Taal selecteren

Referentie
BMW productiehallen: Nieuwe verlichtingsstandaard vervangt oud verlichtingssysteem

Een door WAGO ontwikkeld lichtconcept in de productiehallen van BMW dringt de benodigde energie voor de verlichting met meer dan een kwart terug.

BMW is al decennia een begrip voor auto- en motorliefhebbers en recentelijk ook voor experts in gebouwen- en automatiseringstechniek. Sommigen denken aan innovatieve motoren en voertuigen, anderen aan een nieuw lichtregelsysteem dat de energiekosten van het traditionele Münchense merk met ongeveer 30 procent verlaagt. BMW rolt de oplossing op basis van WAGO-componenten nu stapsgewijs uit als onderdeel van zijn duurzaamheidsstrategie om een ​​bedrijfsbrede standaard te worden.

Milieubewust handelen is pas echt effectief als beide in overweging worden genomen: zowel het product zelf als het hele ontwikkelingsproces. Omdat autofabrikant BMW zich ook richt op economische en sociale aspecten, is het bedrijf sinds 1999 onafgebroken lid van de "Dow Jones Sustainability Group Index". Om ook in de toekomst tot de aandelenindex voor duurzame bedrijven te blijven behoren, werkt men in München continu aan actieplannen voor energieoptimalisatie.

BMW productiehal

  • Halverlichting op de testbank
  • Gebruiksvriendelijk en ruimtegericht concept
  • Geautomatiseerde en end-to-end workflows

Halverlichting op de testbank

Een dergelijke maatregel stelde ook de bestaande lichttechnologie in de productiehallen op de proef. Dit ondanks het feit dat op dit gebied in het verleden al aanzienlijke verbeteringen zijn gerealiseerd met behulp van nieuwe centrale besturingstechnologie. Dit houdt onder meer in dat de hoofdverlichting in de productiehallen tijdens pauzes wordt uitgeschakeld. Ook de mogelijkheid om bij driefasige kringen individuele fasen uit te schakelen volgens de behoefte werd gebruikt. Met de geïnstalleerde lichtrijen met traditionele ballasten waren alle potentiële besparingen echter snel uitgeput zonder verdere technische wijzigingen.

Een blik op de toenmalige lichtplanning liet zien hoe ver de gewenste optimale conditie nog was: alle lichtbronnen waren gepland rekening houdend met de verouderingsgerelateerde vermindering van de helderheid. Omdat de technische inspanning voor regelmatige handmatige aanpassing echter te complex zou zijn geweest en de noodzakelijke technologieën voor automatische regeling niet beschikbaar waren, werden ze vanaf het begin geïnstalleerd met een veel te grote helderheid. Dit was de enige manier om ervoor te zorgen dat de helderheid op de vooraf bepaalde onderhoudstijd nog steeds voldeed aan de normatieve vereisten. Dit concept resulteerde onvermijdelijk in inefficiëntie, door een onnodig hoog energieverbruik.

Gebruiksvriendelijk en ruimtegericht concept

Naast de centrale besturingstechniek moest onvermijdelijk ook de hardware op automatiseringsniveau worden bijgewerkt. En dat met een oplossing die zowel ingezet kan worden bij nieuw gebouwde productiehallen, die in het veld communiceren met DALI en EnOcean, als bij renovatieprojecten waarin de bestaande conventionele technologie moet worden behouden. Het feit dat zowel oude als nieuwe technologieën probleemloos met elkaar kunnen worden gecombineerd, was voor de verantwoordelijke elektrotechnisch ontwerper Jörg Tratzl een reden om uiteindelijk voor componenten van WAGO te kiezen. Een andere reden was de bijzonder gebruiksvriendelijke bediening die WAGO voor BMW ontwikkelde om de voorschakelapparatuur te bedienen.

