Taal selecteren

Thema's 31 januari 2020
Procestechniek: kansen door modularisering

MTP in de procesautomatisering: Ook kleine installaties digitaal integreren!

Modulaire procestechnologie in de chemische en farmaceutische industrie maakt de weg vrij voor het ombouwen van productiefaciliteiten, het aanpassen van hun capaciteit aan de heersende verkoopsituatie of het sneller op de markt brengen van nieuwe ontwikkelingen. Tot op heden ontbrak het deze aanpak op het gebied van automatisering aan modulariteit. Waar installatie onderdelen vanuit hardware-perspectief snel en eenvoudig met elkaar kunnen worden gecombineerd, was tot dusver het herprogrammeren op procesbesturingsniveau echter zeer tijdrovend. Met het „Module Type Package“ (MTP) heeft WAGO een aanpak gevonden om installatie onderdelen sneller en foutenvrij met elkaar te verbinden - tot aan de overkoepelende visualisatie toe.

MTP: snellere procedures

Procestechnische systemen zijn geen doel op zich. Hieruit volgt dat de essentie niet is hoe ze zijn gebouwd, maar wel dat ze een bepaalde taak uitvoeren. Dat klinkt best academisch, maar het zorgt wel voor de overgang naar de stelling dat elke deelnemer aan proces engineering een dienst levert en deze betrouwbaar moet uitvoeren. Op welke manier die taak wordt uitgevoerd, is niet relevant voor het geheel. Als bijvoorbeeld petrochemische fabrieken modulair worden opgezet, telt niet mee hoe een module wordt geautomatiseerd, maar alleen welke dienst wordt aangeboden en welke de bijhorende randvoorwaarden zijn. Als dergelijke modules zijn uitgerust met MTP - het "Module Type Package" - is de wijze duidelijk omschreven om op procesniveau met elkaar te communiceren zonder de besturing van de modules of complexe integratie op procesbeheersingsniveau te verstoren. MTP beschrijft de module met alle parameters, interfaces en details van de visualisatie als een soort container - vergelijkbaar met de printerdriver van op kantoor. Dit betekent dat de modules optimaal zijn uitgerust om te worden gecombineerd tot een compleet systeem, ongeacht de fabrikant, zonder tijdrovende integratie.

Betere data en meer informatie voor het controle niveau

Hoe meer informatie het procesbesturingsniveau ontvangt, hoe beter het kan werken - en hoe gemakkelijker het is om procesinstallaties te bewaken, te onderhouden en vooral te optimaliseren. Tot op heden is de verscheidenheid aan data beperkt door de vereiste integratiewerkzaamheden op besturingsniveau. Ieder bijkomend signaal kost geld - en leidt bij projecten ontegensprekelijk tot afwegingen door het bedrijfsbeheer. Staat de kost van de integratie in verhouding tot de baten? Als systeemonderdelen daarentegen zijn uitgerust met MTP, kan de volledige verscheidenheid aan informatie in een module rechtstreeks in het procesbesturingsniveau worden opgenomen. Daarmee rijst de vraag niet meer hoe hoog het besparings- en optimalisatiepotentieel is - zelfs kleine verbeteringen zijn nu de moeite waard.

Uw voordelen:

  • Productie-installaties flexibel bouwen

  • Productiecapaciteit schaalbaar maken

  • Sneller op de markt komen.

  • Tijd sparen door modularisering.

Meer over modulaire automatisering

Installatie operator

Ervaar hier hoe MTP uw installaties veelzijdig maakt, om sneller op nieuwe marktvereisten te kunnen reageren.

Modulebouwer

Module engineering met slechts één klik: profiteer van de voordelen die MTP biedt.

Uw contactpersoon bij WAGO

Market Management Building & Industry

WAGO in andere branches

INSPIRATIE VOOR U

Scheepvaart en offshore

Of het nu gaat om energiemanagement of explosiebeveiliging, van proces 4.0 tot cyber-security: WAGO ontwikkelt continu oplossingen voor gebruikers en planners.

brancheneinstiege_marine_2000x1125.jpg