Taal selecteren

Thema's 29 mei 2021
BACnet: fabrikantonafhankelijke gebouwbesturing

BACnet (Building Automation and Control Networks) is een gegevensoverdrachtsprotocol voor gebouwautomatisering en gebouwbeheer. BACnet vereenvoudigt de communicatie tussen producten van verschillende fabrikanten in gebouwautomatisering.

BACnet samengevat:

  • Gestandaardiseerde gegevensuitwisseling voor gebouwautomatisering
  • Continue communicatie op management-, automatiserings- en veldniveau
  • Cross-functionele integratie van apparaten van verschillende gebouwbesturingssystemen, vb. als liftbewaking, toegangscontrole, energie- of draadloze toepassingen

BACnet eenvoudig uitgelegd

BACnet werd ontwikkeld door de American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioning Engineers Inc. – kortweg ASHRAE. In 1995 werd BACnet gepubliceerd als Amerikaanse standaard en sinds 2003 is het de ISO-norm 16484-5. BACnet biedt een open en interoperabele gebouwautomatisering. Hierdoor kunnen uitbreidingen en wijzigingen in het gebouw onafhankelijk van de fabrikant en tussen systemen worden geïmplementeerd. Dit is mogelijk door het gebruik van gemeenschappelijke datapunten en gestandaardiseerde functionaliteiten.

Flexibele integratie: BACnet in de gebouwautomatisering

Er zijn tal van protocollen voor de realisatie van projecten op het gebied van de technische gebouwenuitrusting; de individuele technieken worden vaak individueel geïmplementeerd in grote projecten. BACnet wordt gebruikt om verschillende systemen en producten te verbinden en garandeert zo de uitwisseling van gegevens tussen verschillende apparaten in een uniform totaal systeem. Verschillende netwerktechnologieën en netwerktopologieën, waaronder het IP-protocol, worden op deze manier ondersteund. Als gevolg hiervan is cross-systeemintegratie van HVAC, lichtregeling, beveiliging en brandmeldtechnologie mogelijk, zowel op managementniveau als op automatiseringsniveau. Dit betekent niet alleen meer flexibiliteit voor u, maar ook lagere onderhouds- en installatiekosten in gebouwautomatisering en -besturing. Als een wereldwijd geldige communicatiestandaard wordt BACnet gecontroleerd door onafhankelijke testlaboratoria en voortdurend ontwikkeld en onderhouden.

Voordelen van BACnet:

  • Onafhankelijk van fabrikant en technologie

  • Compatibel met verschillende netwerktechnologieën, bv. ETHERNET, ARCNET LAN, MS/TP of PTP

  • Getest door onafhankelijke testlaboratoria

  • Constante uitbreiding en onderhoud van de norm

Prijsgunstig en toekomstbestendig: WAGO en BACnet

Samen met het WAGO-I/O-SYSTEM 750 en BACnet kunt u duurzame toekomstgerichte taken voor HVAC-toepassingen in functionele gebouwen en utiliteitsbouw realiseren. Met het WAGO-I/O-SYSTEM 750 biedt WAGO u een systeem voor alle toepassingen die zijn ontworpen voor optimale communicatie. Dankzij de passende BACnet-producten kunt u een kosteneffectieve en betrouwbare besturing alsook een betrouwbaar netwerk van automatiseringscomponenten realiseren.

Het productprogramma omvat BACnet-controllers met IP- of MS/TP-interface en BACnet/IP-veldbuskoppeling. Voor de efficiënte inbedrijfstelling staat de WACO BACnet Configurator klaar. Alle I/O-modules van het I/O-systeem en interfaces naar bussystemen, zoals KNX of DALI, worden ondersteund. De controllers zijn vrij programmeerbaar volgens IEC 61131-3. Samen met het brede aanbod aan standaard- en speciale modules van het I/O-systeem, kunt u een breed scala aan taken in de gebouwautomatisering oplossen.

MM-14811  website update BACnet Contentseite_2000x1500.jpg

Systeemafbeeldingen BACnet

Gecertificeerd en getest

De BACnet-controllers van WAGO zijn gecertificeerd door onafhankelijke testlaboratoria en dragen het wereldwijd erkende BTL-logo! Fabrikanten kunnen de conformiteit van hun BACnet producten aantonen via tests in een erkend en geaccrediteerd laboratorium volgens de BACnet-norm ISO 16484-5/ANSI ASHRAE 135.

De laboratoriumtests worden consistent uitgevoerd volgens het BTL-testplan en de BACnet-teststandaard ISO 16484-6/ANSI ASHRAE 135.1. Het BTL-logo is wereldwijd beschermd - alleen producten die met succes zijn getest in een BACnet-testlaboratorium komen in aanmerking om het BTL-logo te dragen als onderdeel van het listingproces.

BACnet-producten van WAGO

bacnet_750_829_2000x1125.jpg

bacnet_systemgrafik_konfigurator_2000x1125.jpg

MM-23757  website update Interview Rainer Knodel_2000x1125_.jpg

B150611_21 Systemzeichnungen Energiemessung 03_online.jpg

Aanbevelingen om verder te lezen

Passend bij BACnet

Producten

De standaard in huis- en gebouwsysteemtechniek

Planning en besturing van energie-efficiënte oplossingen: voor meer functionaliteit en een hogere mate van comfort bij een gelijktijdige reductie van de energiekosten.

logo_knx_2000x1500.jpg
Producten

De standaard in de verlichtingsregeling

De "Digital Addressable Lighting Interface" (DALI) is een communicatieprotocol voor de verlichting in gebouwen.

logo_dali_2000x1500.jpg
Producten

De standaard voor de motoraansturing

De "Standard Motor Interface" (SMI) is de uniforme elektrische verbinding tussen de aandrijvingen van rolluiken en zonweringen.

logo_smi_standard-motor-interface_2000x1500.jpg

Dit zou u ook kunnen interesseren

Andere producten voor de gebouwautomatisering

Producten

I/O-systemen die overal kunnen worden gebruikt

Zowel in als buiten de schakelkast: met de I/O-systemen van WAGO is de automatisering mogelijk precies waar u het nodig hebt - zelfs onder extreme omstandigheden.

buehne_io-system_2000x1500.jpg
Producten

Touchpanels en displays

Touchpanels (HMI-panelen) van WAGO verbeteren de bediening van machines en installaties en overtuigen met hun design en techniek.

buehne_panels-und-dispalys_2000x1500.jpg