Select language

Thema's
BACnet: fabrikantonafhankelijke gebouwbesturing

BACnet (Building Automation and Control Networks) is een gegevensoverdrachtsprotocol voor gebouwautomatisering en gebouwbeheer. BACnet vereenvoudigt de communicatie tussen producten van verschillende fabrikanten in gebouwautomatisering.

BACnet samengevat:

 • Gestandaardiseerde gegevensuitwisseling voor gebouwautomatisering
 • Continue communicatie op management-, automatiserings- en veldniveau
 • Cross-functionele integratie van apparaten van verschillende gebouwbesturingssystemen, vb. als liftbewaking, toegangscontrole, energie- of draadloze toepassingen

BACnet eenvoudig uitgelegd

BACnet werd ontwikkeld door de American Society of Heating, Refrigeration and Air Conditioning Engineers Inc. – kortweg ASHRAE. In 1995 werd BACnet gepubliceerd als Amerikaanse standaard en sinds 2003 is het de ISO-norm 16484-5. BACnet biedt een open en interoperabele gebouwautomatisering. Hierdoor kunnen uitbreidingen en wijzigingen in het gebouw onafhankelijk van de fabrikant en tussen systemen worden geïmplementeerd. Dit is mogelijk door het gebruik van gemeenschappelijke datapunten en gestandaardiseerde functionaliteiten.

Flexibele integratie: BACnet in de gebouwautomatisering

Er zijn tal van protocollen voor de realisatie van projecten op het gebied van de technische gebouwenuitrusting; de individuele technieken worden vaak individueel geïmplementeerd in grote projecten. BACnet wordt gebruikt om verschillende systemen en producten te verbinden en garandeert zo de uitwisseling van gegevens tussen verschillende apparaten in een uniform totaal systeem. Verschillende netwerktechnologieën en netwerktopologieën, waaronder het IP-protocol, worden op deze manier ondersteund. Als gevolg hiervan is cross-systeemintegratie van HVAC, lichtregeling, beveiliging en brandmeldtechnologie mogelijk, zowel op managementniveau als op automatiseringsniveau. Dit betekent niet alleen meer flexibiliteit voor u, maar ook lagere onderhouds- en installatiekosten in gebouwautomatisering en -besturing. Als een wereldwijd geldige communicatiestandaard wordt BACnet gecontroleerd door onafhankelijke testlaboratoria en voortdurend ontwikkeld en onderhouden.

Voordelen van BACnet:

 • Onafhankelijk van fabrikant en technologie

 • Compatibel met verschillende netwerktechnologieën, bv. ETHERNET, ARCNET LAN, MS/TP of PTP

 • Getest door onafhankelijke testlaboratoria

 • Constante uitbreiding en onderhoud van de norm

Prijsgunstig en toekomstbestendig: WAGO en BACnet

Samen met het WAGO-I/O-SYSTEM 750 en BACnet kunt u duurzame toekomstgerichte taken voor HVAC-toepassingen in functionele gebouwen en utiliteitsbouw realiseren. Met het WAGO-I/O-SYSTEM 750 biedt WAGO u een systeem voor alle toepassingen die zijn ontworpen voor optimale communicatie. Dankzij de passende BACnet-producten kunt u een kosteneffectieve en betrouwbare besturing alsook een betrouwbaar netwerk van automatiseringscomponenten realiseren.

Het productprogramma omvat BACnet-controllers met IP- of MS/TP-interface en BACnet/IP-veldbuskoppeling. Voor de efficiënte inbedrijfstelling staat de WACO BACnet Configurator klaar. Alle I/O-modules van het I/O-systeem en interfaces naar bussystemen, zoals KNX of DALI, worden ondersteund. De controllers zijn vrij programmeerbaar volgens IEC 61131-3. Samen met het brede aanbod aan standaard- en speciale modules van het I/O-systeem, kunt u een breed scala aan taken in de gebouwautomatisering oplossen.

Systeemafbeeldingen BACnet

Gecertificeerd en getest

De BACnet-controllers van WAGO zijn gecertificeerd door onafhankelijke testlaboratoria en dragen het wereldwijd erkende BTL-logo! Fabrikanten kunnen de conformiteit van hun BACnet producten aantonen via tests in een erkend en geaccrediteerd laboratorium volgens de BACnet-norm ISO 16484-5/ANSI ASHRAE 135.

De laboratoriumtests worden consistent uitgevoerd volgens het BTL-testplan en de BACnet-teststandaard ISO 16484-6/ANSI ASHRAE 135.1. Het BTL-logo is wereldwijd beschermd - alleen producten die met succes zijn getest in een BACnet-testlaboratorium komen in aanmerking om het BTL-logo te dragen als onderdeel van het listingproces.

