Taal selecteren
loesungen_explosionsschutz_gettyimages-516574318_2000x1125.jpg

Producten voor explosiebeveiliging

Ons modulaire productassortiment voor explosiebeveiliging kan veilig en prijsgunstig op maat worden samengesteld - met een uniform systeem van de niet Ex-zone tot de Ex-zone van de gehele productie. Ook voor speciale oplossingen biedt WAGO precies wat ontwerpers en systeemintegratoren willen.

Gebruik van explosiebeveiliging in de automatiseringstechniek

Realiseer met het WAGO I/O-SYSTEM 750 en 750 XTR efficiëntere en betere machines en installaties voor explosieve omgevingen – en dat veilig, betrouwbaar en economisch. De modules van het WAGO I/O-SYSTEM 750 en 750 XTR zijn zowel voor gebruik in niet-explosieve als in explosieve omgevingen ontworpen. Met het WAGO I/O-SYSTEM 750 is een systeem beschikbaar dat, geïnstalleerd in zone 2/22, voor een veilige, eenvoudige en economische verbinding met de sensoren en actuatoren van de zones 0/20 en 1/21 zorgt. De hiervoor ontwikkelde "blauwe" Ex i-modules vormen daarbij een intrinsiek beveiligd segment dat de gebruiker bij de integratie in een standaard knooppunt alle voordelen van de moderne veldbustechniek biedt.

Uw voordelen:

  • Toegelaten voor gebruik in zone 2/22 voor de integratie van intrinsiek veilige signalen uit het veld tot uit zone 0/20

  • Wereldwijd inzetbaar dankzij omvangrijke reeks certificeringen zoals ATEX, IECEx, NSI/ISA, INMETRO

  • Intrinsiek veilige ingangen met functionele veiligheid

  • Te gebruiken tot SIL 3, cat. 4/PL e PROFIsafe

" overline="" >
Zoals gedefinieerd in norm 60079-11 is een stroomkring intrinsiek veilig, indien noch vonken, noch een thermisch effect, die onder gespecificeerde testomstandigheden (onder meer normaal bedrijf en bepaalde foutomstandigheden) optreden, de ontbranding van een bepaalde explosieve atmosfeer kunnen veroorzaken.

Een elektrisch bedrijfsmiddel is intrinsiek veilig, als alle stroomkringen ervan intrinsiek veilig zijn.
In de praktijk komt het concept van intrinsieke veiligheid erop neer, dat in geval van een gespecificeerde fout (inclusief kortsluitingen en uitschakelingen) de door een schakeling afgegeven energie in de vorm van een elektrische vonk niet tot ontbranding van een gespecificeerde explosieve atmosfeer kan leiden.

WAGO I/O System 750 XTR

Automatiseren in omgevingen waar andere systemen hun grenzen bereiken – en dat betrouwbaar en voordelig tot in potentieel explosieve omgevingen van de zone 0/20!

titel_0750_XTR_Knoten_017_2000x1125px.jpg

WAGO I/O SYSTEM 750/753

De decentrale periferie voor alle toepassingen: het remote-I/O-systeem biedt met meer dan 500 I/O-modules en veldbuscouplers alle functies die u nodig hebt voor uw automatisering – voor iedere veldbus.

Gebruik van explosiebeveiliging in de verbindingstechniek

Om elektrische aansluitingen in explosieve omgevingen veilig tot stand te brengen, biedt WAGO een breed assortiment van producten aan die speciaal zijn ontworpen voor het gebruik in veeleisende omgevingen met gas, stof of in de mijnbouw. Van toepassingen in de schakelkast over aansluitingen van apparatuur tot installaties met verbindingsklemmen - de producten van WAGO voldoen aan alle normen en verminderen de bedrijfskosten door onderhoudsvrije en trillingsbestendige verbindingstechniek.

" overline="" >

Volgens de definitie in norm 60079-7 is een verhoogde veiligheid een beveiligingsklasse die elektrische apparatuur of Ex-componenten vertonen, waarbij aanvullende maatregelen zijn genomen om een verhoogde bescherming tegen ontoelaatbaar hoge temperaturen en het ontstaan van vlambogen en vonken te verzekeren. In de praktijk betekent dit dat de geleiderdoorsneden en isolatieafstanden (kruipweg en luchtwijdte) in dergelijke componenten vergroot en vonkenvormende elementen (bv. stekkers) uitgesloten zijn. De kwalificatie "vergroot" betekent een "beter" elektrisch ontwerp.

