Taal selecteren
branchen-io-systeme-fernwirktechnik_2000x1125px.jpg

Betrouwbare telecontroletechniek

Fossiele grondstoffen zijn op onze aardbol niet oneindig beschikbaar, en de globale opwarming van de aarde is in volle ontwikkeling.

Wat is telecontroletechniek?

Telecontrole is het monitoren en sturen van ruimtelijk verwijderde objecten. Met behulp van signaalomvormers kunnen procesgegevens vanuit één of meerdere plaatsen verzonden en ontvangen worden.

In de jaren 1950 was de telecontroletechniek nog „menselijk“. Schakelcommando's, bijvoorbeeld in de energietechniek, werden telefonisch doorgegeven en door het personeel van een transformatorstation handmatig uitgevoerd. De „terugmelding“ werd dan weer telefonisch gegeven. Vandaag de dag worden deze gegevens typisch uit een substation (bv. PLC) opgehaald, omgezet en via verschillende overdrachtsmedia (via gsm-, radio- of kabelverbinding) doorgestuurd naar het centrale station of de regeltechniek.

Voor de overdracht van deze zeer gevoelige procesgegevens worden verschillende gegevensprotocollen gebruikt. De protocollen IEC 60870-5-101, -103 en -104, IEC 61850 alsook DNP 3.0 zijn tegenwoordig standaard, vooral in de stroomvoorziening.

De eisen die aan de systemen worden gesteld zijn hoog. Naast een robuuste constructie spelen de waarschijnlijkheid van een uitval en bijzondere maatregelen voor veiligheid en gegevensbescherming een belangrijke rol.

Toepassingsvoorbeeld

Telecontroletechniek voor voorzieningsnetten

Precies de infrastructuren voor stroom, gas, water en warmte beschikken over wijd vertakte voorzieningsgebieden en afgelegen stations. Aangezien ze onontbeerlijk zijn voor een comfortabel leven, is een soepele werking absoluut noodzakelijk. Storingen moeten meteen worden gedetecteerd en verholpen, aangezien ze al na korte tijd het leven van de mensen aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Bovendien moet de kwaliteit van de diensten steeds gewaarborgd worden om schade aan de gezondheid of economische schade te vermijden.

Voordelen van telecontroletechniek:

Waarom telecontroletechniek van WAGO?

Veilige en rendabele toegang tot uw afgelegen installaties – WAGO is een succesfactor in de telecontroletechniek en Smart-Grid dankzij producten, oplossingen en een topservice; voor telecontroletechniek in alle maten en domeinen, zoals bijvoorbeeld de openbare infrastructuur, duurzame energie en procesindustrie.

Telecontroletechniek van WAGO is al meer dan tien jaar een vast bestanddeel van het productportfolio van WAGO. Het systeem biedt alle belangrijke internationale toelatingen en wordt gebruikt onder de meest zware omstandigheden zoals in transformatorstations met verschillende spanningsniveaus, mijnbouw, offshore-installaties en pijpleidingsinstallaties. De flexibiliteit op het signaalniveau en de beschikbare busprotocollen is uniek.

Natuurlijk ondersteunt de telecontroletechniek van WAGO de protocollen IEC 60870, 61850, DNP 3 en Modbus®. Deze kunnen eenvoudig geconfigurereerd worden en kunnen dus ook door een programmeur bediend worden die niet vertrouwd is met een PLC.

In de energiedistributiebranche wordt maximale aandacht besteed aan veiligheid. WAGO neemt dit thema ter harte en biedt controllers die volgens de BDEW-White-Paper-norm kunnen worden beveiligd. Vooral in de energiesector is de angst voor hackeraanvallen groot. De telecontrolestations van WAGO zijn hiertegen echter optimaal beveiligd.

U kunt onze flexibele telecontroleoplossingen voor de bewaking van energieverdeelnetten gebruiken om de energievoorziening veilig te stellen. Andere toepassingen zijn het aansturen, regelen en monitoren van gas-, water- en warmtenetten, aangezien de geïntegreerde PLC de automatiseringsopdrachten meteen mee vervuld.

