Taal selecteren

Thema's
KNX - de standaard in thuis- en gebouwsysteemtechnologie

KNX is een uniform en fabrikantonafhankelijk communicatieprotocol voor het intelligent netwerken van moderne thuis- en gebouwsysteemtechniek. Met KNX plant en regelt u energie-efficiënte oplossingen voor meer functionaliteit en comfort terwijl de energiekosten worden verlaagd.

Systeemeigenschappen van KNX:

 • Decentraal bussysteem, waarmee de apparaten informatie rechtstreeks met elkaar uitwisselen
 • Busspanning DC 24 V (+6/-4 V)
 • Voorkoming van telegrambotsingen en gegevensvernietiging door CSMA/CA-processen

 • Tot 12.000 busdeelnemers aansluitbaar

 • Datatransmissiesnelheid van 9,6 kBit/s, afsluitweerstanden niet nodig

KNX eenvoudig uitgelegd

Al meer dan 20 jaar bewijst KNX zich als wereldwijde standaard voor thuis- en gebouwsysteemtechniek conform EN 50090 en ISO/IEC 14543. Een groot voordeel van KNX is de decentrale opbouw: in plaats van een centrale besturing bevinden de functies zich in de afzonderlijke busdeelnemers. De sensoren zoals knoppen of aanwezigheidsmelders verzenden besturingscommando's rechtstreeks naar verlichting, jaloezieën, verwarming en ventilatie. De toewijzingen en functies kunnen gewoon met de "Engineering Tool Software" (ETS) worden geconfigureerd en kunnen op elk moment worden gewijzigd en aangepast.

KNX ondersteunt de meest uiteenlopende transmissiemedia, zoals tweedraads kabels (KNX TP), ETHERNET (KNX IP), radio (KNX RF) of powerline (KNX PL). Met KNX als standaard zijn apparaten van verschillende fabrikanten compatibel met elkaar en kunnen ze daarom flexibel worden gecombineerd tot een complete oplossing. Omdat elk apparaat zijn eigen microprocessor heeft, is een centrale sturing niet nodig.

Variabel en individueel: de toepassing van KNX in de gebouwautomatisering

KNX-technologie biedt u als open standaard een uniforme en comfortabele gebruikersinterface voor alle bereiken van de thuis- en gebouwsysteemtechniek - van particuliere woningen tot functionele gebouwen en utiliteitsbouw. Dankzij de vele toepassingen kunnen talrijke apparaten en systemen met KNX worden verbonden. In functionele gebouwen en de utiliteitsbouw kunt u bijvoorbeeld een netwerk van verlichtings-, zonwerings- en HVAC-systemen op een gebruikersvriendelijke manier sectoroverschrijdend en volgens behoefte aansturen.

De afzonderlijke componenten van het KNX-systeem omvatten zowel sensoren als actuatoren. Sensoren zoals thermostaten, toetsen of windmeters genereren commando's in de vorm van telegrammen. Deze telegrammen worden op hun beurt in acties omgezet door de actuatoren, bijv. schakelrelais voor jaloezieën of verlichting. De verbinding en daarmee het telegramverkeer tussen sensoren en actuatoren maakt een tweedraads busleiding mogelijk. Hierdoor is het niet meer nodig om afzonderlijke systeemcomponenten met elkaar te verbinden, waardoor de bekabeling aanzienlijk minder tijd in beslag neemt.

Uw voordelen:

 • Eenvoudige configuratie en inbedrijfstelling

 • Groot toestelportfolio van tal van fabrikanten beschikbaar

Functionaliteit en comfort: WAGO en KNX

WAGO biedt met de KNX/IP-controller (750-889) en de KNX/EIB/TP1-module (753-646) een innovatief en toekomstgericht concept voor de gebouwautomatisering. Met de WAGO-controller KNX IP kunnen conventionele sensoren en actuatoren evenals complexe verbindingen met DALI, draadloze EnOcean en dergelijke zeer voordelig worden gebundeld. De WAGO-KNX-TP1-module realiseert daarbij de aansluiting op TP1-netwerken. ETHERNET als medium en KNX IP als overdrachtsprotocol zorgen voor een hoge snelheid tussen de apparaten en bieden naadloze integratie in bestaande infrastructuren.

De KNX IP-controller en de KNX-TP1-module vormen samen de KNXnet-IP-router die de klassieke TP1-netwerken met het Ethernet verbindt. De transmissiesnelheid in het KNX/EIB-netwerk kan zo aanzienlijk toenemen. Hierdoor is meer dataverkeer op de backbone mogelijk en eventuele knelpunten bij een overkoepelende visualisatie worden voorkomen. De ETS-software maakt van de KNX IP-router ook gebruik als netwerkinterface voor configuratie en parametrering. De respectieve productdatabases/plug-ins voor de KNX IP-controller, voor de KNX-TP1-module en voor de KNX IP-router ondersteunen u niet alleen in apparaatspecifieke configuratie. Voor een comfortabele toepassing werden ze zo ontwikkeld dat u gebruik kunt maken van de reeds bekende en beproefde methoden en processen van ETS.

