Taal selecteren

Thema's
DALI

Verlichtingsregeling met DALI – De "Digital Addressable Lighting Interface" (DALI) is een communicatieprotocol voor verlichting in gebouwen en dient voor de communicatie tussen lichttechnische apparaten zoals bv. elektronische voorschakelapparaten, helderheidssensoren of aanwezigheidsmelders.

Systeemeigenschappen van DALI:

 • Eenvoudige herconfiguratie bij een gebruikswijziging
 • Digitale overdracht via 2 aders
 • 64 deelnemers, 16 groepen, 16 scènes per DALI-lijn
 • Terugmelding van de status van afzonderlijke verlichtingsarmaturen
 • Opslag van configuratiegegevens in het elektronische voorschakelapparaat (EVA), waaronder groepsindeling, waarden voor de lichtscenario's, dimsnelheden, waarden voor de noodstroomverlichting (System Failure Level), inschakelwaarden voor de verlichting bij terugkeer van de spanning (Power On Level).

 • Bustopologie: lijn-, boom-, ster- of gemengde structuren
 • Kabellengten tot 300 meter (afhankelijk van de draaddoorsnede)

DALI eenvoudig uitgelegd

De fabrikantonafhankelijke DALI-standaard wordt gedefinieerd in de IEC-standaard 62386 en dient om de interoperabiliteit van bedrijfsapparaten in digitaal regelbare lichttechnische installaties, zoals transformatoren en vermogensdimmers, te waarborgen. Deze standaard vervangt de vroeger vaak toegepaste analoge diminterface. 1 ... 10 V.

Verlichtingsregeling in gebouwen: het gebruik van DALI

Het DALI-protocol wordt gebruikt in de gebouwautomatisering, om afzonderlijke verlichtingsarmaturen of groepen van verlichtingsarmaturen te regelen. Het toewijzen van de afzonderlijke verlichtingsarmaturen aan bedieningselementen alsook het groeperen gebeurt via korte adressen. Een DALI Master kan telkens één lijn met maximaal 64 apparaten besturen. Ieder apparaat kan aan 16 afzonderlijke groepen en 16 afzonderlijke scènes worden toegewezen. Dankzij de bidirectionele gegevensuitwisseling kan niet alleen geschakeld en gedimd worden, maar kunnen ook statusmeldingen van het apparaat naar de besturing teruggestuurd worden.

DALI staat garant voor een hoge flexibiliteit doordat de verlichtingsregeling eenvoudig kan aangepast worden (per software zonder hardwarewijziging) aan nieuwe situaties (andere ruimtelijke indeling, gebruikswijzigingen, enz.). Het toewijzen of groeperen van de verlichtingsarmaturen kan ook worden gewijzigd na de installatie, bv. bij gebruikswijzigingen van kamers, en zonder dat de bekabeling moet worden aangepast. Verder kunnen uitgebreidere DALI-besturingen worden geïntegreerd in overkoepelende controllers of via bussystemen zoalsKNX, BACnet of MODBUS, in een compleet gebouwautomatiseringssysteem.

Voordelen van onze DALI-producten:

 • Eenvoudige en snelle installatie van DALI-verlichtingsarmaturen met het WINSTA®-connectorsysteem

 • Grote flexibiliteit in de projecten dankzij het gebruik van vrij programmeerbare applicaties

 • Koppeling van digitale en analoge sensoren en actuatoren evenals subsystemen (bv. DALI, EnOcean enz.)

 • Voldoet aan de DALI-standaard EN 62386

 • Easy-Mode voor verlichtingsfuncties zonder ingewikkelde programmering

Flexibele en comfortabele verlichtingsregeling: met WAGO en DALI

Met het I/O-systeem van WAGO kunnen indrukwekkende lichtscenario's worden gerealiseerd: van eenvoudig schakelen en dimmen via daglichtafhankelijke verlichtingsregelingen tot complexe continue lichtregelingen van verlichtingssystemen - decentraal of centraal..

Tot het productassortiment behoren naast de DALI-Multi-Master-module ook verschillende voedingen. Voor de eenvoudige inbedrijfstelling en configuratie van de DALI-netwerkdeelnemers zorgt de populaire DALI-configurator. Bovendien kunt u bij WAGO vertrouwen op tal van multisensoren voor het registreren van beweging en helderheid.