Het nieuwe concept voor lichtverdeling is niet alleen technisch up-to-date, maar richt zich ook op een bijzondere manier op de behoeften van de eindklant: in tegenstelling tot de vorige lichtverdelers hoeft de elektrotechnische installateur niet lang te programmeren bij inbedrijfstelling of tijdens het dagelijkse werk. In plaats daarvan wordt de zonegerichte software alleen aangepast aan individuele behoeften via parameterinstellingen - via de grafische gebruikersinterface van elke internetbrowser. Dit bespaart enerzijds tijd, anderzijds is geen aanvullende kennis vereist; hierdoor kunnen de engineeringkosten naast de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd. De basis hiervoor bieden de ETHERNET-controllers van het WAGO-I/O-SYSTEM 750, die met modules voor DALI, EnOcean alsook voor conventionele analoge en digitale in- en uitgangen in de aanwezige schakelkasten in de productiehallen ondergebracht zijn. Daar nemen ze de controle over elke afzonderlijke ballast over.

Op deze manier kan de verlichting nu automatisch worden gedimd volgens de lichtplanning. Dit was de eerste merkbare energiebesparing, terwijl het tegelijkertijd voldeed aan de strenge operationele eisen. Bij het gebruik van DALI is er nog een ander voordeel: in plaats van volledige circuits te moeten schakelen, kan elke individuele armatuur nu afzonderlijk worden geadresseerd met behulp van zogenaamde korte adressen. De individuele armaturen kunnen daarna in groepsadressen worden samengenomen. Op deze manier kunnen via WAGO's webvisualisatie virtuele kamers op het scherm worden gecreëerd, die - zoals bij fysieke kamers - onafhankelijk kunnen worden bediend. Voor de productiehallen van BMW betekent dit dat de verlichting met slechts een paar muisklikken kan worden aangepast aan structurele veranderingen en verbouwingen.

Ethernet controllers

de serie 750:

  • Controllers voor alle gangbare veldbussen

  • Uitbreidbaar dankzij het omvangrijke portfolio van het WAGO-I/O-SYSTEM 750

  • Uitgebreide IT-integratiemogelijkheden

Geautomatiseerde en end-to-end workflows

De door BMW gestandaardiseerde lichtverdeler heeft zich bewezen in meer dan 100 installaties op de verschillende locaties van de ondernemingsgroep. De eenvoudige parametrering van de WAGO-besturing via de internetbrowser heeft de inbedrijfstellingstijd per lichtverdeler van meerdere dagen tot enkele uren gereduceerd. Relais kunnen in enkele eenvoudige stappen worden geïnstalleerd en verwijderd met behulp van insteekbare relaisvoeten. „Dit verlaagt natuurlijk ook de bedrijfskosten omdat onderhoudswerkzaamheden sneller kunnen worden uitgevoerd“, legt Jörg Tratzl uit.

De hardware-uitwisseling is echter het enige dat nog handmatig bij BMW moet gebeuren, benadrukt de elektrotechnische planner: “Omdat de ETHERNET-controllers van WAGO ook rechtstreeks communiceren met de fabrieksbeheersoftware, konden we deze workflow perfectioneren: van defecte armaturen wordt de juiste positie gemeld, de bedrijfsurenteller wordt na de wijziging gereset, de helderheid wordt aangepast. "

Waarom WAGO:

  • Reductie van de energiebehoefte van de verlichting met meer dan 30%
  • Inbedrijfstelling en aanpassingen zonder programmeerinspanning
  • Parametrering via een internetbrowser bespaart tijd en vereist geen extra knowhow

van Jürgen Pfeifer | 19.03.2013

Productoverzicht

Uw contactpersoon bij WAGO

Aanbevelingen om verder te lezen

Meer uit het bereik gebouwtechniek

Of u nu de verlichtingsinstallatie en automatisering in uw kantoorgebouw plant, een verwarmings-, airconditioning- en ventilatiesysteem wilt ombouwen of zich principieel voor het onderwerp ruimteautomatisering interesseert: WAGO helpt u om uw vereisten in het gebouw te implementeren.