Op de volgende pagina's vindt u informatie over veelgestelde servicevragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan telefonisch contact met ons op of stuur ons een bericht.
Het energiemanagementsysteem is een bovengeschikt systeem dat alle belastingstromen van verbruikers en opwekkers continu meet, bewaakt en optimaliseert. Energiemanagementsytemen worden in intelligente netwerken zoals smart grids, microgrids of nanogrids gebruikt om de energie-efficiëntie te verbeteren. Hieronder vallen bijvoorbeeld gebouwen of industriële bedrijven en nutsbedrijven. Een essentieel doel van energiemanagementsystemen is het verlagen van het verbruik van hulpstoffen, additieven en grondstoffen. Het lastmanagement voor de laadinfrastructuur tekent binnen het energiemanagement verantwoordelijk voor een zinvolle verdeling van aanwezige lasten. Het lastmanagement is daarom slechts één, maar belangrijk onderdeel van een totaalpakket voor het energiemanagement.
WAGO biedt communicatieoplossingen voor een grote diversiteit aan verbruikers en opwekkers – voor gebouwbeheersystemen, omvormers, batterijopslagsystemen, factureringsrelevante backendsystemen zoals serverdatabase en cloud of zelfs voor transformatorstations. Vanwege de diversiteit aan interfaces kunnen onder andere warmtepompen en laadpalen van verschillende fabrikanten worden geïntegreerd. Techniek van WAGO, bijvoorbeeld in de vorm van programmeerbare sturingen (plc's) zoals de PFC200, beschikt bijvoorbeeld over Modbus TCP, SunSpec, Modbus RTU, BACnet®, CANopen®, OCPP 1.6, remote protocollen zoals IEC 60870 en meer. Hierdoor kunnen alle assets worden geïntegreerd die deel uitmaken van de lastmanagementoplossing. Groot voordeel: het energiemanagement kan in reeds aanwezige systemen worden geïntegreerd. In de toekomst zal een BSI-conforme CLS-interface in de besturingsboxen bij de rollout van de slimme meter voor laagspanningsaansluitingen met een jaarlijks verbruik van meer dan 6000 kV een belangrijke rol spelen.
Het dynamische lastmanagement verschilt op een fundamenteel punt van het statische lastmanagement. De beschikbare energie is niet meer statisch, maar variabel (en dus dynamisch). Bij het dynamische lastmanagement voor de laadinfrastructuur wordt de capaciteit gemeten en dynamisch over de laadpalen verdeeld. Als de zon bijvoorbeeld op fotovoltaïsche installaties schijnt, wordt het beschikbare totale laadvermogen van het laadstation verhoogd om de aanwezige stroom optimaal te benutten.
Voor de energiesector is een lastmanagement noodzakelijk om een stabiele energievoorziening te waarborgen. Met het oog op de e-mobiliteit betekent dit dat de groeiende laadinfrastructuur van de extra benodigde stroom moet worden voorzien zonder dat de netaansluitpunten worden overbelast. Daarvoor moeten opwekking, eventueel ook opslag én verbruik met elkaar in lijn worden gebracht. Het probleem hierbij: de hoeveelheid duurzaam en decentraal opgewekte energie kan aanzienlijk schommelen. Daarom is het van groot belang dat overtollige energie in het elektriciteitsnet door flexibele lasten wordt benut. Precies hier komt WAGO om de hoek kijken. Het lastmanagement regelt de energiestroom en stuurt alle verbruikers, opslagsystemen en opwekkingsinstallaties in het netwerk aan.
Bovenop de kosten voor de verbruikte energie moeten industriële en commerciële bedrijven, evenals grote objecten die een behoefte van meer dan 100 megawattuur (MWh) overschrijden, een zogenoemd "capaciteitstarief" betalen. Dat is het tarief dat moet worden betaald als de wettelijke vermogensgrens wordt overschreden. Voor het capaciteitstarief wordt ieder kwartier het maximale gemiddelde verbruik bepaald. Het kwartier met de hoogste gemiddelde waarde wordt meestal voor een heel jaar toegepast. Bij een capaciteitstarief van 110 euro per kilowatt (kW) leidt een lastpiek van 1000 kW op jaarbasis tot extra kosten van wel 110.000 euro. Met de integratie van een laadinfrastructuur voor de e-mobiliteit moet rekening worden gehouden met een extra verbruiksfactor. Daarom is een intelligent lastmanagement voor energiestromen zeer belangrijk, met name om lastpieken op te vangen ("peak shaving") om extra kosten te vermijden.
Een statisch lastmanagement is de simpelste vorm van een lastmanagementsysteem. Hierbij hebben alle verbruikers de beschikking over een van tevoren ingestelde, statische waarde aan energie. Bij het statische lastmanagement wordt geen rekening gehouden met extra verbruikers of opwekkingsinstallaties.
Voorbeeld van een statisch lastmanagement voor de laadinfrastructuur:
Voor drie laadstations is een vermogen van 22 kilowattuur beschikbaar. Als slechts één elektrische auto aan één van de drie laadstations wordt opgeladen, kan deze auto met het volledige vermogen van 22 kilowattuur worden opgeladen. Bij twee aangesloten voertuigen wordt dit vermogen gelijkmatig over beide laadpunten verdeeld.
Een lastmanagementsysteem voor de laadinfrastructuur biedt de mogelijkheid om e-mobiliteit in elektriciteitsnetten uit te bouwen en te integreren. Een lastmanagement voor het opladen van elektrische voertuigen regelt het vermogen van meerdere laadpunten zodanig dat de aanwezige netaansluiting optimaal kan worden benut – zonder het aansluitvermogen te verhogen of een nieuwe transformator op het netaansluitpunt te installeren. Bij meerdere laadpunten is daarom over het algemeen altijd een lastmanagementsysteem nodig om de laadinfrastructuur te integreren: gebouwen, parkeerplaatsen en parkeergarages beschikken meestal niet over grote vermogensreserves.
Er kan gebruik worden gemaakt van diverse protocollen en communicatietechnologieën voor de uitwisseling van gegevens in een gebouwautomatiseringssysteem:
IP-gebaseerde communicatie, die met een hoge mate van flexibiliteit weet te overtuigen, wordt steeds belangrijker – bijv. BACnet IP (BACnet SC), Modbus TCP en MQTT voor cloudverbindingen.
Bovendien worden ook vertrouwde protocollen zoals Modbus RTU, KNX TP1, DALI en SMI toegepast, waarbij de gegevens via zogenoemde tweedraads technologie (Twisted Pair) worden overgedragen. Deze technologieën worden door de toenemende IP-communicatie echter wel minder vaak toegepast. Tegenwoordig worden met deze technologieën steeds kortere trajecten opgebouwd, die met geschikte routers in IP-netwerken geïntegreerd worden.
Bovendien neemt de populariteit van draadloze technologieën gestaag toe. Met name bij de modernisering van reeds bestaande gebouwen bieden draadloze technologieën een hoge mate van flexibiliteit. EnOcean is een goed voorbeeld van beproefde draadloze technologie. Bovendien worden ook telkens nieuwe technologieën ontwikkeld zoals LoRaWAN, Thread met KNX RF en Matter of Zigbee. Bij deze technologieën is het momenteel echter nog moeilijk in te schatten hoe relevant ze in de toekomst zullen zijn voor de markt.
En niet te vergeten: met het oog op de communicatie binnen een gebouwautomatiseringssysteem moet er ook aandacht zijn voor cyber security, die absoluut noodzakelijk is om gevaren af te wenden en de systemen tegen ongeoorloofde toegang te beschermen.