Voorbeelden van toepassingen

Cyber-security

Cyber security: hackers de toegang ontzeggen

Wanneer energieproducenten achteloos met het internet worden verbonden, kan dat ernstige gevolgen hebben. Want wanneer cybercriminelen erin slagen de besturing van een centrale te hacken en ze uit te schakelen, staat de energievoorziening op het spel en kunnen er in het ergste geval totale blackouts ontstaan. Het goede nieuws is echter dat de exploitanten de gevaren ondertussen wel kennen en cyber security steeds efficiënter wordt. WAGO-controllers spelen in het veiligheidsconcept van het bedrijf een beslissende rol. Terwijl besturingssystemen voor de PC wekelijks veiligheidsupdates ontvangen, aangezien ze anders onvoldoende cyber security bieden, voldoet de geharde firmware van een WAGO-controller eveneens aan de relevante veiligheidseisen. Dit zijn de voordelen van de WAGO-oplossing in een oogopslag:

 • De PFC100 en PFC200 controller zijn voorzien van een cross-platform real-time Linux®.
 • De PFC-controllers gebruiken een open source-besturingssysteem dat langdurig beschikbaar en schaalbaar is, geüpdatet kan worden en tools als Rsync ondersteunt.
 • De Linux®-basis ondersteunt belangrijke veiligheidsprotocollen en wordt constant verder ontwikkeld.
 • Ondersteuning van CODESYS-PLC-runtime
 • Grote verscheidenheid interfaces en veldbussen: CANopen, PROFIBUS DP, DeviceNet®, IEC 60870, IEC 61850 en DNP 3 evenals MODBUS/TCP
 • Voldoet aan de hoogste veiligheidseisen volgens ISO-27000-reeks
 • On-board-VPN-functionaliteit: VPN-tunnel rechtstreeks via IPsec of OpenVPN mogelijk
 • Datacodering reeds in de controller d.m.v. SSL/TLS-1.2-codering
 • Parallelle aftakking van gegevens; gegevensoverdracht naar de Cloud via MQTT of OPC UA, ook draadloos
 • WAGO voldoet aan alle relevante richtlijnen op het gebied van cybersecurity, en zelfs aan diverse eisen zoals vastgelegd in het BDEW White Paper voor toepassingen op het gebied van de energie- en watervoorziening, die deel uitmaken van de zogenoemde "kritische infrastructuur" (KRITIS).
 • PFC200 als schaalbaar knooppunt inzetbaar

Certificaten en vergunningen

Voor een wereldwijd veilige toepassing van telecontroletechniek zijn geldige goedkeuringen en certificaten vereist – in het bijzonder als het gaat om de functionaliteit van voorzienings- en distributienetwerken.

Voor de drie belangrijkste standaard telecontroleprotocollen IEC 61850, IEC 60870 en DNP 3 beschikken we daarom over de respectieve attesten die regelmatig worden vernieuwd. Zo kunt u op uw beide oren slapen, als u telecontroletechniek van WAGO gebruikt. De geattesteerde standaard telecontroleprotocollen bieden u eveneens zekerheid, als het gaat om het combineren of integreren van externe componenten in het WAGO telecontrolesysteem.

WAGO in de praktijk

Referenties en meningen van experts uit het vakgebied energietechniek

Als partner en innovatieleider implementeert WAGO vele interessante projecten. Ervaar hier welke creatieve en efficiënte oplossingen wij op het gebied van energietechniek mogelijk maken.

Het meertalige transformatorstation

Een hoge beschikbaarheid en goede bewaking van windparken en transformatorstations garanderen? ENERCON vertrouwt op de telecontroletechniek van WAGO.

energy_referenz_enercon_windpark-wittmund_umspannwerk_2000x1500.jpg

Meer over energietechniek

Meer uit het domein van de energietechniek

Of het nu gaat om digitalisering, opwekking van hernieuwbare energie of de integratie van decentrale energie-opwekkers - WAGO biedt oplossingen voor elke uitdaging van de moderne energie-industrie.

Energienetwerken

Intelligente energienetwerken

De automatisering van energienetwerken heeft veel voordelen. Een daarvan is de mogelijkheid om op afstand te schakelen. WAGO biedt hiervoor de passende oplossingen.

energy_energienetze_strom_ausbau_gettyimages-595759396_2000x1500.jpg
Digitalisering

Smart grids voor de energiemarkt

Digitalisering van het energiesysteem vereist strategieën en producten die alles mogelijk maken. WAGO heeft de ervaring en oplossingen voor de digitale energietransitie.

energy_referenz_stadtwerke-osnabrueck_christian-dreckstraeter_digitalisierung_leitwarte12_2000x1500.jpg
Voedingsmanagement

Stabiele voeding met zon en wind

Intelligente koppeling en beheersing van hernieuwbare energie is een grote uitdaging voor netwerkexploitanten. WAGO ondersteunt u hierbij met knowhow, producten en oplossingen.

energy_integration-dezentraler-einspeiser_einspeisemanagement_windenergie_gettyimages-700834979_2000x1500.jpg
Energieopslag

Dag en nacht stroom

Energieopslagsystemen ontlasten de elektriciteitsnetten en vergroten de flexibiliteit van de energievoorziening. De techniek van WAGO maakt de controle en aansturing van de opslagsystemen mogelijk.

energy_bidirektionale_stromtankstelle_fehringer_nacht_violett_2000x1500.jpg