BACnet-producten van WAGO

bacnet_koppler_750-330_2000x1125.jpg

BACnet/IP-couplers (750-330)

BACnet/IP-coupler – de efficiënte datalogger De coupler registreert niet alleen decentrale I/O-signalen, zet deze om en stuurt de gegevens vervolgens door. De nieuwe BACnet/IP-coupler is vooral ontwikkeld als datalogger, en biedt aanvullend de mogelijkheid om BACnet-functies zoals tijdschakelingen, trendregistraties en alarmen over te nemen.

De veldbuscoupler die werd ontwikkeld conform BACnet-revisie 12 kan eveneens maximaal 256 BACnet-objecten beheren. Voor een eenvoudige configuratie en een snelle inbedrijfstelling stelt WAGO de juiste software ter beschikking.

Voordelen:

 • Registratie en ter beschikking stellen van I/O-signalen in BACnet-netwerken
 • Scheduling, Trending en Alarming
 • Configuratiemogelijkheden via WAGO BACnet-configurator, WAGO softwaretools en het Web Based Management (WBM)
 • Maximaal 256 BACnet-objecten
bacnet_p_ur_0750_0831_000_xx_2000x1125.jpg

BACnet/IP-controller (750-831)

Of het nu gaat om kamers, lichtregeling of HVAC-systemen: de krachtige en modulaire BACnet/IP-controller is altijd de juiste keuze voor automatisering. Hij voldoet aan het apparaatprofiel van een BACnet-Building Controller (B-BC) met alle essentiële BACnet-objecten en interoperabiliteitsblokken (BIBB's). Talrijke interfaces, bijvoorbeeld voor DALI, KNX, EnOcean of LON®, maken een flexibele verbinding van de veldbussen met de gebouwautomatisering mogelijk. Een ander voordeel is het SD-kaartslot, dat een extra opslagoptie biedt voor webvisualisatie, achtergrondafbeeldingen en plattegronden van gebouwen. Ook belangrijke gegevens, zoals de gegevens van de "Trendlog", kunt u zo gemakkelijk en veilig opslaan. In de native-modus genereert de controller automatisch de juiste objecten voor de hardwarematige digitale en analoge datapunten van alle aangesloten uitbreidingsmodules. Een ander speciaal kenmerk is de geïntegreerde 2-poort switch, die kan worden gebruikt om een ETHERNET-lijntopologie te creëren.

Voordelen:

 • Vrij programmeerbare besturing
 • Apparaatprofiel B-BC (BACnet-building controller)
 • Modulaire opbouw van het I/O-niveau
 • SD-kaartslot
 • Geïntegreerde 2-poort-switch
 • Gebruiksvriendelijke inbedrijfstelling via de WAGO BACnet-configurator
bacnet_750_829_2000x1125.jpg

BACnet MS/TP-controller (750-829)

Naast BACnet/IP specificeert de standaard ook een BACnet-communicatie via 2-draad-verbindingen (BACnet MS/TP). Vooral in projecten met HVAC-toepassingen wordt vaak BACnet MS/TP gebruikt. Daarom werd het bestaande portfolio van WAGO aangevuld met de controller 750-829. Deze biedt u dezelfde BACnet-functies als de 750-831 in combinatie met een BACnet MS/TP-interface. Samen met de controller en de 750-modules integreert u eenvoudig standaard I/O-signalen (DI, DO, AI, AO) in bestaande BACnet MS/TP-netwerken en implementeert u ook technologieën zoals DALI, KNX, EnOcean of LON ®. De controller is vrij programmeerbaar, waardoor u complexe regelaars eenvoudig kunt reproduceren.

Voordelen:

 • Vrij programmeerbare besturing
 • Apparaatprofiel B-BC (BACnet-building controller)
 • Modulaire opbouw van het I/O-niveau
 • Via service-interface (ETHERNET): geïntegreerde webserver
 • Gebruiksvriendelijke inbedrijfstelling via de WAGO BACnet-configurator
bacnet_systemgrafik_konfigurator_2000x1125.jpg

BACnet-configurator

De BACnet-configurator is een stand-alone software voor het in dienst stellen, configureren en beheren van BACnet-projecten. Hiermee kunt u eenvoudig de controllers in een heterogeen BACnet-netwerk in bedrijf stellen. U kunt bijvoorbeeld logische netwerkstructurering, controller-adressering of client- en serverconfiguratie op de configuratie-interface uitvoeren.

Bovendien is het mogelijk om met een datapuntbrowser snel de eigenschappen van afzonderlijke BACnet-objecten op te vragen en met een interface de huidige waarden te wijzigen. De software biedt ook configuratie-opties en een snapshot-functie voor controllers van derden.

Uw contactpersoon bij WAGO

Andere serviceaanbiedingen: