssysteem. Letterlijk met de vingers worden de in- en uitgangsparameters bewerkt en de configuratiegegevens alsook actuele meetwaarden worden grafisch weergegeven. De communicatie tussen de signaalomvormer en het mobiele eindapparaat vindt ook bij deze oplossing plaats via de WAGO Bluetooth®-adapter. Hoewel het gebruik van een smartphone en tablet-pc ongetwijfeld geavanceerd is, is het tevens in veel procestechnische gebieden ten strengste verboden. In dergelijke gevallen is het door WAGO ontwikkelde plug-in-configuratiedisplay voor de 2857-serie geschikt.

Display in zakformaat

Met het afneembare display kan de gebruiker de meetgegevens van de signaalomvormers en scheidingsversterkers registreren, waardoor zijn inspanningen tijdens het gebruik, maar ook tijdens de inbedrijfstelling aanzienlijk worden beperkt. Omdat het display universeel inzetbaar is met elk type van de 2857-serie, blijven de aanschafkosten overzienbaar. Tegelijkertijd is voor het werken in de procestechnische installatie een kleine bouwvorm en uniforme bediening onontbeerlijk voor de technicus: een plug-in allroundtalent in zakformaat.

Flexibel en gebruikersvriendelijk

De JUMPFLEX®- familie 2857-serie biedt nog meer voordelen voor installatie, onderhoud en service in procestechnologie. Voor een snelle installatie kunnen bruggen in de koppeling worden gebruikt in plaats van een enkele bedrading. Tegelijkertijd zijn de aansluitingen uit het veld steekbaar uitgevoerd, wat een duidelijk voordeel blijkt te zijn, vooral in geval van service of bij het vervangen van de sensor. Een extra veiligheidsfunctie is gerealiseerd door de verzegelingsoptie, waardoor ondeskundige veranderingen van de signaalomvormer worden voorkomen en, indien toch gedaan, snel kunnen worden gedetecteerd. Met JUMPFLEX®-signaalomvormers uit de series 857 en 2857 biedt WAGO u bij inbedrijfstelling, onderhoud en service een hoge mate van flexibileit en bedieningscomfort door de technische eigenschappen en door de vrij selecteerbare configuratiemogelijkheden.

Auteur: Kay Miller

WAGO in de praktijk

Referenties uit het vakgebied van procestechniek.

Als partner en innovatieleider implementeert WAGO vele interessante projecten. Ontdek onze creatieve en efficiënte oplossingen in het bereik van de procestechniek.

Referentie

Automatisering voor pijpleidingen

Tracing systemen voorkomen dat de pijpleidingen bevriezen bij Siberische temperaturen. Explosiebestendige componenten van WAGO worden hierbij gebruikt.

process_landschaft_brunnen_schnee_2000x1500.jpg
Referentie

Geregelde rioolwaterzuiveringsinstallaties

On-demand controle bespaart elektriciteit, vermindert de stikstofconcentratie en verhoogt de operationele veiligheid. Mogelijk gemaakt met WAGO-technologie.

process_referenz_ortner_explosionsschutz_klaeranlage_becken_filter_2000x1500.jpg
Referentie

Geautomatiseerd bewakingsniveau

Voor de werking van de Förmitztal-stuwdam meet het waterschap Hof veel waterstanden. De veiligheid van de stuwdam wordt gegarandeerd door techniek van WAGO.

process_landschaft_windkraftanlagen_see_felder_2000x1500.jpg

Aanbevelingen om verder te lezen

Meer uit het bereik procestechniek

Ex-bescherming, modulaire procesautomatisering en proces 4.0 - lees meer over actuele ontwikkelingen en uitdagingen in de branche.

Energiemanagement

Potentieel herkennen en gebruiken

Energiebesparing is goed voor het milieu en het bedrijf. Wie hierbij goed analyseert en handelt, kan duurzaam profiteren. WAGO is uw partner voor effectief energiemanagement.

process_referenz_prozessindustrie-4-0_visualisierung_software_energiemanagement_tablet_produktion_halle_2000x1500.jpg
modulaire procesautomatisering

Procesautomatisering van de toekomst

Aanpasbare productieprocessen zijn de sleutel tot flexibiliteit, efficiëntie en lot size 1. Met WAGO kunnen productiemodules individueel en onafhankelijk van de fabrikant worden gecombineerd.

process_modulare-prozessautomation_gettyimages-457978501_2000x1500.jpg
Explosiebeveiliging

Weten, dat helpt

Mensen, milieu en processen: bescherming tegen explosies is een prioriteit en u heeft een ervaren partner nodig die u effectief kan adviseren. WAGO is er voor u.

process_produktionshalle_motor_fertigung_autos_2000x1500.jpg
Scheepvaart

Onderweg op het schip van de toekomst

Moderne aandrijftechnologie, koppeling van subsystemen - automatisering en digitalisering zijn standaard op het schip.

Marine_FINAL_V4_2000x1500.jpg
Energie

Een industrie in transitie

Moderne automatisering- en digitaliseringstechnologieën creëren communicatieve smart grids.

Energy_FINAL_V6_2000x1500.jpg