Taal selecteren
building_licht_b161125_22-kelvinkurve_finale_2000x1125.jpg

Human Centric Lighting

De mens staat centraal - Waar in het verleden voornamelijk het efficiënte gebruik tegen de laagst mogelijke kosten de doorslaggevende factor was, staat de mens nu centraal in moderne verlichtingsconcepten: "Human Centric Lighting" houdt rekening met het circadiane ritme en creëert omgevingscondities die het menselijke welzijn en uiteindelijk de productiviteit verhogen.

Amper acht procent, dus minder dan een tiende van ons leven, brengen wij gemiddeld buiten door in de frisse lucht. De overige 92 procent zitten we binnen, thuis, op het werk, in de auto of de bus, in het vliegtuig of de trein. Op slechts enkele generaties tijd heeft onze maatschappij zich ontwikkeld tot een binnenhuismaatschappij. Het gevolg is dat overal waar het natuurlijke daglicht niet meer volstaat om voldoende helderheid te scheppen, er op kunstmatige wijze moet worden ondersteund.

Human Centric Lighting in een oogopslag

De mens centraal in uw lichtplanning.

De minimale standaard volstaat lang niet

Voor de kwantiteit en de kwaliteit van de verlichting van werkplekken is in Europa vooral één norm doorslaggevend. De NBN EN 12464-1 beschrijft onder andere nauwgezet de eisen aan verlichtingssterkte, aan de beperking van verblinding en flikkering, aan kleuraspecten en aan onderhoudswerkzaamheden. "Visuele taken effectief en nauwkeurig uitvoeren", dat is de eis van NBN EN 12464-1, de norm waarop elke planner en elke bouwheer van een commercieel gebruikt gebouw zich oriënteert. De centrale boodschap is evenwel duidelijk samen te vatten: ten minste 500 Lux op de werkplek.

Circadiaans ritme

Waar de norm niet over gaat, kreeg in het verleden ook al te weinig aandacht: het welbevinden van de mens. Het is niet omdat bijvoorbeeld een kantoor van 's morgens tot 's avonds voldoende verlicht is, dat het de optimale omgeving is voor de collega's die er werken. Men is het er tegenwoordig over eens dat dat we ons altijd het beste voelen, en dus het productiefst zijn, wanneer onze werkomgeving het dichtst aanleunt bij het natuurlijke dag-nachtritme, het zogenaamde circadiaans ritme.


Staafjes, kegeltjes, ganglioncellen

De oorzaak hiervan is een – pas relatief recent ontdekte – derde klasse van fotorecepteren. Terwijl staafjes en kegeltjes via ingebedde visuele pigmenten zowel licht-donkercontrasten als kleuren waarnemen, zijn de ganglioncellen niet verantwoordelijk voor beeldherkenning. Ze zijn eveneens lichtgevoelig, maar gebruiken deze informatie voor het regelen van het menselijk dag-nachtritme. De ganglioncellen zijn er ook voor verantwoordelijk, dat wij 's avonds op een bepaald tijdstip moe worden en gaan slapen – en niet al rond de middag. Omgekeerd geredeneerd betekent dit dat licht voor de mens niet gewoon licht is en dat 500 Lux en 5000 K 's morgens om acht uur niet hetzelfde effect heeft op ons als om drie uur in de namiddag.

Het juiste licht op het juiste ogenblik

Dus, net zoals natuurlijk licht in de loop van de dag van intensiteit, kleurtemperatuur en richting verandert, betekent dit voor de verlichtingsplanning dat ook optimaal kunstlicht deze eigenschappen moet nabootsen. In principe is in de voormiddag en rond de middag een hogere verlichtingssterkte met een hogere blauwe component ideaal. In de namiddag en tegen de avond moet de luxwaarde weer afnemen en de rode component opnieuw toenemen. Dergelijke richtlijnen zijn echter moeilijk te veralgemenen, omdat verschillende factoren in acht genomen moeten worden, bijvoorbeeld de leeftijd van de mensen of de manier waarop de ruimte wordt gebruikt. Een kantoor moet anders worden verlicht dan een ziekenhuiskamer, en een productielijn anders dan een vergaderruimte.