Met de WAGO-DALI-producten kunnen flexibele oplossingen worden gerealiseerd. Verschillende controllers met verschillende bussystemen zoals bijvoorbeeld BACnet, KNX of MODBUS en de talloze modules van het I/O-systeem voldoen aan de meest uiteenlopende eisen en verbinden verschillende technologieën met elkaar.

Met het WINSTA® connectorsysteem kunnen schaalbare oplossingen voor comfortabele verlichtingstoepassingen worden gerealiseerd. Het DALI-signaal wordt daardoor snel, veilig en foutloos verdeeld en aangesloten op de verlichtingsarmaturen.

dali_systemgrafik_000_xx_2000x1125.jpg

Systeemgrafiek DALI

DALI-producten van WAGO

DALI Multi Master-module
(753-647)

De 12 mm brede DALI-Multi-Master-module 753-647 voldoet aan de DALI-standaard IEC 62386 en ondersteunt naast 64 DALI-actuatoren (EVA's) ook tot 16 multisensoren (max. 64 sensoradressen). Hierdoor worden bijvoorbeeld extra bussen voor sensoren (helderheidsmeting en/of aanwezigheidsdetectie) overbodig. Dit bespaart tijd en kosten. Bovendien worden de inbedrijfstelling en het onderhoud van DALI-netwerken aanzienlijk vereenvoudigd. De installatietijd wordt gereduceerd en de netwerkstructuur wordt nog overzichtelijker – het gebruik van DALI zorgt dus voor een aanzienlijk hogere efficiëntie.

Iedere DALI EVG kan aan 16 groepen en 16 scènes worden toegewezen. De DALI Multi Master-module biedt bovendien 16 extra virtuele groepen op de DALI-bus.

Voordelen:

 • Voldoet aan de DALI-standaard EN 62386
 • Tot 64 DALI-adressen (telkens voor EVA's en sensoren)
 • Complexe applicaties via vrije programmering mogelijk
 • Interfaces tussen DALI en KNX, BACnet, Modbus en andere (in combinatie met de respectieve WAGO-controllers)
dali_p_ur_0753_0647_000_xx_2000x1125.jpg

DALI-voeding
(753-620)

Voor het voeden van DALI-modules biedt WAGO twee opties, zodat iedere klant de voor hem meest kostenefficiënte kan selecteren. Voor een enkele DALI-module met 200 mA bevelen wij een 12 mm brede module (DALI Multi Master DC/DC-omzetter 753-620) aan. Indien meerdere DALI-modules achter één controller worden gebruikt, is het gebruik van een externe 230 V DIN-rail netvoeding met een uitgangsstroom van 1100 mA (voeding 787-1007 voor DALI Multi Master-modules 753-647) zinvol.


Voordeel:

 • Voordelige voeding voor de parallelle werking van meerdere DALI Multi Master-klemmen.

Voedingsspanning voor de DALI-Multi Master-klem:

Primair geschakelde voeding 787-1007

dali_p_ur_0753_0620_000_xx_2000x1125.jpg

DALI-sensoren (2851-8xxx)

Voor de Multi Master-busmodule (753-647) heeft WAGO multisensoren voor de detectie van beweging en helderheid in zijn DALI-portfolio opgenomen. De sensoren zijn in twee varianten verkrijgbaar: enerzijds als multisensorkit, bestaande uit een plafondsensor, een sensorcoupler, die als interface met het DALI-netwerk fungeert, en een montageset. Anderzijds met rechtstreeks geïntegreerde verbinding met de DALI-bus voor opbouw alsook voor plafond- en doosinbouw.

Met de nieuwe aanwezigheidsmelders en helderheidssensoren zorgt WAGO voor consequente DALI-verlichtingsoplossingen uit één hand, van het automatiseringsniveau tot in het veld. Op die manier kan de gebruiker zeker zijn dat de gebruikte componenten onbeperkt compatibel zijn met elkaar. Daarbij komt nog de gebruiksvriendelijke configuratie van het totale DALI-netwerk, die WAGO mogelijk maakt met de grafische gebruikersinterface van de DALI-configurator.

