Taal selecteren
Op deze pagina:

Toekomst schakelkastbouw: 4.0 in kleine stappen

3 april 2020
„Geen angst voor digitalisering"

Industrie 4.0, Internet of Things, Smart Factories, Cloud Computing: digitale modewoorden groeien in de industriële sector: alles wordt sneller, wendbaarder, effectiever. Een ontwikkeling die niet altijd even gemakkelijk door te trekken is voor de bouw van schakelkasten.

Met WAGO Kontakttechnik hebben schakelkastbouwers een ervaren partner aan hun zijde die digitalisering niet als doel op zich ziet, maar als een nuttige aanvulling op bestaande processen. Het doel: verhoging van de productkwaliteit, tevreden klanten en verhoogde verkoop- en omzetcijfers, wat een positief effect heeft op de kerncijfers van bedrijven. Fabrikanten van schakelapparatuur blijven worstelen om de digitale trend te volgen: de momenteel goed gevulde orderboeken verbergen het feit dat steeds meer genetwerkte en geïntegreerde systemen de druk zullen vergroten om jezelf digitaal te positioneren. In plaats van kansen in de praktijk te benutten, staan vooroordelen en angsten de digitale ontwikkeling in de weg.

MM-4284 WD Special 2 - Control Cabinet Content_2000x1125.jpg

Geen angst voor digitalisering!

Veel middelgrote bedrijven zien digitalisering als een onoverkomelijke hindernis - te duur, te complex, te overbodig. "Hier zijn de afgelopen jaren veel mythen ontstaan", zegt Nicole Kreie, hoofd van de afdeling International Project Service van WAGO Kontakttechnik GmbH & Co. KG. De digitale verandering bij WAGO heeft jarenlang niet alleen vorm gegeven aan de verdere ontwikkeling van producten, maar ook aan gedreven interne processen die door hun complexiteit niet altijd gemakkelijk doordringbaar zijn.

Maar er is geen reden om zich te laten afschrikken door abstracte digitale termen. "We ondersteunen middelgrote schakelkastbouwers bij het ontwikkelen van een digitale strategie en bieden eenvoudige oplossingen om de eerste stappen te implementeren", zegt Kreie. Als u uw bedrijf toekomstbestendig wilt maken, hoeft u niet alles naar "nieuw" te schakelen: "Het gaat eerder om het in kleine stappen handelen en het gedetailleerd bekijken van processen om de plaatsen te identificeren waar processen consistenter kunnen worden gemaakt."

» We ondersteunen middelgrote schakelkastbouwers bij het ontwikkelen van een digitale strategie en bieden eenvoudige oplossingen om de eerste stappen te implementeren. «

Nicole Kreie, hoofd van de internationale projectdienst

Neem een ​​holistische kijk op digitalisering

"De digitale transformatie gaat onvermijdelijk hand in hand met een "nieuwe werktransformatie", wat een verandering betekent in de manier van samenwerken en het gebruik van nieuwe arbeidsvormen. In onze definitie bestaat deze uit de pijlers 'mensen', 'processen', 'technologieën' en 'bedrijfsmodellen'. 'Deze vier pijlers zijn nauw met elkaar verweven en moeten holistisch worden bekeken om de mogelijkheden achter digitale technologieën volledig te kunnen benutten. Bovenal kan een nieuwe technologie alleen haar volledige waardecreatiepotentieel ontwikkelen als de bij het bedrijf betrokken actoren - d.w.z. de werknemers - transparant betrokken zijn bij de processen en klaar zijn om veranderingen aan te brengen.

Digitalisering tegen het tekort aan geschoolde arbeidskrachten

„Het zich zeker dat de arbeidswereld zal veranderen. Het is belangrijk voor schakelkastbouwers om bepaalde domeinen te digitaliseren waar er een tekort is of zal zijn aan geschoolde arbeiders ”, benadrukt Kreie. Digitalisering bedreigt banen niet, ze verandert ze. Ervaren ingenieurs en technici zullen op middellange termijn met pensioen gaan en daarmee kostbare kennis meenemen. Anderzijds komen er jonge medewerkers die deze kennis niet meer bereiken, maar die digitale knowhow meebrengen. "Datgene, wat dreigt verloren te gaan, moeten we transformeren en voor de toekomst veiligstellen - dat gaat alleen over mensen", zegt Kreie.

WAGO praat niet alleen over digitalisering, maar biedt ook concrete oplossingen.

» Om ervoor te zorgen dat de uitgebreide werkbank functioneert, hebben we het hele engineeringproces gedigitaliseerd - van projectplanning tot montage! «

Efficiënte gegevensoverdracht door digitale engineering

Dit geeft klanten de mogelijkheid, om zowel delen van het proces alsook om de volledige montage van rails in WAGO-handen te leggen. Steffen Winther van de afdeling Market Management Engineering Services bij WAGO verwijst naar de innovatieve producten van het in Minden gevestigde technologiebedrijf: “Om ervoor te zorgen dat de uitgebreide werkbank functioneert, hebben we het hele engineeringproces gedigitaliseerd - van projectplanning tot montage. Projecten worden in CAE-software uitgewerkt en de gegevens op basis van de classificatiestandaard eCl@ss Advanced worden rechtstreeks naar de WAGO Configurator Smart Designer overgedragen. Gegevens kunnen hier eenvoudig aangevuld worden; er is ook een plausibiliteitscontrole.

"Om het de klant bijzonder gemakkelijk te maken, hebben we in de Smart Designer een prijsbepalingsmodule geïntegreerd. De klant ontvangt automatisch de juiste prijs nadat het design van de rail is afgerond”, legt Winther uit. Het digitaliseringsproces wordt uiteindelijk in gang gezet door het automatisch starten van het bestelproces: klanten ontvangen de rail van WAGO binnen vijf dagen rechtstreeks naar de werkplek in de werkplaats.

Bespaar tijd met modulaire schakelschema's

WAGO biedt fabrikanten van schakelkasten nog een tijd- en kostenbesparende oplossing met de nieuwe modulaire voeding Pro 2, die gegevens uit het proces communiceert en te allen tijde een constante voedingsspanning levert - of het nu gaat om eenvoudige toepassingen of voor automatisering met hoge stroomvereisten. Met betrekking tot gegevensverzameling en het uitlezen van statusinformatie kan op elk moment een speciale communicatiemodule op de voeding worden aangesloten, waardoor het gewenste protocol voor koppeling aan het automatiserings- en besturingsniveau beschikbaar wordt.

Aanmelding newsletter

U wilt altijd het laatste nieuws over het thema "Elektrische installatie" ontvangen? Abonneer u hier op onze newsletter.

WAGOdirect special: de schakelkast van de toekomst

Onze componenten in de schakelkast helpen u vandaag al bij de voorbereiding op de toekomst. Ontdek alles wat u moet weten over de schakelkast van de toekomst in onze tweede speciale editie WAGOdirect Special "Control Cabinet Construction"!