Voordelen WAGO en KNX:

 • Grote flexibiliteit in projecten door het creëren van vrij programmeerbare applicaties
 • Aansluiting van digitale en analoge sensoren en actuatoren evenals van subsystemen (bijv. DALI, EnOcean enz.)
 • Hoge snelheid, korte reactietijden en grote datahoeveelheden via apparaten die direct op het ETHERNET zijn aangesloten
 • Consistente integratie van twisted-pair-apparaten
 • Veelzijdige toepassingsmogelijkheden door combinatie van KNX IP-controller met KNX-TP1-module

Systeemafbeeldingen KNX

KNX-producten van WAGO

knx_00267005_2000x1125.jpg

Controller KNX IP (750-889)

De vrije programmeerbaarheid maakt van de WAGO KNX IP-controller een uiterst krachtige controller voor ruimtes of gebouwen. Hij combineert de voordelen van het communicatieprotocol KNX IP met het modulaire WAGO I/O-SYSTEM 750. Dit betekent dat elke besturingstaak en regeling in de flexibele gebouwtechniek kan worden opgelost.

De KNX IP-controller kenmerkt zich niet alleen door een bijzonder krachtige processor, maar ook door zijn uitgebreide data-, programmatie- en retaingeheugen. De grote geheugencapaciteit zorgt voor voldoende reserves bij complexe besturingstaken. Met de geïntegreerde 2-port-switch laat de controller zich bovendien direct in een ETHERNET-lijntopologie installeren. Als u extra opslagruimte nodig heeft, bijvoorbeeld voor complexere webvisualisaties of trendloggegevens, dan kunt u de betreffende SD-kaartsleuf gebruiken om de gegevens op een SD-kaart op te slaan. Bovendien is de SD-kaart ook geschikt voor "Back-up & Restore"-functies - dit betekent dat u het PLC-programma niet alleen kunt archiveren, maar voor servicedoeleinden ook kunt reconstrueren. Het IP-adres, waarlangs de besturing altijd toegankelijk is en opnieuw kan worden geconfigureerd, kan ook te allen tijde met één druk op de knop worden hersteld. Het beperken van de telegrammen alsook de geoptimaliseerde opstart-volgorde verbeteren bovendien het netwerkverkeer voor een voelbaar beter opstartgedrag.

Voordelen:

 • Vrij programmeerbare controller
 • Geïntegreerde KNX/IP-router
 • Combineerbaar met alle I/O-modules van de serie 750
 • Sleuf voor SD-kaart
 • Knop om het IP-adres te herstellen
 • Verbeterde engineering workflow
knx_p_ur_0753_0646_000_xx_2000x1125.jpg

KNX-TP1-module (753-646)

De KNX-TP1-module heeft twee afzonderlijke functies, die afhankelijk van de toepassing automatisch worden geactiveerd. Enerzijds kunt u de module als KNX-interface met de vrij programmeerbare besturing van het WAGO I/O-SYSTEM 750 gebruiken. In dit geval stelt deze aan de KNX-zijde een standaard KNX-busdeelnemer voor die via de ETS in een KNX-netwerk wordt opgenomen. In combinatie met andere modules die op de controller zijn aangesloten, dient ze als flexibele interface met andere gebouwautomatiseringsprotocollen en subbussen, waaronder BACnet, Modbus TCP, DALI en EnOcean.

Anderzijds kan de module ook als TP1-interface voor de KNX IP-router worden gebruikt. In dit geval wordt het KNX-TP1-netwerk naar ETHERNET gerouteerd en kan zodoende via het ETHERNET-netwerk worden bediend.

De applicatie wordt met de software WAGO I/O-PRO CAA geprogrammeerd. Het toewijzen van gegevens uit het applicatieprogramma aan groepsadressen gebeurt via een ETS-plug-in.


Voordelen:

 • Integratie van KNX-TP1-netwerken in het WAGO-I/O-SYSTEM
 • Combinatie met alle gebouwrelevante WAGO-controllers (bv. BACnet) mogelijk
 • Ondersteuning van 254 KNX-objecten

KNX-router (750-889 en 753-646)

Controller en module: router

De KNX IP-controller en de KNX-TP1-module vormen samen de KNXnet-IP-router die de klassieke TP1-netwerken met het Ethernet verbindt. De transmissiesnelheid in het KNX/EIB-netwerk kan zo aanzienlijk toenemen. Hierdoor is meer dataverkeer op de backbone mogelijk en eventuele knelpunten bij een overkoepelende visualisatie worden voorkomen. De KNX IP-router dient voor de ETS 3/4/5 ook als netwerkinterface voor configuratie en parametrering.

Controller en router: twee apparaten in één

De KNX IP-router behoudt bovendien ook verder de werking van de KNX IP-controller. Ook als de combinatie van deze apparaten in één IO-eiland is samengebouwd, moet de router in de ETS als twee afzonderlijke KNX-apparaten worden gezien. Op de controller bevinden zich dus twee programmeertoetsen voor de inbedrijfstelling.

Voordelen:

 • KNX IP-router door combinatie van KNX IP-controller met KNX-TP1-module
 • ETHERNET-toegang tot TP1-netwerk voor ETS of visualisering
g_ur_office_pc_000_xx_2000x2000.jpg

WAGO-ETS-Plug-in /-productdatabank

De respectieve plug-ins voor de KNX IP-controller, voor de KNX-TP1-module en voor de KNX IP-router ondersteunen u niet alleen in apparaatspecifieke configuratie. Voor een comfortabele toepassing werden ze zo ontwikkeld dat u gebruik kunt maken van de reeds bekende en beproefde methoden en processen van ETS.

Download handboek WAGO-ETS-Plug-in

Uw contactpersoon bij WAGO