Voordelen:

 • Algemene oplossing uit één hand
 • Diverse DALI-multisensoren voor verschillende inbouwomgevingen
 • Compatibiliteit met de DALI-Multi-Master-module
dali_sensor-kit_2000x1125.jpg

DALI-configurator

De gratis DALI-configurator is een grafische parametreringsinterface voor het configureren en inbedrijfstellen van de DALI Multi Master-klem 753-647 en van het DALI-netwerk. De configurator is beschikbaar als autonome Windows-software of kan worden opgeroepen vanuit de software WAGO-I/O-CHECK.

Hij biedt zowel functies voor een eenvoudige inbedrijfstelling en configuratie als voor het beheren en onderhouden van een DALI-netwerk.

Tot de belangrijkste kenmerken van de software behoren het vereenvoudigde projectoverzicht, de geoptimaliseerde adressering van apparaten, de efficiënte bewerking van meerdere apparaten tegelijk en de omvangrijke functies voor de back-up en het herstellen van gegevens (Back-up & Restore).

Voordelen:

 • Eenvoudige en overzichtelijke inbedrijfstelling/configuratie van een DALI-lijn
 • Efficiënte bewerking van een groot aantal DALI-apparaten dankzij meervoudige selectie
 • Uitgebreide gegevens- en parameterbeveiliging of herstelling van een complete DALI-lijn
dali_systemgrafik_adressierung_2000x1125.jpg

WAGO in de praktijk

Dat zou uw project kunnen zijn!

Philips Hamburg

Inspirerende lichtscenario's voor een nieuwe kantoor ervaring

Het technologieconcern Philips heeft met zijn centrale voor de DACH-regio in de vestiging van Hamburg niet alleen een ultramoderne werkomgeving met creatieve thematische indeling, maar ook een prestigeobject voor innovatieve verlichtingstechniek gecreëerd.

Philips-Sitzinsel.jpg
Universitair ziekenhuis in Odense

Daglichtsimulatie met de nieuwe DALI-Color

In het Deense universitaire ziekenhuis van Odense wordt de radiologische afdeling op de benedenverdieping optimaal verlicht afhankelijk van het moment van de dag en de tijd van het jaar. Een verlichtingssysteem op basis van de nieuwe DALI-Color-standaard zorgt er voor een optimale daglichtsimulatie die afhankelijk van het tijdstip van de dag en het seizoen voor de juiste kleurtemperatuur zorgt.

OUH-Dali-color-klinik.jpg
BMW productiehal

Nieuwe verlichtingsstandaard vervangt oud verlichtingssysteem

Een door WAGO ontwikkeld lichtconcept in de productiehallen van BMW dringt de benodigde energie voor de verlichting met meer dan een kwart terug.
bmw_produktionshalle.jpg

Passend bij DALI

Aanbevelingen om verder te lezen

Producten

KNX - De standaard in huis- en gebouwsysteemtechniek

Planning en besturing van energie-efficiënte oplossingen voor meer functionaliteit en comfort terwijl de energiekosten worden verlaagd.

logo_knx_2000x1500.jpg
Producten

De oplossing voor integrale ruimteautomatisering: flexROOM®

Het flexibele concept voor de gebouwautomatisering flexROOM® biedt verlichting, zonwering en temperatuurregeling - zonder enig programmeerwerk.

controller_flexROOM_Knoten_2000x1500px.jpg

WAGO in het gebouw

Andere producten voor de gebouwautomatisering en -installatie

Producten

I/O-systemen die overal inzetbaar zijn

Ongeacht of het nu in de schakelkast of buiten is: met de I/O-systemen van WAGO is de automatisering mogelijk precies daar waar u dat wilt – ook onder extreme omstandigheden.

buehne_io-system_2000x1500.jpg
Producten

WINSTA® voor de gebouwinstallatie

Elektrische installatie snel, foutloos en onderhoudsvrij: WINSTA®-oplossingen zijn desgewenst meer dan alleen een product - WAGO ondersteunt u ook met specialisten bij de planning.

winsta-gesamt_2000x1500px.jpg