Technische vereisten

Hoe dan ook zijn de eisen die aan de techniek worden gesteld, vrijwel identiek: enerzijds zijn armaturen nodig die niet alleen een strak licht produceren, maar ook zowel qua intensiteit als qua kleurtemperatuur traploos instelbaar zijn. Anderzijds is er automatiseringstechniek nodig die deze wijzigingen betrouwbaar kan doorvoeren. Met name systemen die planners maximale speelruimte bij het ontwerpen bieden, zijn geschikt. Dit betekent onder andere dat u niet alleen voor elke ruimte, maar ook voor elk deel van het gebouw afzonderlijk verschillende lichtscenario's volgens het circadiane ritme kunt programmeren. Sensoren registreren hierbij de werkelijke omgevingscondities en passen de verlichting individueel aan. Mocht er toch eens meer of minder, warmer of kouder licht gewenst zijn, dan kunt u via bedieningselementen handmatig ingrijpen.

Hogere uitgaven, meer welzijn

Tegenover de initieel hogere kosten staan aanzienlijke voordelen. Het verhoogde welzijn weerspiegelt zich in een van nature hoger prestatievermogen. Mensen zijn aandachtiger, alerter en geconcentreerder – een effect dat via andere externe prikkels niet echt zo gericht kan worden bereikt. Alles bij elkaar genomen verhoogt dat niet alleen onbewust de productiviteit, maar draagt het ook bij tot meer arbeidsveiligheid.

Kom meer te weten over het thema

Lichtmanagement

De intelligente oplossing voor lichtregeling

Verlichtingssystemen sneller in gebruik nemen, bedrijfskosten drukken en de bediening vereenvoudigen: met WAGO kan het!

building_licht_lichtmanagement_tablet_2000x1500.jpg
Ruimtemanagement

Ruimtemanagement

flexROOM®, het flexibele concept voor de gebouwautomatisering, zorgt voor de regeling van verlichting, zonwering en temperatuur zonder programmering.

building_raum_raumautomation_istock_000053954758_2000x1500.jpg

Dit zou u ook kunnen interesseren

Meer uit het bereik armatuurtechniek

Daglichtsimulatie met de nieuwe DALI-Color

In het Deense universitaire ziekenhuis van Odense wordt de radiologische afdeling op de benedenverdieping optimaal verlicht afhankelijk van het moment van de dag en de tijd van het jaar. Het universitaire ziekenhuis van Odense is een van de meest moderne en progressieve ziekenhuizen ter wereld.

building_referenz_ouh-dali-color-klinik_2000x1125.jpg

Inspirerende lichtscenario's voor een nieuwe kantoor ervaring

Het technologieconcern Philips heeft met zijn centrale voor de DACH-regio in de vestiging van Hamburg niet alleen een ultramoderne werkomgeving met creatieve thematische indeling, maar ook een prestigeobject voor innovatieve verlichtingstechniek gecreëerd.

building_referenz_philips_arbeitswelten_3_2000x1125.jpg

Aanbevelingen om verder te lezen

Meer uit het bereik gebouwtechniek

Of u nu de verlichtingsinstallatie en automatisering in uw kantoorgebouw plant, een verwarmings-, airconditioning- en ventilatiesysteem wilt ombouwen of zich principieel voor het onderwerp ruimteautomatisering interesseert: WAGO helpt u om uw vereisten in het gebouw te implementeren.

Voordelige ruimteautomatisering

De planning, realisatie en exploitatie van een gebouw moeten met een maximaal rendement en een groot aanpassingsvermogen overtuigen.

building_raum_innen_grossraumbuero_leer_1_2000x1250.jpg

Gecertificeerde gebouwen

Duurzaam bouwen is de moeite waard. Verschillende certificaten helpen bij de planning - één van hen houdt ook rekening met het energiebesparingspotentieel van gebouwautomatisering.

building_raum_gebaeude_fassade_himmel_blau_iStock_000048706942_XXXLarge_2000x1125.jpg