Voor het gebruik van Ex-e-rijgklemmen in bedrijfsmiddelen is een eigen beoordeling van de fabrikant van het eindapparaat vereist. Indien de klemmen als Ex-componenten zijn geattesteerd, dus een onderdelencertificaat hebben met de letter "U" achter het certificaatnummer, betekent dit dat de veiligheidsfactoren van de component (Ex-e-rijgklemmen) door de fabrikant werden beoordeeld. Geen van de bekende certificeringssystemen (ATEX, IECEx) vereist een hernieuwde verificatie van de factoren die in de componentencertificaat zijn vermeld.

Neem wel in acht dat de Ex-component niet alleen mag worden gebruikt (het is geen bedrijfsmiddel) en dat bijkomende factoren moeten worden beoordeeld. Een voorbeeld hiervan zijn installatiedozen met rijgklemmen. Ofschoon rijgklemmen Ex-componenten kunnen zijn (aangeduid met "Ex e" en "U" in het certificaatsnummer), moeten het complete bedrijfsmiddel en andere (in het certificaat van de component niet beoordeelde) factoren onderworpen worden aan een bijkomende beoordeling (testen). Hier moet u ermee rekening houden dat de warmte die in dergelijke installatiedoos ontstaat, niet zo zeer afhankelijk is van de gebruikte rijgklemmen (hoewel dat ook belangrijk is), maar veeleer van het aantal en de lengte van de interne leidingen.

De door WAGO geproduceerde DIN-rail rijgklemmen met verhoogde veiligheid (Ex e) worden met succes gebruikt in vele explosiebeveiligde apparaten. De rijgklemmen die overwegend voor de bevestiging op draagrails zijn voorzien, worden in tal van uitvoeringen en voor verschillende stroomsterkten geproduceerd. Ze zijn bovendien onderworpen aan een certificering (beoordeling door derden) volgens de eisen van de verschillende certificeringssystemen (conformiteitsbeoordeling volgens de ATEX-richtlijn, certificering volgens IECEx en andere). Rijgklemmen op draagrails zijn Ex-componenten zoals bedoeld in 60079-01, en componenten zoals bedoeld in de ATEX2-richtlijn.

Met "Ex e" aangeduide DIN-rail rijgklemmen van WAGO voldoen aan de eisen van een intrinsiek veilig ontwerp en kunnen in intrinsiek veilige apparaten worden gebruikt. Toch moet de beslissing over de keuze gebaseerd zijn op het resultaat van een analyse (risicobeoordeling) van de fabrikant van het eindapparaat.

Rijgklemmen TOPJOB® S

Onderhoudsvrije rijgklemmen met Ex e I/II-keurmerk

durchgangsklemmen_2000x1125px.jpg

X-COM®S-SYSTEM

Inzetbaar in explosieve omgeving met de explosiebeveiligingsklasse „nA“

Printklemmen

Voor de veilige aansluiting van uw printplaat in explosieve omgevingen

Verbindingsklemmen serie 221, Ex

De verbindingsklemmen van de serie 221 voor explosieve toepassingen

Signaalomvormers, relais en voedingen met Ex-toelating

Als het krap wordt in de verdeelkast: onze relaismodules en signaalomvormers voldoen niet alleen aan de apparatuurcategorie 3 G/D; ze zijn ook slechts 6 mm breed en zijn daarom perfect geschikt voor de revisie/uitbreiding van uw bestaande systemen. Via DIP-schakelaars kunt u ze makkelijk configureren, en ze bieden trillingsbestendigheid door de Push-in CAGE CLAMP®. WAGO biedt ook voedingen voor gebruik in explosieve omgevingen aan: drie modellen van de Eco-families met DC 24V-uitgangsspanning en een uitgangsstroom tot 5A zijn hiervoor geschikt. Dankzij de ATEX- en IEC-Ex-toelatingen kunnen de voedingen probleemloos in explosiegevaarlijke omgevingen van zone 2 worden gebruikt.

De voordelen in een oogopslag

Signaalomvormers

Toegelaten voor het gebruik in zone 2

Relais en optocouplers

Onze relais met Ex-toelating

Voedingen

Ontdek onze Eco-voedingen, toegelaten voor zone 2

Explosiebeveiliging behoort tot de wettelijk verplichte veiligheidsrelevante takenpakketten van installatiebouwers en installatieontwerpers: niet alleen de veiligheid van mensen speelt daarin mee, ook storingsvrije productieprocessen en milieubescherming zijn belangrijke motivaties.

loesungen_explosionsschutz_iStock_000056635768_Medium_2000x1125.jpg